Βαρώσια πολλών ταχυτήτων

Διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις των υποψηφίων για την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος στο θέμα των Βαρωσίων. Ενόψει των «εκλογών» της ερχόμενης Κυριακής οι λεγόμενοι υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις του Κυπριακού Πρακτορείου.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Έρογλου ανέφερε ότι όσο περνά ο καιρός απομακρύνονται επειδή από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα μέχρι τώρα και παρά το ότι οι διελεύσεις είναι ελεύθερες δεν μπόρεσαν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες γέφυρες. Όσοι κάνουν ψώνια στα κατεχόμενα, ισχυρίστηκε, για ασήμαντους λόγους στην επιστροφή τα παίρνουν από τα χέρια τους.

«Ούτε στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία. Θέτουμε προτάσεις για το νερό που θα έρθει από την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει κάποιος να τις λάβει υπόψη. Οι Τεχνικές Επιτροπές εργάζονται αλλά υπάρχει πολύ μικρή πρόοδος. Λέμε “ας συνεργαστούμε στο θέμα των εγκληματιών”, λαμβάνουμε αρνητική απάντηση. Κατατίθενται προτάσεις στο θέμα των κινητών τηλεφώνων, η ε/κ ηγεσία με την ίδια λογική προσπαθεί να μας επιβάλει τη δική της κυριαρχία, τις δικές της επιθυμίες. Εμείς ανοίξαμε τον Πύργο, αλλά το Απλίκι δεν μπορούμε γιατί η ε/κ πλευρά αυτό το απορρίπτει. Στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων λέμε ‘ας κάνουμε από κοινού ασκήσεις για τις πυρκαγιές’ που είναι κοινή μας ανησυχία, η απάντηση πάλι αρνητική. Εμείς είμαστε εδώ για προσέγγιση και συνεργασία αλλά η ύπαρξή μας, οι πραγματικότητες δεν μπορούν να παραβλεφθούν».

Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι καινούργιο ζήτημα, κάθε μέρα που περνά με άλυτο το Κυπριακό οι δύο πλευρές έχουν περισσότερη ζημιά παρά όφελος, δήλωσε η Σιμπέλ Σιμπέρ. Είπε πως μόλις εκλεγεί ο «πρόεδρος» θα εισηγηθεί τη διασύνδεση των Βαρωσίων με την τοποθέτηση χρονοδιαγραμμάτων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Θα συζητήσω το θέμα με τον συνομιλητή μου στο τραπέζι ώστε να ανοίξουν οι πόρτες για τους ερευνητές και τους ειδικούς για την από κοινού και μαζί ανοικοδόμηση των Βαρωσίων με τρόπο που να ταιριάζει με τις αρχές σύγχρονου πολιτικού σχεδιασμού», είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η επιστροφή των Βαρωσίων υπό την αιγίδα των ΗΕ στους παλιούς ιδιοκτήτες για επανεγκατάσταση φέρει τη δυναμική δημιουργίας νέου πεδίου συνεργασίας στις δύο κοινότητες. Μαζί με τα Βαρώσια, πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου και απευθείας πτήσεις από την Τύμπου και η επίτευξη αυτών έχει το νόημα μιας νέας προσέγγισης, ενός νέου πνεύματος προς την επίτευξη λύση στο Κυπριακό, είπε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι τάσσεται υπέρ μιας μονομερούς, αλλά σύμφωνης με το διεθνές Δίκαιο, κίνησης ανοίγματος της πόλης στους παλιούς -όπως είπε- ιδιοκτήτες.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024

Φόνος Αγγελή: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου τον 42χρονο κατηγορούμενο για τον…

28 Ιουνίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων - Παρόν και Μέλλον» την Πέμπτη…

28 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για κινητά στα σχολεία

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών…

28 Ιουνίου, 2024