Δημήτρης Χριστοφή: “Ο αείμνηστος Γιαννάκης Ιωάννου με βοήθησε να ξεκινήσω την καριέρα μου”

a 4598 Νέα Αμμοχώστου
a 4598 Νέα Αμμοχώστου

Συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό Vantage της επαρχίας Αμμοχώστου, το αστέρι της Ομόνοιας από τη Σωτήρα, Δημήτρης Χριστοφή, στην οποία σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, αποκάλυψε τα σχέδιά του για μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας και μίλησε για αυτούς που τον βοήθησαν να συνεχίσει από τον Ονήσιλο στα μεγάλα σαλόνια του Κυπριακού Πρωταθλήματος.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Το όνοµα του είναι γνωστό ακόµα και σε άτοµα που δεν γνωρίζουν πολλά για το ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τον 24χρονο Δηµήτρη Χριστοφή, παιδί µε σπάνια ποδοσφαιρική αξία και χαρακτήρα. Ποδοσφαιριστής που εκτός από µεγάλο ταλέντο διαθέτει και στοιχεία όπως ταπεινότητα, υποµονή, µυαλό καθώς και τεχνική τα οποία συµπληρώνουν το πακέτο ενός πολλά υποσχόµενου παίκτη, όπου το ταλέντο του έχει περάσει τα κυπριακά σύνορα.

Καταρχήν, είναι αλήθεια πως βαριέσαι να µιλάς για το ποδόσφαιρο;

∆εν είναι ότι βαριέµαι να µιλώ για το ποδόσφαιρο, είναι το µεγαλύτερο µου πάθος, αλλά δε θέλω να µιλάω µόνο γι’ αυτό. Αντιλαµβάνοµαι πως στην Κύπρο λατρεύουν το συγκεκριµένο άθληµα και πως καταλαµβάνει ένα µεγάλο µέρος των συζητήσεων µας, κυρίως των ανδρών, αλλά δεν υπάρχει µόνο αυτό.

Στη παρέα σου κάποιος τι συζητήσεις θα ακούσει;

Για όλα τα θέµατα της ζωής. Μιλούµε για τις δουλειές µας, για το ποδόσφαιρο, την κοινωνία µας, το µέλλον.

a1 26 Νέα Αμμοχώστου

Μένεις µόνιµα Λευκωσία. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου;

Στη Λευκωσία µένω τα τελευταία πέντε χρόνια. ∆ε θεωρώ πως έχει αλλάξει κάπως ο τρόπος ζωή µου. Το ποδόσφαιρο υπήρχε πάντα στη ζωή µου, από την εφηβεία µου και ο χρόνος µου διαµορφώνεται σύµφωνα µε το πρόγραµµα των προπονήσεων. ∆εν έχω όµως πρόβληµα µε αυτό. Έτσι έχω µάθει να είναι η ζωή µου.

Η διατροφή σου τι περιλαµβάνει;

∆εν ακολουθώ κάποιο διατροφολόγιο όµως προσέχω αρκετά. ∆ε θα φάω τηγανιτά και γλυκά επί µονίµου βάσεως. Εντάξει, θεωρώ πως ακόµη είµαι πολύ µικρός, ο οργανισµός µου πολύ καλός και δεν µπορώ να πω πως στερούµε πράγµατα. Τρώω τα πάντα, αλλά µε µέτρο.

Πως ξεκίνησαν όλα; Ποιος ανακάλυψε το ταλέντο σου;

Ξεκίνησα να πηγαίνω στο γήπεδο λόγω του αδερφού µου. Ο αδερφός µου ήταν στην πρώτη οµάδα στη Σωτήρα και εγώ πήγαινα στις ακαδηµίες. Η αλήθεια είναι πως ξεχώριζα από τους υπόλοιπους και σε ηλικία 15 χρονών αγωνίστηκα στην πρώτη οµάδα, κάτι που δε συµβαίνει συχνά. Την επόµενη χρονιά ξεκίνησα κανονικά στην πρώτη οµάδα, µε προπονητή τον Απόστολο Μακρίδη, ο άνθρωπος που πίστεψε σε εµένα και µε βοήθησε περισσότερο από όλους. Μετά πήγα στρατό, και σε συνεργασία µε τον αείµνηστο Γιαννάκη Ιωάννου µε βοήθησαν να µπω στην οµάδα του Παραλιµνίου και ακολούθως στην Οµόνοια.

Ποια η συµβουλή σου σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελµατικά µε το ποδόσφαιρο;

Όταν ήµουν στον Ονήσιλο ήρθαν πάρα πολλοί προπονητές να δουν το παιχνίδι µου και όλοι τους είχαν πει πως δεν είµαι αρκετά ικανός. Μέσα σε αυτούς τους προπονητές ήταν και της Οµόνοιας, η οποία µετά από ένα χρόνο µε αγόρασε από το Παραλίµνι για ένα εκατοµµύριο. Θα µπορούσα να απογοητευτώ και να σταµατήσω, δεν τα έβαλα όµως κάτω και συνέχισα. Αυτή είναι η συµβουλή µου σε όσους αγαπούν και θέλουν να ασχοληθούν επαγγελµατικά µε το ποδόσφαιρο. Να µην τα βάζουν κάτω.

Πως είσαι πριν από κάθε αγώνα;

Είµαι αρκετά ήρεµος, δεν αγχώνοµαι και πιστεύω πως αυτό είναι το προτέρηµά µου.

a2 19 Νέα Αμμοχώστου

Ο ∆ηµήτρης πιστεύει στο Θεό; Ή σε κάποια ανώτερη δύναµη που τον έφερε µέχρι εδώ;

Πιστεύω πολύ στο Θεό, στη δύναµή του αλλά και στην τύχη. Για παράδειγµα, είναι θέµα τύχης να µην έχεις κάποιο τραυµατισµό που θα σου στοιχίσει την έξοδό σου από το γήπεδο.

Θα άλλαζες οµάδα; Ποιο είναι το συστατικό που θα σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση;

Μπορεί να υπάρχει η σκέψη αλλά δε θα άλλαζα οµάδα στην Κύπρο. Οι σκέψεις µου πλέον, προσανατολίζονται στο εξωτερικό.

Πρόσφατα είχες πρόταση από µια Ρώσικη οµάδα την οποία αρνήθηκες. Ποιος είναι ο λόγος όπου κάποιος µπορεί να απορρίψει µια από τις καλύτερες οµάδες;

Ήταν διάφοροι παράγοντες. Ήταν κάτι που έγινε τελευταία στιγµή και πιστεύω πως θα ήταν επιπόλαιο εκ µέρους µου να έπαιρνα µια τέτοια απόφαση σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα.

∆εν είσαι άτοµο που ρισκάρει;

Μ΄ αρέσει να ρισκάρω, λατρεύω τις αλλαγές αλλά θέλω να γίνονται κάτω από τους δικούς µου όρους.

Τα λεφτά πόσο σηµαντικά είναι στα συµβόλαια που κάνεις;

Παίζουν σίγουρα σηµαντικό ρόλο. Όσο και να θέλεις να το κρύψεις δε γίνεται. Για παράδειγµα δε θα πήγαινα σε µια άλλη κυπριακή οµάδα ή σε µια οµάδα του εξωτερικού µε τα ίδια λεφτά. Προτιµώ να µείνω Κύπρο, στην οµάδα που πίστεψε σε εµένα και που αγάπησα τόσο πολύ.

Έχεις επηρεαστεί µε όλα όσα γίνονται σήµερα στην Κύπρο;

Οικονοµικά δεν µπορώ να πω πως επηρεάστηκα παρά µόνο ψυχολογικά από το γενικό κλίµα που επικρατεί πάρα πολύ. Είναι η χώρα µου, οι άνθρωποι µου, µε ενδιαφέρει η ανάπτυξη της γιατί µέσα από όλα αυτά επηρεάζεται η δική µου πορεία αλλά και όλων των Κύπριων πολιτών.

a3 10 Νέα Αμμοχώστου

Υπάρχει διαφορά Κύπριου και ξένου ποδοσφαιριστή σε Κυπριακή οµάδα.

Οι ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν προτεραιότητες και αυτό είναι το παράπονό µου γιατί πιστεύω πως οι Κύπριοι έχουν περισσότερο ταλέντο από τους ξένους. Όµως προτιµούν τους δεύτερους γιατί εγώ για παράδειγµα µπορεί να ξεκίνησα από τη Σωτήρα ενώ ο ξένος µπορεί να ξεκίνησε από µια µεγάλη οµάδα της Ευρώπης.

Πιστεύεις πως οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές έχουν περισσότερο πάθος όταν παίζουν;

Πιστεύω πως εµείς το θέλουµε περισσότερο. Οι ξένοι που θα έρθουν εδώ είναι για να τερµατίσουν την καριέρα τους σε εµάς, είναι ο τελευταίος τους σταθµός.

Τι µπορεί να ρίξει την ψυχολογία σου;

Όταν βρίσκοµαι µέσα στο γήπεδο και παίζω ποδόσφαιρο δεν υπάρχει τίποτα που θα µε επηρεάσει είτε αρνητικά είτε θετικά. Είµαι συγκεντρωµένος σε αυτό που κάνω και όλα τα υπόλοιπα µένουν εκτός γηπέδου.

Τι θα ήθελες να µείνει για πάντα χαραγµένο στη µνήµη σου;

Είναι η στιγµή που γνώρισα την αρραβωνιαστικιά µου και όλες οι στιγµές που έζησα µαζί της. Ένας άνθρωπος που είναι δίπλα µου τα τελευταία χρόνια και µε την οποία θα παντρευτούµε σε λίγους µήνες.

Με τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ασχολείσαι; Ο κόσµος πως εκφράζει την αγάπη του;

Έχω Facebook αλλά το έχω µόνο για λίγους φίλους. ∆εν έχω καθόλου επικοινωνία µε τον κόσµο µε αυτό τον τρόπο. Μεταξύ µας, δεν µπορείς να έχεις. ∆εν είναι µόνο στα καλά, το πρόβληµα είναι κυρίως στα άσχηµα. Οι οπαδοί µιας οµάδας είναι πολύ εύκολο, σε χρόνο δευτερολέπτου, µε ένα σου σφάλµα, να ξεχάσουν όλα τα καλά, όλη σου την πορεία σου και να αρχίζουν να σε γιουχαΐζουν.

Με αυτό τον τρόπο όµως δεν αποφεύγεις την πραγµατικότητα;

Σκέφτηκες να είχα τρεις χιλιάδες φίλους, να κάνω ένα άσχηµο παιχνίδι και µετά να πηγαίνω σπίτι µου να ξεκουραστώ και να βλέπω µηνύµατα από δυσαρεστηµένους οπαδούς. Προτιµώ να είµαι αποστασιοποιηµένος. Σέβοµαι και εκτιµώ την άποψη των οπαδών της οµάδας αλλά επειδή επηρεάζοµαι προτιµώ να είµαι σε απόσταση. Αν δεν το έχεις ζήσει δεν µπορείς να καταλάβεις.

Νιώθεις περήφανος για τα όσα επιτύχεις;

Όλα αυτά τα οποία ζω τα έχω ονειρευτεί και ακόµη περισσότερα. Πιστεύω πως θα µπορούσα καλύτερα. Είµαι φιλόδοξος και πάντα θέλω να ξεπερνώ τον εαυτό µου. ∆ε θα επαναπαυτώ µε το γεγονός ότι έφτασα σε ένα πολύ καλό σηµείο. Sky is the limit.

Όπως όλοι γνωρίζουµε, η ποδοσφαιρική καριέρα έχει ένα τέλος. Ποια είναι τα σχέδια σου για µετά;

∆εν πιστεύω πως θα µπορούσα να ασχοληθώ µε κάτι άλλο εκτός του ποδοσφαίρου. Θα ήθελα να ασχοληθώ µε την προπόνηση. Αυτό είναι το µέλλον και οι στόχοι µου.

Πηγή: Περιοδικό Vantage