Ορατός και με το παραπάνω ο κίνδυνος προσφυγής σε Μηχανισμό

a 32 Ειδήσεις
a 6517 Ειδήσεις
Νέο πακέτο φορολογικών μέτρων από το Υπουργείο Οικονομικών

Kαθοριστικές για το θέμα της οικονομίας θα είναι οι επόμενες μέρες. Ο κίνδυνος για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός, ενώ εντείνεται η προσπάθεια να αποφευχθούν δυσμενείς όροι… 

Εκτός από τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται το χρέος της χώρας μας στο εξωτερικό. Δύο μεγάλα δάνεια, ύψους 3 δισεκατομμυρίων, λήγουν το 2013.

Η Κύπρος πλέον είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων, εφόσον οι αγορές της έχουν κλείσει την πόρτα και δεν τη δανείζουν και εφόσον η εξασφάλιση δανείου από τρίτη χώρα είναι σχεδόν ακατόρθωτη, να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης.

Τη δέσμευσή του ότι εντός των επόμενων λίγων ημερών θα είναι έτοιμο να κατατεθεί το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή.

Με τις «ευλογίες» του Προέδρου της δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Οικονομικών, προχωρεί, εξάλλου, σε θυσία της ΑΤΑ, στο βωμό της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών για ν΄ ακούσουν τις προτάσεις του για αλλαγές στον θεσμό της παροχής της ΑΤΑ, ώστε το κράτος να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια και παράλληλα ο θεσμός να γίνει πιο δίκαιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Σημερινή”, η ΑΤΑ θα συνεχίσει να δίνεται ως έχει στους χαμηλόμισθους, αλλά κλιμακωτά και στη βάση του μισθού κάθε εργαζομένου, θα γίνονται μειώσεις, ώστε οι υψηλά αμειβόμενοι να δικαιούνται μικρότερο ποσό. Από κάποιο ποσό και άνω, η ΑΤΑ θα είναι μηδενική.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα δώσει στους κοινωνικούς εταίρους πίστωση χρόνου για ν΄ απαντήσουν, αλλά δεν θα δεχθεί χρονοβόρες διαδικασίες στη λήψη της τελικής απόφασης.

Μετά τους κοινωνικούς εταίρους, θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ο κ. Σιαρλή θα καλέσει σε εντατικές διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων, τα οποία θα επικεντρωθούν σε περικοπές στον δημόσιο τομέα και φορολογίες, που δε θα στοχεύουν στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η ανησυχία επιτείνεται και από διαδόσεις ότι, μέσα στα μέτρα Σιαρλή, συμπεριλαμβάνεται και η φορολόγηση του εφάπαξ, κάτι που ωθεί αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη αφυπηρέτηση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να στηρίξει τα μέτρα που θα προτείνει η Κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά θα στηριχθούν και από το κυβερνών κόμμα.

Πηγή: Ράδιο Πρώτο