Κορυφώνεται από αύριο η απεργία της ΠΑΣΥΝΟ – Τα νέα μέτρα

CEB110 Ειδήσεις
Κλιμακώνουν τα μέτρα τους οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ. Η ΠΑΣΥΝΟ απέρριψε την πρόταση του υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος συζητά αναβάθμιση των νοσηλευτών μόνο στο πλαίσιο της αυτονόμησης, κάτι το οποίο απορρίπτουν οι νοσηλευτές.

CEB110 Ειδήσεις

Σημειώνεται ότι στις επαρχιακές συνελεύσεις η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ απέρριψε την πρόταση του υπουργού Υγείας παρά το γεγονός ότι η συντεχνία είχε εντοπίσει και θετικά στοιχεία σε αυτήν. Στα θετικά στοιχεία αναφέρεται ότι τίθεται χρονοδιάγραμμα και ότι η συζήτηση θα ήταν εφ’ όλης της ύλης.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά στο θέμα της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, αφού το μεν υπουργείο Υγείας επιμένει όπως όλα τα ζητήματα συζητηθούν εντός του πλαισίου της αυτονόμησης και οι δε νοσηλευτές επιμένουν όπως η συζήτηση γίνει εκτός του πλαισιου αυτού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΥΝΟ

Κορυφώνονται από αύριο τα απεργιακά μέτρα της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ


H ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ κλιμακώνει τα μέτρα των απεργιακών κινητοποιήσεων της.


Σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 αποσύρθηκαν όλα τα μέλη της από τους θαλάμους των κρατικών νοσηλευτηρίων, στους οποίους όλες οι βάρδιες με προσωπικό ασφαλείας καλύπτονται αριθμητικά με μη απεργούντες (από θαλάμους όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων). Το πιο πάνω μέτρο αφορά το Μακάρειο Νοσοκομείο, και τα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λάρνακας στα οποία όμως δεν δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα.


Μεθαύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, αποσύρονται όλα τα μέλη της Συντεχνίας από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τα μαιευτήρια των νοσηλευτηρίων. Θα παραχωρούνται δύο μαίες ανά βάρδια για την ασφάλεια των υφιστάμενων ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία.
Την προσεχή Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, οι επαρχιακές επιτροπές σε συνεργασία με το Δ.Σ. θα αποσύρουν σταδιακά τα μέλη της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ από τους θαλάμους. Αρχικά, θα παραχωρούνται μόνο δύο μέλη ανά βάρδια στους θαλάμους όπου εργάζεται μόνο προσωπικό της ΠΑΣΥΝΟ και σταδιακά θα αποσυρθούν όλα τα μέλη της.


Τα μέτρα κλιμακώνονται μετά τη γενική συνέλευση των μελών της Συντεχνίας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και που υπερψήφισε απόφαση για κλιμάκωση της απεργίας και μετά την απόρριψη πρότασης του Υπουργού Υγείας που υποβλήθηκε αργά ψες κατά της συνάντηση με το Δ.Σ., ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ).


Σήμερα οι επαρχιακές επιτροπές της Συντεχνίας ενημέρωσαν τα μέλη τα οποία και αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση του κ. Γεώργιου Παμπορίδη. Σε επιστολή της προς τον Υπουργό η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ αναφέρει πως «ασφαλώς και είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο προς επίλυση των θεμάτων και λήξη της απεργίας. Μετά λύπης μας, όμως, διαπιστώνουμε ότι τα εργασιακά προβλήματα που θέτουμε τυγχάνουν μιας πολύ διαφορετικής προσέγγισης από το Υπουργείο σας».


Επαναλαμβάνει πως τα θέματα που θέτει προς συζήτηση είναι η αναγνώριση των νοσηλευτών στις υφιστάμενες πανεπιστημιακές δομές και η αξιολόγηση τους ως επιστημονικό προσωπικό καθώς και η υποστελέχωση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. «Όλα αυτά ζητάμε να συζητηθούν πριν την αυτονόμηση, ή να διασφαλιστεί η έναρξη παράλληλης διαδικασίας επίλυσης των πιο πάνω για τους υφιστάμενους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, με ταυτόχρονη συζήτηση του πλαισίου της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η βάση για την έναρξη του διαλόγου να δοθεί με γραπτή δέσμευση που θα περιλαμβάνει τα χρονοδιαγράμματα που θέσατε κατά τη συνάντηση», καταλήγει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.


Πηγή: Φιλελεύθερος