Η Ιταλική κυβέρνηση υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης της άκρας δεξιάς

CEB1 169 Ακροδεξιά, Ειδήσεις, Ιταλία
CEB1 669 Ακροδεξιά, Ειδήσεις, Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε σήμερα ότι εγγυάται το δικαίωμα του αρχηγού της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι στην ελευθερία του λόγου, την επομένη των συγκρούσεων που σημειώθηκαν κατά την άφιξή του στη Νάπολη (νότια Ιταλία).

«Κάτι πολύ σημαντικό συνέβη χθες και πρέπει να σκεφτούμε πάνω σ’ αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι.

Η ιταλική αστυνομία εξακολουθεί να καταζητεί τρία πρόσωπα αφού προχώρησε χθες σε τρεις συλλήψεις στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στη Νάπολη ανάμεσα στην αστυνομία και σε κουκουλοφόρους ακτιβιστές στο περιθώριο μιας διαδήλωσης πολλών εκατοντάδων ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για την έλευση του Σαλβίνι.

«Στη δημοκρατία είναι θεμελιώδες να έχουν όλοι το δικαίωμα να ομιλούν και είναι ακόμη πιο θεμελιώδες όσον αφορά αυτούς που οι απόψεις τους βρίσκονται πολύ μακριά από τις δικές μας», πρόσθεσε ο Μινίτι.

Ο Σαλβίνι, ένας λαϊκιστής που αντιμετωπίζει εχθρικές διαδηλώσεις όποτε φεύγει από το «φέουδό» του στη βόρεια Ιταλία, δήλωσε πως πρόκειται να καταθέσει μήνυση για δυσφήμηση κατά του αριστερού δημάρχου της πόλης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει πριν από την επίσκεψή του ξενοφοβικό φασίστα γεμάτο περιφρόνηση για τον ιταλικό νότο.

Ο Ντε Ματζίστρις είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει της δημαρχιακές εξουσίες του για να εμποδίσει την έλευση του Σαλβίνι στη Νάπολη, όμως ο νομάρχης, ενεργώντας βάσει εντολών του υπουργείου Εσωτερικών, μπλόκαρε την πρόσπάθειά του.

«Ο Ντε Ματζίστρις οφείλει να παραιτηθεί αντί να με κατηγορεί ότι είμαι ένας ναζι-φασίστας», δήλωσε σήμερα ο Σαλβίνι. «Ποτέ δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο στη Νάπολη και το χειρότερο είναι πως ο δήμαρχος το υποστηρίζει».

Ο δήμαρχος, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισημάνει πως υποστηρίζει τις διαδηλώσεις κατά του Σαλβίνι, δήλωσε πως δεν εγκρίνει αυτό που συνέβη χθες Σάββατο.

Κουκουλοφόροι ακτιβιστές εκτόξευσαν πέτρες, φωτοβολίδες και καπνογόνα, καθώς και βόμβες Μολότοφ εναντίον των ειδικών μονάδων της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν περισσότερο από μία ώρα και βανδαλισμοί έγιναν σε πολλά οχήματα, ενώ κάδοι απορριμμάτων αναποδογυρίσθηκαν στους δρόμους. Δεν σημειώθηκαν θύματα.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης επικρίνουν τον τρόπο που ο δήμαρχος της Νάπολης διαχειρίσθηκε την επίσκεψη αυτή, εκτιμώντας πως δεν έπρεπε να επιτρέψει στον Σαλβίνι να εμφανισθεί ως κήρυκας της ελευθερίας της έκφρασης.

Πηγή: newsbeast.gr