Ονούφριος Κουλλά: “Πρόβλημα για την επ. Αμμοχώστου η απουσία Δημ. Υπηρεσιών”

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 08 242C17.51.26 Ειδήσεις, Ονούφριος Κουλλά, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 08 242C17.51.26 Ειδήσεις, Ονούφριος Κουλλά, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αποκλειστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα aftodioikisi.com.cy παραχώρησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά.

Στη συνέντευξη ο κύριος Ονούφριος Κουλλά, με την ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει, δε δίστασε να τοποθετηθεί για το θέμα του ανοίγματος της παραλίας της Αμμοχώστου, για τις Προεδρικές Εκλογές και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Επαρχία Αμμοχώστου.

Πώς κρίνετε μέχρι σήμερα τις διαδικασίες στο Κυπριακό και πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση των Τούρκων για το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου;

Μετά την κορύφωση των διεργασιών στο Κραν Μοντανά χωρίς αίσια κατάληξη, τα εμπλεκόμενα μέρη θα έλεγα ότι βρίσκονται σε μια φάση περισυλλογής. Δε θα χαρακτήριζα αυτή την περίοδο ως στασιμότητα αλλά ως ανάπαυλα. Ευελπιστώ ότι σύντομα με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε θα ανοίξει ξανά ο δρόμος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί, για να αποδεχτεί το πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στο θέμα της ασφάλειας. Εάν όντως επιδειχθεί μια τέτοια βούληση από την Τουρκία, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική επίλυση του Εθνικού μας προβλήματος. Αναμφίβολα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε μια τεράστια προσπάθεια που οδήγησε τις συνομιλίες σε ένα μεγάλο βάθος και εύρος, όμοιο του οποίου δεν υπήρξε ποτέ ξανά στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, το τεράστιο έργο που έχει ήδη παραχθεί τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να παραμεριστεί, τουναντίον, θα πρέπει να προσπαθήσουμε, με τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας, να αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες για αναζωπύρωση των συνομιλιών στο σημείο απ’ όπου σταμάτησαν.
Τυχόν άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου θα συνιστά ένα ακόμη αρνητικό τετελεσμένο. Ωστόσο, δεν νομίζω πως αυτό είναι το μείζον, μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια και το όραμα για την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επιστροφή μας στην πατρώα γη.

Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου;

Η επαρχία μας, χωρίς αμφιβολία, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Ωστόσο, τούτο απαιτεί έργα υποδομής που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Είναι ευχάριστο βέβαια ότι άλλα άρχισαν να υλοποιούνται και άλλα έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού ή της προκήρυξης προσφορών. Σοβαρό πρόβλημα, επίσης, αποτελεί η απουσία ή η ελλιπής παρουσία σημαντικών υπηρεσιών του κράτους που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες και τις επιχειρηματικές μονάδες. Τέλος, αλλά ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα, θα έλεγα ότι είναι η εποχικότητα της απασχόλησης αφού, ως γνωστό, η επαρχία βασίζεται κυρίως στο τουρισμό. Χρειάζεται, συνεπώς, η εντατικοποίηση των προσπαθειών κράτους – Κ.Ο.Τ. – τοπικής αυτοδιοίκησης – και άλλων εμπλεκομένων φορέων για ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι πολίτες άκουσαν αρκετά και νιώθουν απογοήτευση σε πολλά θέματα όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρκετοί Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Προς ποια κατεύθυνση κινείται το Κυβερνών Κόμμα για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α.;

Είναι αλήθεια ότι αρκετοί Δήμοι και κοινότητες αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που οφείλουν προς τους πολίτες. Και είναι λογικό να νιώθουν απογοήτευση με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που ταλάνισαν τον τόπο μας. Θα πρέπει να σημειώσω, ωστόσο, ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρατηρήθηκαν στην επαρχία μας. Το αντίθετο, φαίνεται να υπάρχει σωστή και ορθολογική διαχείριση σε βαθμό που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ουσιαστικά τα έσοδα των δήμων της επαρχίας. Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι κάποιοι δήμοι έχουν ελλείψεις προσωπικού αλλά κάποιοι άλλοι έχουν πλεονάζον προσωπικό. Και σε άλλους τομείς, επίσης, υπάρχει ετερογένεια και είναι εδώ που υπεισέρχεται η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., που συζητείται εδώ και καιρό στη Βουλή, θα επιφέρει την απαραίτητη συνένωση δυνάμεων, έτσι ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος και μείωση των δαπανών που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της Τ.Α.

Απέμειναν σχεδόν έξι μήνες από τις Προεδρικές Εκλογές και ο ΔΗΣΥ δεν έχει εξαγγείλει τον εκλεκτό, υπάρχει προβληματισμός;

Όχι, κανένας προβληματισμός. Μέχρι πριν από λίγες βδομάδες είχαμε την κορύφωση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Η προσοχή μας ήταν στραμμένη εκεί. Με το πέρας των θερινών διακοπών είναι φυσικό ότι θα ασχοληθούμε και με τις προεδρικές εκλογές. Άλλωστε, κατά την άποψη μου, 6 μήνες είναι τεράστιος χρόνος για προεκλογική εκστρατεία και κακώς σύρουμε την κοινωνία σε μια τόσο μεγάλη περίοδο έντασης και διαξιφισμών. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη μου, έχοντας υπόψη το πολυσχιδές έργο που έχει παραχθεί σε όλους τους τομείς, ο Νίκος Αναστασιάδης οφείλει και υποχρεούται να επαναδιεκδικήσει μια 2η θητεία.

Ακόμα ένας χρόνος πέρασε μακριά από τις πατρογονικές εστίες και το ημερολόγιο ξαναγυρνά στη πρώτη σελίδα που γράφει επιστροφή. Πώς βιώνετε καθημερινά τον άσβεστο πόθο της επιστροφής από τους συμπολίτες σας, πόσο βαριά είναι η ευθύνη απέναντι τους;

Πραγματικά είναι απίστευτος ο πόθος της επιστροφής των Αμμοχωστιανών καθώς και όλων των προσφύγων. Το όραμα μας είναι να ξαναγυρίσουμε στην Αμμόχωστο, στη Μεσαορία και την Καρπασία σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και ασφάλειας. Οι απογοητεύσεις όλων αυτών των χρόνων δεν μας πτοούν. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Και τούτη θεωρώ ότι είναι η βαριά ευθύνη έναντι των προσφύγων αλλά και των αγέννητων που θα έρθουν σε τούτο τον τόπο.

Ο Ονούφριος Κουλλά είναι Βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου


Πηγή: aftodioikisi.com.cy