Αναστασιάδης: “Μαζί με την Ελλάδα θα βγούμε από την κρίση”

a 140 Ειδήσεις
a 4763 Ειδήσεις

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην ελληνική εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Kόκκινη γραμμή για τον κ. Ν. Αναστασιάδη είναι η διάσωση της οικονομίας της Κύπρου. «Θα δώσουμε τη μάχη για να αποτρέψουμε δυσμενέστερες εξελίξεις και αυτό που προέχει είναι η δημιουργία συνθηκών άμεσης ανάπτυξης», τονίζει ο Κύπριος Πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Καθορίζει τις άμεσες κινήσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον τερματισμό της αβεβαιότητας και σημειώνει ότι επιβάλλεται στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να συνεργαστούν συντονίζοντας τις ενέργειες τους για καλύτερα αποτελέσματα.

«Διανύουμε μια δύσκολη εποχή και επιβάλλεται ο μέγιστος βαθμός συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, γιατί πλείστα ζητήματα επηρεάζουν άμεσα και τις δύο χώρες. Οι οικονομίες της Κύπρου και της Ελλάδας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχει μια αμφίδρομη τραπεζική δραστηριότητα με την ισχυρή παρουσία των τραπεζών μας στις δύο χώρες.

Επιβάλλεται οι δύο κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Στην ερώτηση πώς επήλθε κατά τη γνώμη του η οικονομική κατάρρευση της Κύπρου, απαντά: «Είναι μια σύνθεση παραγόντων, εξωγενών και εσωτερικών, αλλά τα κύρια προβλήματα ήταν η κακή δημοσιονομική πειθαρχία και οι επιπτώσεις από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα έλεγα ότι δεν έτυχε εκ μέρους μας του καλύτερου χειρισμού εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

Επιπροσθέτως, υπήρξε μια αλληγορία, ατολμία και έλλειψη αποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία διογκώθηκαν και φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».

Πηγή: Newsbeast.gr