Στα όρια της λεηλασίας η διαχείριση παραλιών

CEB1 6 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Τα όρια της διασπάθισης δημοσίου χρήματος αγγίζει η εκμετάλλευση των παραλιών (ενοικίαση ομπρέλων/κρεβατιών) από σχετικά μικρό αριθμό ιδιωτών, οι οποίοι εκτιμάται ότι διαχρονικά εισέπραξαν εκατομμύρια εις βάρος των Τοπικών Αρχών, στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν και εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται με την ένθερμη στήριξη μικρού αριθμού βουλευτών αλλά και κομμάτων.

CEB1 1926 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η διαχείριση των παραλιών εξακολουθεί σε πολλές Τοπικές Αρχές να γίνεται από ιδιώτες, παρόλο ότι ο διαχειριστικός έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή έδειξε πως όπου ανέλαβαν τη διαχείριση οι δήμοι είχαν αυξημένα έσοδα. Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια ύστερα από δηλώσεις του Δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου, ο οποίος ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι τα έσοδα του Δήμου από τα κρεβατάκια από €600.000 που ήταν πέρυσι αυξήθηκαν το 2015 (μέχρι την περασμένη εβδομάδα) στο €1,5 εκατ., ενώ, όπως εκτίμησε ο ίδιος, μέχρι τέλους της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, τα έσοδα του Δήμου θα εκτοξευθούν στα €2,5 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Αγία Νάπα αξιοποίησε μόνο μικρό μέρος των παραλιών της, αφού το μεγαλύτερο μέρος εξακολουθούσε να τυγχάνει εκμετάλλευσης από ιδιώτες.

Το παράδειγμα του Δήμου Αγίας Νάπας είναι το πιο κραυγαλέο αν ληφθεί υπόψη πως το 2013, αξιοποιώντας μόνο το 31% των κρεβατιών στα όρια του Δήμου, εισέπραξε περισσότερα από όσα εισέπραξε από τις άδειες που παραχώρησε σε ιδιώτες, οι οποίες αξιοποιούσαν το 69% των κρεβατιών του Δήμου. Παράλληλα, ο Δήμος Αγίας Νάπας εισέπραξε, κατά μέσο όρο, €98 ευρώ από κάθε κρεβατάκι, σε σύγκριση με €200 που εισέπραξε ο Δήμος Παραλιμνίου (ανά κρεβατάκι) που διαχειρίζεται ο ίδιος τις παραλίες του.

Στην έκθεση που ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνονται και τα εξής:

(α) Ο Δήμος Παραλιμνίου, ο οποίος επέλεξε να διαχειρίζεται ο ίδιος τις παραλίες του, πραγματοποίησε τα υψηλότερα καθαρά έσοδα. Το καθαρό κέρδος του Δήμου ανά κρεβάτι/ομπρέλα για το έτος 2013 ανήλθε σε σχεδόν €200, που αντιπροσωπεύει τη δεύτερη ψηλότερη απόδοση από το δείγμα που εξετάσαμε κατά τον έλεγχό μας. Τα καθαρά έσοδα του Δήμου από την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή μετά την αφαίρεση των σχετικών εξόδων, ανήλθαν για το 2013 σε €846.595 και παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με τα καθαρά έσοδα του 2012 τα οποία ανήλθαν σε €575.415.

(β) Το καθαρό κέρδος του Δήμου Αγίας Νάπας ανά κρεβάτι/ομπρέλα ανήλθε για το 2013 σε σχεδόν €98.

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του Δήμου (69%) τυγχάνει διαχείρισης από ιδιώτες, τα έσοδα του Δήμου κατά το 2013, από την έκδοση των σχετικών αδειών για παροχή υπηρεσιών, τα οποία ανήλθαν σε €355.252, ήταν λιγότερα από τα καθαρά έσοδα (€376.691) που πραγματοποίησε ο Δήμος από το 31% των υπηρεσιών που διαχειρίστηκε ο ίδιος, η δε απόδοση ανά κρεβάτι/ομπρέλα που διαχειρίστηκε ο Δήμος ανήλθε σε περίπου €160, σε σχέση με περίπου €69 για κάθε κρεβάτι/ομπρέλα που διαχειρίστηκαν οι ιδιώτες αδειούχοι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το Παραλίμνι με 4.240 κρεβατάκια είχε έσοδα €846.595 σε σχέση με έσοδα €731.943 που είχε η Αγία Νάπα με 7.479 κρεβατάκια.

Αναλυτικά τα έσοδα της κάθε Τοπικής Αρχής από την ενοικίαση των κρεβατιών/ομπρέλων σε σχέση με τα έσοδα από τις άδειες που παραχωρούνται σε ιδιώτες καταγράφονται στον πίνακα που δημοσιεύεται δίπλα.

Πηγή: Φιλελεύθερος