Τι να προσέξετε για τις πασχαλινές σας αγορές

a 1 Αγορά, Πάσχα
a 9 Αγορά, Πάσχα

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού ενημερώνουν τους πολίτες – καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν εν όψει των εορτών. Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, ανταποκρινόμενες στον ρόλο τους να προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών από διατροφικούς κινδύνους, προσβλέπει στην εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα, έχοντας ήδη εντάξει τους ελέγχους αυτούς στον ετήσιο προγραμματισμό τους.

 “Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα, μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία του καταναλωτή”, αναφέρει.

Σε σχέση με το τι πρέπει να προσεχθεί γενικά, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες προτρέπουν το κοινό να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

 Επίσης, προτρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ` όπου προμηθεύεστε τρόφιμα και να εξετάζεται προσεκτικά η σήμανση των προϊόντων και οι ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κατά την προμήθεια αυγών, τονίζει πως πρέπει να προσεχθούν οι προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή η ημερομηνία λήξης.

 “Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης”, σημειώνει.

 Σε ό,τι αφορά στις βαφές των αυγών, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει: “Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες. Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό. Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες”.

Καλεί, τέλος, τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων, να απευθύνονται στις Υγειονομικές Υπηρεσίες στο τηλέφωνο 25 88 45 90.


 Πηγή: ΚΥΠΕ