Αισιοδοξία για τον τουρισμό από την Ρωσία

a 5
Ενώ ο συνολικός εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία θα παρουσιάσει και φέτος κάμψη όπως και το 2015, Κύπρος και Ελλάδα θα αποτελέσουν και πάλι την εξαίρεση όπως και πέρσι. Μάλιστα, οι αυξημένες προκρατήσεις για όλη τη χρονιά μέχρι και κατά 50% από κάποιους μεγάλους οργανωτές όπως η Biblio–globous δημιουργούν προϋποθέσεις για να ξεπεραστεί το ρεκόρ των ρωσικών αφίξεων στην Κύπρο, που ήταν το 2014 με 650 χιλιάδες περιηγητές.

a 890

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, που επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα από τη μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας, η τουριστική βιομηχανία του τόπου μας μπορεί να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η ρωσική τουριστική αγορά θα πάει φέτος πολύ καλά. Πέρσι, πρόσθεσε, που ο τουρισμός από τη Ρωσία μειωνόταν παντού δραστικά, η Κύπρος κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειές της, ενώ φέτος μπορούμε βάσιμα να μιλούμε για αισθητή αύξηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης, μπορεί ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία να μειώνεται σημαντικά, όμως ταυτόχρονα έχουν ουσιαστικά σβηστεί από το χάρτη προορισμοί όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Έτσι αναζητούνται άλλες υπαλλακτικές λύσεις, με όλους τους υπόλοιπους μεσογειακούς προορισμούς να αποκτούν προτεραιότητα.

Ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε ακόμη ότι φέτος για πρώτη φορά περιλαμβάνουν την Κύπρο στα προγράμματά τους τρεις νέοι οργανωτές ταξιδίων, γεγονός που επίσης αποτελεί πρόσθετο στοιχείο συγκρατημένης αισιοδοξίας. Οι νέοι οργανωτές είναι οι εταιρείες mouzenidis-travel, που ειδικεύεται στην Ελλάδα και την Κύπρο πλέον, μεταφέροντας τουρίστες από όλη την ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο από τη Ρωσία, καθώς επίσης και οι εταιρείες Coral και Annex που μέχρι πρότινος είχαν στο επίκεντρο της δράσης τους την Τουρκία ως προορισμό και τώρα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, περιλαμβάνοντας και την Κύπρο σε αυτές.

Πέραν των πιο πάνω θετικών μηνυμάτων, ο αξιωματούχος του Συνδέσμου Ξενοδόχων τόνισε ότι η επισκεψιμότητα φέτος στη μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας ήταν υποτονική, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονταν περίπτερα με εσωτερικούς προορισμούς της χώρας όπως η Κριμαία, η περιοχή Σότσι κ.λπ. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρωσική κυβέρνηση ενθαρρύνει ιδιαίτερα τον εσωτερικό τουρισμό στην αχανή αυτή χώρα με διάφορα κίνητρα, περιλαμβανόμενης και της επιδότησης μέχρι και κατά 50% των ναύλων, είτε με αεροπορικές είτε με σιδηροδρομικές μεταφορές.

Ακόμη ο κ. Ιωαννίδης παρατήρησε ότι φέτος θα είναι ακόμη πιο αυξημένες οι συνήθως ούτως ή άλλως υψηλές τουριστικές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από τη Ρωσία. Κι αυτό διότι οι Ρώσοι δυνητικοί περιηγητές θα αναμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή την καλύτερη συγκυρία της ισοτιμίας του ρουβλιού προτού προχωρήσουν στις κρατήσεις τους λόγω της αποδυναμωμένης θέσης του ρωσικού νομίσματος την τελευταία περίοδο.

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης κάλεσε όλους τους εταίρους του τουρισμού να αντιμετωπίσουν με σύνεση, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα τα όποια οφέλη προκύψουν φέτος από τη ρωσική αγορά, οικοδομώντας πάνω σε αυτά και όχι με ενέργειες που θα χαρακτηρίζονται από καιροσκοπισμό και πρόσκαιρο ωφελιμισμό.

Πηγή: Φιλελεύθερος