Ο Γαλανός ζητά στήριξη από τους Αμμοχωστιανούς

a 10 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4027 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Δήμος Αμμοχώστου ζητά τη στήριξη των Αμμοχωστιανών, των προσφύγων και ολόκληρου του λαού στη μάχη που δίνει με το χρόνο και δια του Δημάρχου της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανού ζητά παρουσία στην αντικατοχική εκδήλωση της 3ης Αυγούστου στη Δερύνεια.

Σε συνέντευξη Τύπου για την αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιείται υπό το σύνθημα «Αμμόχωστος Τώρα» και στην οποία κύριος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου τόσο σε επίπεδο ΗΠΑ, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σύνδεση του ανοίγματος για την Τουρκία των διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24 με το Κυπριακό και ειδικά με την Αμμόχωστο.

«Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια, δυο γενιές», ανέφερε ο κ. Γαλανός προσθέτοντας πως «αντιμετωπίζουμε όμως το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, με όλες τις δυσκολίες, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας με αισιοδοξία».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε πως θεωρεί ότι υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου, σε συνδυασμό με προσπάθειες που θα γίνουν στις νέες συνομιλίες, ενώ όπως είπε «υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στον ευρωπαϊκό χώρο».

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση πριν αρχίσουν η συνομιλίες για το Κυπριακό έθεσε θέμα Αμμοχώστου ως ένα απαραίτητο τεστ καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας, προσδίδει κινητικότητα.

Ο κ. Γαλανός συνεχίζοντας είπε ότι από επαφές του Δήμου Αμμοχώστου στις ΗΠΑ φαίνεται να υπάρχει βούληση να συνδυαστεί το θέμα Αμμοχώστου με την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και το άνοιγμα κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

«Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε κινητικότητα και πρόοδος στο θέμα Αμμοχώστου διαμορφώνει σωστό ψυχολογικό κλίμα καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού», συνέχισε ο κ. Γαλανός, αναφέροντας ότι η Αμμόχωστος είναι ένα καλό στρατηγικό χαρτί στις προσπάθειες να επανενώσουμε τον τόπο μας, καθώς το γεγονός ότι η Τουρκία κρατά μιαν ιστορική ευρωπαϊκή πόλη όμηρο στην κατάσταση που βρίσκεται τη φέρνει σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο ευνοϊκές εξελίξεις στο Κυπριακό και με πρώτο βήμα την Αμμόχωστο θα δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα και σε ό,τι αφορά την οικονομία, αφού θα δημιουργήσουν αισιοδοξία και στον οικονομικό τομέα. Εξήγησε ότι η έναρξη διαδικασίας επανεγκατάστασης στην Αμμόχωστο και η επανοικοδόμηση μιας μητρόπολης θα διανοίξει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης τόσο για τους Τ/κ όσο και για τους Ε/κ σε αυτή την περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γαλανός είπε πως δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της Τουρκίας, όμως, ανέφερε «δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς και αδρανείς επειδή η Τουρκία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την ενδεχόμενη επιστροφή της Αμμοχώστου για να προωθήσει τις πάγιες πολιτικές».

Πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις και στο τέλος της ημέρας θα τεθούν μαζί θέματα φυσικού αερίου, θέματα εξελίξεων στην περιοχή και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά, επεσήμανε είναι στο δικό μας χέρι να διαχειριστούμε επιδέξια αυτές τις αλλαγές για να λύσουμε το Κυπριακό με βασικό στόχο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τον τερματισμό του εποικισμού.

Ο κ. Γαλανός είπε ακόμα πως επ’ ονόματι αυτού του στόχου πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ζυμώσεις που θα γίνουν και τις απαιτήσεις που θα εγερθούν και απαιτείται να έχουμε αυτοπεποίθηση και να μην χανόμαστε σε άσκοπη διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στο δίδαγμα που άφησε στους Τούρκους ο Ισμέτ Ινονού: «Αφήστε τους Ρωμιούς να κάνουν καλά μεταξύ τους. Δουλεύουν για μας».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε πως για να υπάρξει αξιοπιστία προς τα έξω απαιτείται σταθερή γραμμή και για να υπάρξει αξιοπιστία της ηγεσίας μέσα στο λαό πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία να υπάρξει εσωτερική κάθαρση και τιμωρία και να δημιουργηθεί ενότητα επειδή όσο παρουσιάζουμε αυτή την εικόνα που εκπέμπου και στο εξωτερικό είναι δύσκολο να διεκδικήσουμε πολλά.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαπιστωθείσα βούληση του ξένου παράγοντα για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την Αμμόχωστο, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των κατεχομένων Δήμων στο aμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Εξωτερικών `Ερικ Ρούμπιν για πρώτη φορά για πολύ καιρό διαπιστώθηκε πραγματικό ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος συνδέει εξελίξεις στο Κυπριακό με εξελίξεις στο μεσανατολικό.

Πρόσθεσε ότι υποστήριζε πάντα τη θεωρία πως μέσα στο μεγάλο παιγνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο πιθανές εξελίξεις στο Μεσανατολικό περιλαμβάνουν και εξελίξεις στο Κυπριακό.

Περαιτέρω εξήγησε ότι στο Μεσανατολικό η αμερικανική πολιτική δεν υποστηρίζει τον εποικισμό και αυτό ευνοεί τη δική μας υπόθεση και ανέφερε ότι από κατατόπιση της οποίας έτυχε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τις συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της ΕΕ φαίνεται ότι η Ευρωπαίοι συνδέουν πλέον περισσότερο πιθανή πορεία της Τουρκίας με εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα με το θέμα Αμμοχώστου.

Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στα κεφάλαια 23 και 24 και είπε πως παραμένει να απαντηθεί εάν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη και εάν η Ευρώπη εννοεί ότι θέλει την Τουρκία στην ΕΕ.

«Εάν είπε τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων απαράδεκτες απαιτήσεις εμείς θα σταθούμε στον πόντο μας» διαβεβαίωσε.

«Για αυτό το λόγο θέλουμε με την παρουσία μας να δώσουμε το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται, δεν έχουμε διαγράψει τίποτε και παρόλα τα μεγάλα προβλήματα θα σταθούμε στα πόδια μας, θα αντιμετωπίσουμε τη μοίρα μας και θα προβάλουμε την Αμμόχωστο μαζί με τους άλλους προσφυγικούς δήμους», είπε και απηύθυνε πρόσκληση προς τους Βαρωσιώτες και όλους τους πρόσφυγες και όλο τον κυπριακό λαό να σταθούν κοντά στο Δήμο της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και να τον στηρίξουν στη μάχη που δίνει με το χρόνο επειδή ο αγώνας του Δήμου δίνεται για ολόκληρη την Κύπρο.

Της κύριας εκδήλωσης θα προηγηθεί λαμπαδηφορία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Δερύνειας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Κυριάκος Βιρβιδάκης εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο περιφερειάρχης Αττικής Ιωάννης Σγουρός.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλανός η φετινή εκδήλωση ξεχωρίζει από το γεγονός ότι δίπλα στο Δήμο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στέκονται οι Δήμοι της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Φέτος θα τιμηθεί ο ποιητής της «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» Κυριάκος Χαραλαμπίδης για το γεγονός ότι έχει εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Κατερίνα Κούκα, Λένα Αλκαίου, Κώστα Χατζηχριστοδούλου, Βασίλη Χατζηλούκα, τη χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου, και την Αλέξια Βασιλείου.

Ο Δήμος Αμμοχώστου θα διαθέσει λεωφορεία για τη Δερύνεια από τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα.