Δείτε όλα τα νομοσχέδια για την οικονομία

a 61 Ειδήσεις
a 4680 Ειδήσεις

Kατατέθηκαν ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τρία από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το ένα αφορά την ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το τρίτο την εξυγίανση των τραπεζών.

Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.
Κάντε “κλικ” για να το διαβάσετε σε μορφή pdf

Για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Κάντε “κλικ” για να το διαβάσετε σε μορφή pdf

Το νομοσχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής
Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο, μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό, θα τεθεί προς ψήφιση το πρωί της Παρασκευής.
Κάντε “κλικ” εδώ για να το διαβάσετε σε μορφή pdf

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ