Τι προβλέπουν τα νέα προγράμματα στα σχολεία (πίνακας)

Οι καθηγητές των φιλολογικών μαθημάτων δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, καθώς αυξάνονται οι ώρες που τους αναλογούν. Στη λίστα των «κερδισμένων» και οι μαθηματικοί, αφού με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προστίθεται άλλη μια περίοδος για διδασκαλία της Άλγεβρας και της Γεωμετρίας.

Στον αντίποδα οι καθηγητές των Αγγλικών, των Οικονομικών, της Πληροφορικής, της Τέχνης και της Μουσικής, της Φυσικής Αγωγής, της Οικιακής Οικονομίας και του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, που βλέπουν το διδακτικό χρόνο των μαθημάτων τους να συρρικνώνεται.

Όσο για τους εκπαιδευτικούς των Φυσικών Επιστημόνων, δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αλλαγή, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρούνται οι ώρες των Θρησκευτικών.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από την έκθεση της επιτροπής διαμόρφωσης νέου ωρολογίου προγράμματος για τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, με βάση τα δύο προτεινόμενα μοντέλα: α) για 35ωρο και β) για 37ωρο πρόγραμμα.

Στην ίδια έκθεση παρουσιάζεται επίσης, ο αντίστοιχος χρόνος που επενδύεται σε άλλες χώρες, για τα συγκεκριμένα μαθήματα:

Νέα Ελληνικά: Στο γυμνάσιο ο χρόνος προσφοράς των Νέων Ελληνικών παραμένει ως έχει και αυξάνεται στην Α΄ Λυκείου κατά μία περίοδο. Στατιστικώς, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι, για την αξιολόγηση του 2014 του ΟΟΣΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12,7% και 12,8% αντίστοιχα, τα Νέα Ελληνικά καλύπτουν στις τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου το 14,7% στο 35ωρο πρόγραμμα και 14,1% στο 37ωρο.

Αρχαία: Η Επιτροπή προτείνει μικρή ενίσχυση του μαθήματος της Αρχαίων Ελληνικών/ Αρχαιογνωσίας, από το 8,9% στο 11% στο 35ωρο πρόγραμμα και 10,6% στο 37ωρο. Έτσι θα συμβαδίζει μερικώς η προσφορά του μαθήματος και με το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ελλάδας, όπου το μάθημα των Αρχαίων προσφέρεται σε πέντε περιόδους.

Αγωγή του Πολίτη: Ουσιαστικά το μάθημα καταργείται. Συγκεκριμένα, στην Γ’ Γυμνασίου, που προσφερόταν κατά 0,5 περίοδο, εντάσσεται και καλύπτεται στις περισσότερες θεματικές στα πλαίσια των Νέων Ελληνικών, καθώς και της Ιστορίας της Κύπρου. Το θέμα της Συμβουλευτικής, που προσφερόταν ως μάθημα για 0,5 περ., δεν θα διδάσκεται στην τάξη από τους καθηγητές Συμβουλευτικής όπως ίσχυε, αλλά σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους μαθητές.

Μαθηματικά: Προτείνεται μερική ενίσχυση, κατά μία περίοδο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το γενικότερο πρόβλημα της υποβάθμισης της μαθηματικής παιδείας. Γίνεται επίσης αναδόμηση των περιόδων με μείωση κατά μία περίοδο στην Α’ Λυκείου και ενίσχυση κατά μία περίοδο στην Α’ και Β’ Γυμνασίου αντίστοιχα. Στατιστικώς στην Ευρώπη ο μέσος όρος για τις υπό αναφορά τάξεις είναι 11,2%, ενώ στην Κύπρο, με το νέο ωρολόγιο, ανέρχεται σε 11,8% στο 35ωρο πρόγραμμα και 11,3% στο 37ωρο, Τα Μαθηματικά ενισχύονται με την επιλογή τους κατά ένα δίωρο στην Α’ Λυκείου σε δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού.

Φυσικές Επιστήμες: Για τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στις πιο πάνω τάξεις, παρά την προσθήκη μίας περιόδου στη Φυσική στο 37ωρο. Το ποσοστό διδασκαλίας τους ανέρχεται σε 11,8% στο 35ωρο πρόγραμμα και 12% στο 37ωρο, έναντι του 11,4% και 12% της Ευρώπης. Όμως το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ριζικώς μέσα από τις δέσμες της Β’ και Γ’ Λυκείου και την επιπλέον δυνατότητα επιλογής της Φυσικής στην Α’ Λυκείου με δύο περιόδους.

Οικονομικά: Τα Οικονομικά μειώνονται κατά μία περίοδο στον κοινό κορμό της Α’ Λυκείου. Προσφέρονται, όμως, με δύο επιπλέον περιόδους ως μάθημα επιλογής σε δύο ομάδες προσανατολισμού στην Α’ Λυκείου.

Ξένες Γλώσσες: Σε σχέση με τη στατιστική εικόνα των Ξένων Γλωσσών, στο Γυμνάσιο και την Α΄ Λυκείου, με το νέο ωρολόγιο, τα Αγγλικά και τα Γαλλικά προσφέρονται σε ποσοστό 13,2% στο 35ωρο πρόγραμμα και 12,7% στο 37ωρο, έναντι του 13,8% και 14,8% που ισχύει στην Ευρώπη. Το ποσοστό μπορεί να ενισχυθεί με την προαιρετική προσφορά των Ξένων Γλωσσών σε απογευματινή βάση.

Πληροφορική: Αφαιρούνται τρεις ώρες στο 35ωρο και μία ώρα στο 37ωρο. Κατά την επιτροπή, παρά τη μείωση, ανέρχεται σε ποσοστό 3,7% στο 35ωρο πρόγραμμα και 4,9% στο 37ωρο, έναντι του 1,2% και 1,6% στην Ευρώπη. Το μάθημα ενισχύεται στις νέες κατευθύνσεις της Β’ και Γ’ Λυκείου.

Τέχνη και Μουσική: Η Τέχνη και η Μουσική δέχονται μείωση. Όπως αναφέρει η επιτροπή όμως, παρά τη μείωση προσφέρονται σε ποσοστό 7,4% στο 35ωρο πρόγραμμα και 7,7% στο 37ωρο, έναντι 5,7% και 5,6% της Ευρώπης. Εξηγεί επίσης, ότι θα προσφέρονται ως βασικά μαθήματα στο πλαίσιο του Μουσικού Σχολείου και του υπό σύσταση Σχολείου Καλών Τεχνών.

Φυσική Αγωγή: Αφαιρείται μιάμιση περίοδος στο 35ωρο προτεινόμενο ωρολόγιο και μισή στο 37ωρο. Παρά τη μείωση, προσφέρεται σε ποσοστό 7,4% στο 35ωρο πρόγραμμα και 7,7% στο 37ωρο, έναντι του 6,9% και 7,2% στην Ευρώπη.

Θρησκευτικά: Στατιστικά προσφέρονται σε ποσοστό 5,9% έναντι του 4% και 3,7% στην Ευρώπη.

Σχεδιασμός και Τεχνολογία: Ο χρόνος του μαθήματος συρρικνώνεται κατά μιάμιση περίοδο στο προτεινόμενο 35ωρο ωρολόγιο και μισή περίοδο στο 37ωρο. Ωστόσο, παραμένει στο 2,9% στο 35ωρο πρόγραμμα και 3,5 στο 37ωρο, έναντι του 2,2% και 2,1% στην Ευρώπη.

Οικιακή Οικονομία: Επίσης μειώνονται οι ώρες του μαθήματος, κατά μισή περίοδο. Βάσει της επιτροπής, παραμένει στο 2,2% στο 35ωρο πρόγραμμα και 2,1% στο 37ωρο, έναντι του 1,2% και 1,5% στην Ευρώπη.



Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Υπουργός Γεωργίας: Ισχυρό μήνυμα MED9 για αντιμετώπιση της λειψυδρίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συνόδευσε τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της MED9…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Συνελήφθη ο 57χρονος οδηγός του σκάφους που επιχείρησε να χτυπήσει λούομενο

Αναφορικά με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας για σκάφος που επιχείρησε να…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Από 6 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα δρομολόγια για μεταφορά μαθητών

Τα δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών/τριών προς και από τα σχολεία τους θα ξεκινήσουν την…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Theo Evan θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision

O Κύπριος καλλιτέχνης Theo Evan θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision,…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

ΟΕΛΜΕΚ: Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με μία σειρά θετικών αλλαγών

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με μία σειρά θετικών αλλαγών, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Υπ. Υγείας: Υλοποιήθηκε η μεγαλύτερη αλυσίδα χιαστί μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο

Με την μεγαλύτερη αλυσίδα χιαστί μεταμοσχεύσεων που έχει οργανωθεί ποτέ στην Κύπρο, γιορτάστηκαν φέτος τα…

2 Σεπτεμβρίου, 2024