Μειώνεται το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο

Μείωση του ποσοστού των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, από το 17% στο 12%, κατάφερε να πετύχει η Κύπρος, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους…

Μιλώντας σήμερα, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της 19ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Εκθεσης, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε, κλήθηκε ως κύριος ομιλητής να παρουσιάσει την πρακτική που εφαρμόζει η Κύπρος σε σχέση με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

«Είναι μια πρακτική που ακολουθείται και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης, προσαρμόστηκε στα κυπριακά δεδομένα και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα από τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι μέσα από αυτόν τον θεσμό επιτεύχθηκε «μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από το 17% στο 12%». Μια εξαιρετική επιτυχία, δήλωσε ο κ. Δημοσθένους, που σχολιάστηκε πολύ θετικά από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Παιδείας, οι οποίοι ζητούσαν συγκεκριμένες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του θεσμού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στόχος της ΕΕ είναι το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο να μειωθεί κάτω από το 10%. Στην ΕΕ ο μέσος όρος κυμαίνεται πάνω από 14%. Στην Κύπρο, είπε ο κ. Δημοσθένους, «οδεύουμε με πολύ καλή προοπτική στο να μειωθεί πολύ σύντομα το ποσοστό κάτω από το 10%».

Ο Υπουργός εξήγησε επίσης ότι το ζήτημα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι συνυφασμένο με την ανεργία, καθώς έρευνες και μελέτες αποδεικνύουν ότι από τα άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο το 53% είναι άνεργοι.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά στοιχεία της πρακτικής που οδήγησαν στη μείωση του ποσοστού αυτού. Οπως είπε, το Υπουργείο εντοπίζει, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, τις περιοχές που χρειάζονται την περισσότερη στήριξη, μέσα από τη στενή παρακολούθηση και καταγραφή των δεδομένων σε κάθε περιοχή.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό, οι ενέργειες και οι δράσεις μέσα από τις οποίες δημιουργούνται συνθήκες για να βοηθηθούν αυτές οι περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Το τρίτο στοιχείο είναι η στήριξη δραστηριοτήτων που θα δώσουν στους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς τα αναγκαία εφόδια για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων, μέσα από ψυχολογική, παιδαγωγική και οικονομική στήριξη που παρέχεται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024