Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για “Έξυπνα Θερμοκήπια” από τον Δήμο Σωτήρας

a 15 Γεωργία, Γιώργος Τάκκας, Νέα Αμμοχώστου
a 820 Γεωργία, Γιώργος Τάκκας, Νέα Αμμοχώστου

Ο Δήμος Σωτήρας σε συνεργασία με δίκτυο ερευνητικών εταίρων, δημόσιων φορέων και αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης προχώρησε στην υποβολή ερευνητικής πρότασης στα πλαίσια του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος 2014-2020 με τίτλο “Ευφυή Θερμοκήπια για Αειφόρο Παραγωγή Τροφίμων – ΕΥΦΥΟΚΗΠΙΑ“.

Αντικείμενο της πρότασης, την οποία συντονίζει ο Δήμος της Σωτήρας, αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ευφυών αειφόρων θερμοκηπίων, τα οποία θα ενσωματώνουν όλες τις τεχνολογίες αιχμής, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την βελτίωση της γεωργικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σωτήρας, κ. Γεώργιο Τάκκα, στα πλαίσια της πρότασης, ο Δήμος Σωτήρας αιτείται χρηματοδότησης για ανάπτυξη πιλοτικής μονάδας στα όρια του Δήμου, στην οποία θα επιδεικνύονται καινοτόμες αρχές στον χώρο της γεωργίας όπως η χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας (αρχή ψυχροκηπίου), εφαρμογές υδροπονίας αλλά και ολοκληρωμένες πρακτικές διαχείρισης των παραγόμενων θερμοκηπιακών αποβλήτων.

Η ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σωτήρας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της γεωργοκτηνοτροφικής κοινότητας τόσο στον Δήμο Σωτήρας αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδας, καθότι αναμένεται να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές αειφόρων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων στην γεωργική παραγωγή.

Η αρχή του ευφυούς θερμοκηπίου, ανέφερε ο κ. Τάκκας, είναι μια καινοτόμος λύση η οποία ενισχύει την προστασία του περιβάλλοντος και την αποδοτικότερη χρήση των πόρων στον τομέα των αποβλήτων, με άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα του εδάφους, όσο και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Την πρόταση συνυπέβαλαν ο Δήμος Σωτήρας μαζί με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Ερευνητικό Κέντρο Frederick (κυπριακό δίκτυο), το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης «Αγιά» και ο Δήμος Κισσάμου στην Κρήτη (ελλαδικό δίκτυο).

SotiraNews