Οι γεωργοί ζητούν νερό στο φράγμα της Αχνας – Δηλώσεις Κ. Χατζηγιάννη

a 2 Ειδήσεις
a 65 ΕιδήσειςΟι γεωργοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου ζήτησαν χθες την άμεση μεταφορά νερού μέσω του δικτύου του νοτίου αγωγού, από το φράγμα του Κούρη σε αυτό της Αχνας, το οποίο όπως αναφέρουν, παρά την πολυομβρία του φετινού χειμώνα παραμένει σχεδόν άδειο…

Κατά τη διάρκεια χθεσινης εκδήλωσης διαμαρτυρίας οι γεωργοί ανέφεραν πως παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Κούρη αναμένεται από μέρα σε μέρα να υπερχειλίσει, εντούτοις μόνο μικρές ποσότητες νερού μεταφέρθηκαν στο φράγμα της Αχνας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι φυτείες τους και να συντελείται στην περιοχή οικολογική καταστροφή.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, ”στο φράγμα της Αχνας μεταφέρεται συνεχώς νερό, σήμερα υπάρχουν αποθηκευμένα 1 εκατομμύριο 252 χιλιάδες κυβικά μέτρα, αλλά δεν είναι στις ποσότητες που θα ήθελαν οι παραγωγοί της περιοχής. Ο ρόλος του φράγματος της Αχνας αυτή τη στιγμή είναι καθαρά για διατήρηση του βιότοπου της περιοχής”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι ”οι γεωργοί θα αρχίσουν να παίρνουν νερό για να ποτίζουν τα χωράφια τους, όταν θα έχουμε έντονη άρδευση σε μεταγενέστερη περίοδο”.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παραγωγών παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ”η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επειδή οι κάτοικοι της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου δεν είναι ικανοποιημένοι από τη μη παραχώρηση νερού στο φράγμα της Αχνας για σκοπούς άρδευσης και για εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων. Με την περιορισμένη παροχή νερού προέκυψαν προβλήματα στην αντιμετώπιση του παγετού, αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα για αντιμετώπιση του καύσωνα το καλοκαίρι, όπως έγινε πέρσι”.

Αφού ανέφερε ότι ”η πληρότητα του φράγματος δεν ξεπερνά το ένα πέμπτο της χωρητικότητας του”, ο κ. Κάρυος είπε ότι ”οι γεωργοί θεωρούν ότι υπάρχει μεροληπτική και άδικη μεταχείριση από μέρους των αρμοδίων» και κάλεσε την Κυβέρνηση «να επανορθώσει την άδικη μεταχείριση την οποία υπόκεινται οι κάτοικοι της περιοχής”.

Σε παρατήρηση ότι ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως μεταφέρεται νερό στο φράγμα της Αχνας, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού είπε ότι ”δεν είναι αρκετό το νερό αυτό. Ενώ ο Υπουργός Γεωργίας είχε την ευχέρεια να γεμίσει το φράγμα της Αχνας από την αρχή του χειμώνα δεν το έχει πράξει και αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν άδειο. Ταυτόχρονα, η μη πληρότητα του φράγματος δεν υλοποιεί το στόχο της απαλλοτρίωσης της γης των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζητούν πίσω τα χωράφια τους”.

Τόσο οι πατατοπαραγωγοί όσο και άλλοι γεωργοί των κοινοτήτων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ανέφεραν ότι δεν έχουν νερό για να ποτίσουν τις πατάτες και γενικά τις καλλιέργειες τους, ενώ κατήγγειλαν πως για να γίνει το φράγμα της Αχνας απαλλοτριώθηκαν περίπου 1,200 σκάλες γης, αλλά με την ολοκλήρωση του έργου δεν υπάρχει νερό.

Δήλωση Χατζηγιάννη γαι το φράγμα της Αχνας

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης σε γραπτή του δήλωση εκφράζει τη λύπη του για το ότι η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει, δεν κατόρθωσε ακόμα να αφήσει την εισροή των αναγκαίων ποσοτήτων νερού στο φράγμα της Άχνας.

”Ενώ άφθονες ποσότητες νερού εισρέουν καθημερινά στη θάλασσα, δυστυχώς στο φράγμα της Άχνας δεν έχει γίνει κατορθωτή από το Κράτος, η διοχέτευση ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μόνο στοιχειώδεις ποσότητες και όχι αυτές οι οποίες είναι αναγκαίες για τις ανάγκες της βιοποικιλότητας, αλλά και της άρδευσης της περιοχής”, προσθέτει ο Βουλευτής.

”Δυστυχώς αυτή η αρνητική εξέλιξη δεν θα βοηθήσει στο στόχο για κλείσιμο των γεωτρήσεων της περιοχής, επειδή επηρεάζεται η αξιοπιστία του κράτους ως προς την ικανότητα, αλλά και της βούλησης του να διαθέσει τις αναγκαίες ποσότητες νερού στη περιοχή ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, όπως η φετινή χρονιά κατά την οποία το νερό αφθονεί. Ο μη εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα κατά τη φετινή χρονιά είναι καταστροφικός και δείχνει πόσο το κράτος προχωρεί απρογραμμάτιστα”, σημειώνει.

Αναφέρει πως ”δυστυχώς ακόμη και για τις ανάγκες άρδευσης της περιοχής υπάρχει σήμερα ουσιαστικά περιορισμός, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πιο εντατικά ο υπόγειος υδροφορέας. Η αναφορά μου αυτή δεν έχει να κάνει με την ανάγκη εξοικονόμησης νερού, την οποία στηρίζω ένθερμα και καλώ έκαστο να το πράττει, παρά μόνο επικρίνω τη δυσμενή διάκριση στο δικαίωμα της χρήσης του ύδατος σε βάρος της περιοχής των Κοκκινοχωριών”.