Διάλογο με στόχο τη λήψη μέτρων στους Δήμους

a 9 Ειδήσεις
a 5819 Ειδήσεις

Την πρόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος να ζητήσει διάλογο για συζήτηση και λήψη μέτρων στους Δήμους κατά συγκεκριμένο τρόπο για σωστή οικονομική διαχείριση, βελτίωση της παραγωγικότητας, εξοικονόμηση πόρων από μη αναγκαίες δραστηριότητες, καλύτερη διαχείριση προσωπικού, διαδημοτικές συνεργασίες, κοινές υπηρεσίες και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους, με αφορμή την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά των Δήμων, η ΟΗΟ-ΣΕΚ και η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Παράλληλα οι δυο συντεχνίες δηλώνουν πως θα προσέλθουν στο διάλογο με πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης και ετοιμότητα για διαρθρωτικές αλλαγές, ωστόσο δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να υιοθετήσει λύσεις της τελευταίας στιγμής που θα θυματοποιούν τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση τους ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αναφέρουν πως είναι γνωστό ότι οι Δήμοι διαχρονικά αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν με την οικονομική κρίση και τη μείωση της κρατικής χορηγίας, γεγονός που βρήκε όλους τους Δήμους ανέτοιμους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζουν πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει προ καιρού υποδείξει τόσο γραπτώς όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, Δήμους, Ένωση Δήμων και Υπουργείο Εσωτερικών, τα κακώς έχοντα σε αρκετούς Δήμους που αφορούσαν τη λανθασμένη οικονομική διαχείριση αλλά και στην κακή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, που είχε σαν αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγικότητα και αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Οι δυο συντεχνίες εξηγούν πως είναι γι’ αυτό το λόγο που πρώτες έθεσαν θέμα σύστασης επιτροπών στο πλαίσιο της Ένωσης Δήμων για εξέταση και λήψη αποφάσεων για χειρισμό διαφόρων θεμάτων με κύριο αυτό της αύξησης της παραγωγικότητας.

Εκφράζουν παράλληλα λύπη για το ότι, όπως αναφέρουν, τις τελευταίες μέρες παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εισηγούνται αποσπασματικά και πρόχειρα μέτρα της τελευταίας στιγμής όπως πλεονασμό ή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, «μέτρο που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην αύξηση της εργοδότησης κοινοτικών και εργαζομένων από τρίτες χώρες, σε βάρος των Κύπριων εργαζομένων».

«Το Συνδικαλιστικό Κίνημα για άλλη μια φορά διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως θα λειτουργήσει και θα συμπεριφερθεί με ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Θα ζητήσει διάλογο για συζήτηση και λήψη μέτρων κατά συγκεκριμένο τρόπο για σωστή οικονομική διαχείριση, βελτίωση παραγωγικότητας, εξοικονόμηση πόρων από μη αναγκαίες δραστηριότητες, καλύτερη διαχείριση προσωπικού, διαδημοτικές συνεργασίες, κοινές υπηρεσίες, συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών κ.ά., μέτρα που για σειρά τώρα χρόνων προτείναμε σε όλους τους Δήμους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ