Παράνομα γυμναστήρια και γυμναστές «μαϊμού» παίζουν με την υγεία του κόσμου

a 100 Ειδήσεις
a 6214 Ειδήσεις
Αποκαλυπτική έκθεση της γενικής ελέγκτριας

Παράνομα είναι τα πλείστα γυμναστήρια που λειτουργούν στη χώρα μας, ενώ οι περισσότεροι γυμναστές είναι μη καταρτισμένοι, θέτοντας σε υψηλό κίνδυνο το ανυποψίαστο κοινό… 

Παράνομα, χωρίς τη νενομισμένη άδεια λειτουργίας και χωρίς προσοντούχο προσωπικό είναι τα πλείστα λεγόμενα γυμναστήρια της Κύπρου.

Το θέμα που έφερε στην επιφάνεια η εκπομπή «60 Λεπτά» πριν από 4 χρόνια, όχι μόνο δεν επιλύθηκε αλλά επιδεινώθηκε κατά το διπλάσιο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, απο τα 441 γυμναστήρια που έχουν καταγραφεί στον ΚΟΑ, μόνο τα 18 διαθέτουν άδεια εν ισχύ..

Ανάμεσα τους και τα 98 γυμναστήρια που λειτουργούν σε ξενοδοχεία από τα οποία έχουν άδεια μόνο τα τρία!

Όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Πάμπος Στυλιανού, «τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στο κτηριολογικό μέρος της άδειας που πρέπει να δώσει ο ΚΟΑ». Και εκεί, πρόσθεσεμ ξεκινούν τα προβλήματα, «διότι το να εξασφαλίσεις μια άδεια οικοδομής είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, εμπλέκονται πολλά άλλα κυβερνητικά τμήματα και έχει μείνει μόνος του ο ΚΟΑ να προσπαθεί να εφαρμόσει μια νομοθεσία, η οποία είναι δαιδαλώδης».
Στο μεταξύ, μη προσοντούχοι γυμναστές, χωρίς δηλαδή πτυχίο φυσικής αγωγής, παίζουν εγκληματικώς με την υγεία μας και φλερτάρουν επικίνδυνα με το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα σώματα μικρών και μεγάλων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου Γυμναστών, Σπύρο Σπύρου, στην Κύπρο, στα γυμναστήρια δουλεύει μόνο το 10- 15% πτυχιούχων γυμναστών. «Οι υπόλοιποι», πρόσθεσε « οι οποίοι είναι και ιδιοκτήτες σχολών δεν έχουν πτυχίο φυσικής αγωγής».

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, είναι αυτονόητο ότι είναι πολύ επικίνδυνο μη προσοντούχοι «γυμναστές» να ασχολούνται με πελάτες.

Την ίδια στιγμή, αλόγιστη είναι και η χρήση, συμπληρωμάτων διατροφής που χορηγούνται στα γυμναστήρια.

H Γενική Ελέγκτρια, στην έκθεσή της επισημαίνει την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού της σχετικής νομοθεσίας, γεγονός που βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και τον ΚΟΑ. Θεωρεί επίσης επιβεβλημένη την αναθεώρηση προς τα πάνω των ποινών για τους παρανομούντες.