Παράταση Δημοτικών Εκλογών αποφάσισε το Υπουργικό – Αντιδράσεις από κόμματα

CEB1 7 Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 1167 Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τη θητεία των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών Συμβουλίων για δύο χρόνια και σχετική πρόταση θα παραπεμφθεί στη Βουλή των αντιπροσώπων για ψήφιση.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο λόγος της παράτασης της θητείας των συμβουλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και Ναυτιλίας, κάτι που επίσης πρέπει να πάρει το “πράσινο φως” από τη Βουλή.

Αντιδράσεις κομμάτων για ν/σ αναβολής Δημοτικών Εκλογών

Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών για 2,5 χρόνια.

ΔΗΣΥ: Τέσσερα σημεία σχετικά με την πρόταση της Κυβέρνησης για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σχετικά με την πρόταση της Κυβέρνησης για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών και παράταση της θητείας των υφιστάμενων Τοπικών Αρχόντων εξαιτίας της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΔΗΣΥ θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

1/ Ο ΔΗΣΥ θα εξετάσει με θετική προσέγγιση την πρόταση της Κυβέρνησης.


Πρόκειται για μια λογική και ορθολογιστική θέση, μιας και όταν μιλάμε για Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμείς ως ΔΗΣΥ, εννοούμε και την μείωση του αριθμού των Δήμων, σε πρώτη φάση από 30 σε 22.


Συνεπώς, είναι πιο λογικό να γίνει πρώτα η Μεταρρύθμιση, να συμβληθούν εκείνοι οι Δήμοι που θα πρέπει να συγχωνευθούν, ώστε οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνουν μέσα στο νέο περιβάλλον και οι Δήμαρχοι και οι Σύμβουλοι που θα εκλεγούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα ενώπιον τους με τις νέες συνθήκες και δεδομένα. Σε αντίθεση με τώρα όπου κάποιοι θα εκλεγούν και την επομένη θα κληθούν να εφαρμόσουν την συγχώνευση του Δήμου τους με άλλο Δήμο.


2/ Πάγια θέση του ΔΗΣΥ είναι πως οι τέσσερεις εκλογικές διαδικασίες (Ευρωεκλογές, Βουλευτικές, Δημοτικές και Προεδρικές) που λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα διάστημα μόλις πέντε ετών, είναι μια αντιπαραγωγική πρακτική και διαδικασία τόσο για την Πολιτεία όσο και για τους ίδιους τους πολίτες, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να συμπίπτουν χρονικά τουλάχιστον δυο εκ των τεσσάρων διαδικασιών.


Στην περίπτωση που η πρόταση της Κυβέρνησης υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως ο χρόνος αναβολής των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να συμπίπτει με τις επόμενες Ευρωεκλογές. Και αυτό διότι και στις δυο εκλογικές διαδικασίες (Ευρωεκλογές και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) χρησιμοποιείται ο ίδιος Εκλογικός Κατάλογος, στον οποίο περιλαμβάνονται και ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στην Κύπρο.


3/ Ως ΔΗΣΥ θεωρούμε ότι από την στιγμή που η Κυβέρνηση προτείνει με σχετικό Νομοσχέδιο την αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, ως Κοινοβουλευτικά Κόμματα οφείλουμε να ενεργήσουμε τάχιστα και εντός των επόμενων ημερών να αποφασιστεί από την Ολομέλεια κατά πόσο θα υιοθετήσει ή θα απορρίψει την πρόταση της Κυβέρνησης.


Αυτό είναι και το δικαιότερο αλλά και το ελάχιστο που οφείλουμε, κατά την άποψή μας, να κάνουμε έναντι όλων των υποψηφίων που εξήγγειλαν και προετοιμάζονται για τις Δημοτικές Εκλογές.


4/ Στην περίπτωση δε, που η πλειοψηφία της Βουλής δεν εγκρίνει την πρόταση της Κυβέρνησης, ο ΔΗΣΥ δηλώνει έτοιμος για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


ΑΚΕΛ: Η μόνη περίπτωση για την οποία υπάρχει πιθανότητα το ΑΚΕΛ να συζητήσει για αναβολή των εκλογών είναι να προκύψουν δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού


Εκφράζουμε την έκπληξή μας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση μερικές βδομάδες πριν τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει θέμα, με αφορμή την μεταρρύθμιση του θεσμού, για αναβολή των εκλογών.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει καθυστερήσει πάρα πολύ εξαιτίας της κυβέρνησης και της πολιτικής που ακολουθεί. Είχε παραλάβει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον ξήλωσε αυτόν το σχεδιασμό, πελαγοδρόμησε σε διάφορα σενάρια που δεν βρήκαν στήριξη ούτε καν από το κυβερνών κόμμα και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να θέτει θέμα για αναβολή των εκλογών με πρόσχημα και άλλοθι τη μεταρρύθμιση.

Το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με την αναβολή των εκλογών. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν. Η μόνη περίπτωση για την οποία υπάρχει πιθανότητα το ΑΚΕΛ να συζητήσει για αναβολή των εκλογών είναι να προκύψουν τέτοιες δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού που να ανοίγουν την προοπτική της λύσης του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τότε για μας θα έχει ασφαλώς προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού. Αλλά τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες, πολύ περισσότερο δε, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το θέμα της μεταρρύθμισης για αναβολή των εκλογών. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν. Αυτή είναι η θέση του ΑΚΕΛ.

ΔΗΚΟ: Τάσσεται κατά της αναβολής των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το Δημοκρατικό Κόμμα προτίθεται να καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που θα υλοποιεί την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, οι θεσμοί της και οι δημοκρατικές διαδικασίες της πρέπει να συνεχίσουν σε κάθε περίπτωση και δεν πρέπει να στέλλονται μηνύματα, ότι προτιθέμεθα να αναστείλουμε τη λειτουργία του κράτους, για οποιοδήποτε λόγο.

Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί σε νόμο, μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Επίσης, είναι αδιανόητο, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές, να συζητείται αναβολή τους.

ΕΔΕΚ: Κατά της αναβολής εκλογών

Η ΕΔΕΚ τάσσεται κατά της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών.

Η «μεταρρύθμιση» όπως προτείνεται, στην ουσία περιορίζεται σε θέματα δευτερεύοντα και τριτεύοντα χωρίς να ακουμπά την ουσία του θέματος. Δεν προβλέπει παρά μόνο δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων περιορισμένης αρμοδιότητας και εξουσίας και δεν επεκτείνεται ούτε σε μειώσεις δήμων ούτε και σε ρηξικέλευθές αλλαγές.

Ένα σοβαρό κράτος δεν αναστέλλει τη λειτουργία του εν όψει ενδεχόμενων εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, η εν λόγω «μεταρρύθμιση» της τοπικής αυτοδιοίκησης εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Συνεπώς η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης με πρόσχημα την επικείμενη «μεταρρύθμιση» δείχνει ερασιτεχνισμό και επιβεβαιώνει πως κρύβει σκοπιμότητες.

Συμμαχία Πολιτών: Η Συμμαχία Πολιτών τάσσεται κάθετα ενάντια στη διατήρηση οποιουδήποτε στην εξουσία με Νόμο και όχι με εκλογές

Στερείται κάθε σοβαρής αιτιολογίας η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των δημοτικών εκλογών για δυο χρόνια.

Ως Συμμαχία Πολιτών τασσόμαστε κάθετα ενάντια στη διατήρηση οποιουδήποτε στην εξουσία με Νόμο και όχι με εκλογές. Η δημοκρατία απαιτεί όπως οι πολίτες αποφασίζουν δια της ψήφου τους για αυτούς που θέλουν να τους διοικούν και όχι οι κομματικές ηγεσίες. Ιδιαίτερα σήμερα που τα σκάνδαλα στην τοπική αυτοδιοίκηση διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.

Εάν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θέλει να συνδυάσει τις Ευρωεκλογές με τις Δημοτικές εκλογές, η μόνη δημοκρατική λύση που προσφέρεται είναι να καθοριστεί με Νόμο θητεία 3 ετών για τις δημαρχιακές αρχές που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και καταλύει βασικές αρχές της δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ακρωτηριάζει τη δημοκρατία. Η Συμμαχία Πολιτών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Αντιδημοκρατική η απόφαση για αναβολή των Δημοτικών – Λήφθηκε για το Κυπριακό και όχι για τη μεταρρύθμιση

«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων και συμβουλίων που εξελέγησαν το 2011 για ακόμα δυόμισι χρόνια, είναι με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό αντιδημοκρατική».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος και πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης του Δεκεμβρίου».

«Σε καμία περίπτωση» τόνισε «δεν μας πείθουν οι εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα το όφελος της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και καιρό τόσο το περιεχόμενο του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που η ίδια κατέθεσε, όσο και την πορεία της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, επεσήμανε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αφορά καθαρά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την εξυπηρέτηση των στόχων της μυστικής διαπραγματευτικής τακτικής του Προέδρου Αναστασιάδη».

«Επαναλαμβάνουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο, να ενημερώσει με πάσα λεπτομέρεια, τόσον την Βουλή όσο και τον λαό, ο οποίος διψά να μάθει τι σχεδιάζεται για το μέλλον του πίσω από κλειστές πόρτες», είπα καταληκτικά ο κύριος Σελινόπουλος.

Κίνημα Οικολόγων: Απαράδεκτη η πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής για αναβολή των δημοτικών εκλογών

Η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για αναβολή των δημοτικών εκλογών είναι απαράδεκτη, κυρίως για το χρονικό σημείο, αλλά και για τη δικαιολογία που επικαλέστηκε και αφορά τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Κυβέρνηση είχε όλο το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και με αυτή την αναβολή των εκλογών, το αποτέλεσμα θα είναι να καθυστερήσει κι άλλο τη μεταρρύθμιση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Βουλής, θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές και υπάρχει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομοτεχνικού ελέγχου, καθώς και να ψηφιστούν οι νομοθεσίες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Οι τοπικές εκλογές λειτουργούν ως φυσικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου.

Η αναβολή των εκλογών θα στείλει στις ελληνικές καλένδες τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αναβολή των εκλογών βολεύει το κυβερνών κόμμα που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να χάνει τη δυνατότητα τοπικών συμμαχιών που είχε το 2011, που του επέτρεψε να εκλέξει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων.

Επειδή βλέπει να χάνει και στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα, επιθυμεί να τις αναβάλει.

Είναι ολοφάνερα λοιπόν τα μικροκομματικά κίνητρα του κυβερνώντος κόμματος πίσω από αυτή την απόφαση.

Ενωμένοι Δημοκράτες: Έκκληση στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε αναβολή των Δημοτικών Εκλογών

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ΕΔΗ, θεωρούν ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση με σημαντικές ενδείξεις ότι τα πολιτικά κόμματα και οι οργανωμένοι πολίτες θα κληθούν σύντομα να εκφράσουν τις θέσεις τους για μια αναμενόμενη συμφωνία σε όλα τα σημαντικά κεφάλαια που διαπραγματεύονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχηγός της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Αξιολογώντας τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα και για τις δυο Κοινότητες μιας επίλυσης του χρονίζοντος Κυπριακού μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη για τους ΕΔΗ.

Σε μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων για τα τόσο σοβαρά και κρίσιμης σημασίας θέματα καθώς και για την απαραίτητη ομοψυχία για στήριξη μιας ενδεχόμενης ολοκλήρωσης των διαδικασιών με μια συμφωνία σχετικά με την ασφάλεια και τη στήριξη της συνταγματικής τάξης μιας Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, οι Ενωμένοι Δημοκράτες κάνουν έκκληση στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, ως απαραίτητο μέτρο μιας νηφάλιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρία της γραμματείας τη Δευτέρα 24/10/2016

Πηγή: SotiraNews / SigmaLive /Philenews