Μυστήριο: Ανθρώπινα οστά σε σπηλιά στην Αγία Νάπα

a 126 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3239 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Συγκλονιστικά στοιχεία, που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια που φαίνεται να διαπράχθηκε στην ελεύθερη Αμμόχωστο πριν από 19 – 20 χρόνια, φέρνει στο φως η ανεύρεση ανθρώπινων οστών σε τοποθεσία στην Αγία Νάπα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ», η υπόθεση αφορά οστά που βρέθηκαν σε συλημένο αρχαίο τάφο σε απόκρημνη περιοχή του Κάβο-Γκρέκο. Μέσα στον τάφο βρέθηκαν αρχαία αγγεία και κάποια οστά εκείνης της περιόδου.

Ωστόσο, το επιστημονικό προσωπικό της Αστυνομίας που κλήθηκε στη σκηνή από τη Λευκωσία, μαζί με άντρες του ΤΑΕ Αμμοχώστου, εντόπισαν και κάτι άλλο: Οστά που φαίνεται να ανήκουν σε άνθρωπο που πέθανε πριν από λίγα χρόνια.

Ωστόσο, μαζί με τα οστά βρέθηκαν συσκευασίες ποτών και τροφίμων, με ημερομηνία λήξης το 1994. Το στοιχείο αυτό, οδήγησε την Αστυνομία Αμμοχώστου στο άνοιγμα φακέλου υπόθεσης εξαφάνισης συγκεκριμένου ατόμου από την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Πρόκειται για σχετικά νεαρό άτομο, το οποίο είχε αναμιχθεί σε υποθέσεις της νύχτας την περίοδο 1985 έως το 1994 που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Τότε, ο φάκελος της υπόθεσης παρέμεινε ανοικτός, με δυο βασικά σενάρια για την κατάληξη που είχε το ελλείπον πρόσωπο.

Η μια υποστήριζε πως είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Η άλλη ότι δολοφονήθηκε. Για τη δεύτερη εκδοχή, κυκλοφόρησαν κατά καιρούς φήμες έκτοτε, πως το συγκεκριμένο άτομο δολοφονήθηκε και ρίφθηκε σε κάποιο πηγάδι. Ωστόσο, ουδέποτε δόθηκαν στην Αστυνομία συγκεκριμένες ενδείξεις για την κατάληξη που είχε ο ελλείπων.

Ήδη από χθες στάληκαν οστά από τον σκελετό, όπως και το κρανίο, στο Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο, όπως και δείγμα των συγγενών του συγκεκριμένου ατόμου για σκοπούς ταυτοποίησης. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε κάποιες μέρες.Επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο κρανίο που ανευρέθη, φαίνεται να υπάρχει οπή.

Είτε από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο είτε από σφαίρα. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσουμε αυτή την πληροφορία.

Ακόμη, ο συλημένος αρχαίος τάφος, φαίνεται πως επικαλύφθηκε με χώμα που κάποιοι μετέφεραν από άλλη περιοχή, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα ότι χρησιμοποιήθηκε για την ταφή, την οποία εξετάζει πλέον η Αστυνομία.
Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, «τα οστά εντοπίστηκαν ύστερα από πληροφορίες που δόθηκαν στην Αστυνομία. Σήμερα τα οστά αυτά θα εξεταστούν τόσο από ανθρωπολόγο όσο και από ιατροδικαστή προκειμένου να εξακριβωθούν κάποια στοιχεία».

Ανέφερε ακόμα ότι «είναι σημαντικό να δοθούν κάποιες απαντήσεις από τις εξετάσεις DNA που θα διενεργηθούν γιατί», όπως εξήγησε, «σε τέτοιες περιπτώσεις πέραν της ανεύρεσης και της διερεύνησης για την τοποθεσία που έχουν εντοπιστεί τα οστά, θα εξακριβωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση αυτών των οστών με ελλείποντα πρόσωπα. Αυτή είναι μια τακτική που ακολουθείται από την Αστυνομία σε περιπτώσεις που κάποια πρόσωπα είχαν δηλωθεί στο παρελθόν ως ελλείποντα».
Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, «θα εξεταστεί, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ανακρίσεις που διεξάγει η Αστυνομία, κατά πόσον μπορούν να δοθούν πληροφορίες ή στοιχεία ύπαρξης κτυπημάτων στα οστά που εντοπίστηκαν. Αυτό που διερευνάται, επίσης, από την Αστυνομία είναι κατά πόσον τα οστά βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο από καιρό ή ήταν κάπου αλλού και μεταφέρθηκαν εκεί», κατέληξε.