Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο τα παράπονα πολιτών κατά της Αστυνομίας

2011 11 15 03 31 39 bd63f506e7b145ccb74b6383bb42d9e4 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Κατά το 2010 ενώπιον της Αρχής έφτασαν 137 παράπονα, εκ των οποίων 4 υποθέσεις έχουν οδηγηθεί για ποινική δίωξη των εμπλεκομένων αστυνομικών.Αύξηση παρουσιάζουν από έτος σε έτος τα παράπονα που κατατίθενται στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Σπυριδάκις, μετά την επίδοση της ετήσιας έκθεσής του για το 2010 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια…

”Υπάρχει μία αύξηση 22% από το 2009 των υποθέσεων” που φθάνουν ενώπιον της Αρχής, είπε ο κ. Σπυριδάκις, προσθέτοντας πως ”κατά το 2010 είχε 137 παράπονα, εκ των οποίων 4 υποθέσεις έχουν οδηγηθεί για ποινική δίωξη των εμπλεκομένων αστυνομικών”.

Οι υποθέσεις αυτές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής, ”αφορούσαν κακοποιήσεις κατά τη σύλληψη”, όμως ”στις περιπτώσεις αυτές ακόμα δεν έχουμε τελική απόφαση Δικαστηρίου”, είπε ο κ. Σπυριδάκις, προσθέτοντας πως ”υπάρχουν και 20 περιπτώσεις από τις 137 που διερευνώνται”.

”Οι μισές από αυτές”, συνέχισε, ”αφορούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει μία περίπτωση δολοπλοκίας, διαφθοράς και υπάρχουν και άλλες 60 περίπου υποθέσεις που αφορούν ανάρμοστη συμπεριφορά και αμέλεια καθήκοντος”.

”Μία σοβαρή περίπτωση”, δήλωσε ο κ. Σπυριδάκις, ”ήταν αυτή της διαφθοράς και δολοπλοκίας από μέλος της αστυνομικής δύναμης, όμως δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί και έτσι δεν προχώρησε”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής, η υπόθεση αυτή αφορούσε την παράνομη λήψη χρημάτων από τον αστυνομικό αυτόν, όμως ”δεν έχει στοιχειοθετηθεί και δεν μπόρεσε να προχωρήσει”.

Ως προς τις εκκρεμούσες υποθέσεις του 2011, ο κ. Σπυριδάκις ανέφερε ότι ”ως αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 117 υποθέσεις και εκκρεμούν αρκετές”.

”Οι σχέσεις με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, που στην αρχή, όταν ανέλαβα και εγώ ο ίδιος”, δήλωσε ο κ. Σπυριδάκις, ”ήσαν κάπως δύσκολες, βελτιώνονται, έχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά στοχεύουμε στην αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία, για το καλό του κοινωνικού συνόλου”.

Αυτό, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, οφείλεται ”στη νοοτροπία που είχε πάντοτε η Αστυνομία, όμως αυτά βελτιώνονται, με κατανόηση και με συνεννόηση, σε κοινές συναντήσεις με την ηγεσία της”.

Ερωτηθείς εάν έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένες περιπτώσεις άρνησης της Αστυνομίας να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της Αρχής, ο κ. Σπυριδάκις είπε ότι ”μπορεί να υπήρχαν στο παρελθόν”.

”Οπως έχω πει”, πρόσθεσε, ”βελτιώνονται, υπάρχουν και τα σκαμπανεβάσματα”.

”Ομως”, καταλήγει στα συμπεράσματά του ο κ. Σπυριδάκις στην έκθεση για το 2010, ”μετά λύπης μας αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια παράπονα, εναντίον μελών της Αστυνομίας, είναι δικαιολογημένα και όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εντός της Αστυνομίας”.

”Κατά συνέπεια και το ίδιο το αστυνομικό σώμα”, συνεχίζει ο πρόεδρος της Αρχής, ”πρέπει να επιθυμεί την ύπαρξη και σωστή λειτουργία της Αρχής, ενός ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου, που εγγυάται μίαν αντικειμενική και αμερόληπτη διερεύνηση των καταγγελιών εναντίον μελών της”.

”Ευελπιστούμε”, δηλώνει ο κ. Σπυριδάκις, ”ότι στο μέλλον όλα τα μέλη του αστυνομικού σώματος θα κατανοήσουν ότι είναι προς το συμφέρον, τόσο των ιδίων όσο και ολόκληρου του σώματος, η συνεργασία των με τα μέλη και τους ανακριτές της Αρχής”.

”Εχουμε δώσει την ετήσια έκθεση του 2010 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, δήλωσε ο κ. Σπυριδάκις, προσθέτοντας πως το έργο και η δράση της Αρχής, κατά το 2010 και όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο, ήσαν υπό την προεδρία του πρώτου προέδρου της Αρχής, του αείμνηστου Γιαννάκη Αγαπίου, συνεχίσθηκαν με την αντιπρόεδρο Δέσποινα Κυπριανού και από τον υποφαινόμενο, με το διορισμό μου που έγινε τους δύο τελευταίους μήνες του 2010”.

”Έχουμε εκθέσει στον Πρόεδρο”, συνέχισε ο κ. Σπυριδάκις, ”τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή, το έργο το οποίο έχει επιτελέσει, ο Πρόεδρος έχει δείξει κατανόηση και για τα προβλήματα και για το έργο, το οποίο επιτελεί η Αρχή”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή, ο κ. Σπυριδάκις ανέφερε πως είναι ”η προσπάθεια για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, κάτι που ευρίσκεται προς τη λύση του, έτσι ώστε να μην υπάγεται η Αρχή και ο προϋπολογισμός της ως χωριστής Αρχής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης”, μιας και ”το Υπουργείο αυτό είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και η Αρχή εξετάζει παράπονα πολιτών κατά της Αστυνομίας”.

”Από ό,τι φαίνεται”, είπε ο κ. Σπυριδάκις, ”θα υπαχθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την αρχική θέση της Αρχής, ότι θα ήταν προσφορότερο εάν υπήγετο στον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ