Ιταλοί Ευρωβουλευτές υπέρ της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων

a 7498 Ειδήσεις
a 7498 ΕιδήσειςΤην απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο ζήτησαν με τοποθετήσεις τους Ιταλοί Ευρωβουλευτές, οι οποίοι κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών… 

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Angelilli δήλωσε ότι η Αγκυρα ενώ επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε έδαφος της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ.

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της Τουρκίας περί παγώματος των σχέσεών της με την Κυπριακή Προεδρία τον Ιούλιο και κάλεσε την τουρκική Κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να τερματίσει τη μεταφορά Τούρκων πολιτών στο νησί και να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΣΑ.

Η κ. Angelilli είπε ακόμη ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.

Ο Ευρωβουλευτής Claudio Morganti διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις μιας χώρας που ανταγωνίζεται αθέμιτα τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και που δεν έχει καμιά πρόθεση να προχωρήσει το δρόμο της δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να κρατά υπό τη στρατιωτική κατοχή της το βόρειο μέρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κύπρου.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόρριψη της τροπολογίας που είχε υποβάλει στην ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας σοβαρό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της συνέλευσης καθίσταται συνένοχος αυτού του αίσχους, όπως ανέφερε.

Ο κ.Morganti είπε ακόμη ότι ενώ οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα προς την Αγκυρα ώστε να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της με την Κύπρο, η Τουρκία τις αγνοεί.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων