Επαφές Αναστασιάδη με προσωπικότητες της οικονομίας

a 81 Ειδήσεις
a 6192 Ειδήσεις
Με σκοπό να γίνει κοινωνός απόψεων σε θέματα οικονομίας

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε γεύμα εργασίας σε διακεκριμένες προσωπικότητες, πρώην πολιτειακούς αξιωματούχους και ακαδημαϊκούς από το χώρο της οικονομίας…

Καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενούς του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο σκοπό του γεύματος, καθώς και στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Κυβέρνηση για ατολμία και για οχύρωση πίσω από δόγματα και ιδεοληψίες.

Ο λόγος του γεύματος, είπε αρχικά, δεν είναι να μεταδώσω τα φώτα μου αλλά να πάρω από τα φώτα σας.

«Ενεργοί πολίτες οι οποίοι προσέφεραν στον τόπο μέσα από την τεχνογνωσία, μέσα από τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις, μέσα από τα ψηλά αξιώματα που κατά καιρούς υπηρέτησαν, μπορεί να μας βοηθήσουν έτσι ώστε μέσα και από τη δική τους σοφία να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση που μετετράπη δυστυχώς στο πρώτο εθνικό θέμα, αντί του Κυπριακού», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η κυπριακή οικονομία αλλά και η κοινωνία μας ευρύτερα, περνά τις πιο κρίσιμες ίσως στιγμές από το 1974. «Θεωρήσαμε για αυτό το σκοπό σκόπιμο να απευθυνθούμε σε εσάς, δηλαδή σε ανθρώπους που κατείχαν κορυφαία πολιτειακά αξιώματα, σχετικά με την οικονομική διαχείριση και οικονομική διακυβέρνηση του κράτους, με μάλιστα άριστες επιδόσεις, αλλά και σε ένα μικρό κύκλο οικονομολόγων πανεπιστημιακών, για να έχω ένα ανοικτό διάλογο για να μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική και ελπίδα», πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το βάθος και την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. «Η Κύπρος παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές, αδυνατεί να ελέγξει το δημόσιο έλλειμμα και χρέος, συνεχίζει να καταγράφει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και βιώνει την αλματώδη αύξηση της ανεργίας», είπε και πρόσθεσε πως ένα ελάχιστο στοιχείο κριτικής είναι ότι «κάποιοι επιμένουν ακόμα, δυστυχώς, πως αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι παρά μια μικρή μόνον απόκλιση από τους στόχους. Αν δεν αναγνωρίσουν το μέγεθος του προβλήματος δεν θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης πως για να προσδιορίσουμε τους επαρκείς τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, «χρειαζόμαστε πριν και πάνω από όλα και τη δική σας συμβολή αλλά και συμβουλή. Χρειαζόμαστε τη συλλογική συμβολή όσων έχουν πολύτιμες εμπειρίες αλλά ιδιαίτερα και εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνοκρατική εμπειρία».

Κανένας σοβαρός άνθρωπος, συνέχισε, «δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του παντογνώστη. Ούτε και αποτελεί πράξη ωφέλιμη η οχύρωση πίσω από δόγματα ή ιδεοληψίες. Αντίθετα, θεωρώ ιδιαίτερα ωφέλιμο τον διάλογο, τη διαβούλευση, την ανταλλαγή απόψεων η οποία πάντοτε πρέπει να καταλήγει στην αποφασιστική λήψη αποφάσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στην ουσία το πρόβλημα».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε στη συνέχεια πως η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας δεν είναι ένα θέμα που απλώς αφορά την οικονομία, αλλά αφορά την εθνική μας επιβίωση. Παράλληλα, διερωτήθηκε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά διαπραγματευτικά ή διαφορετικά, την άρση της αδικίας εις βάρος της πατρίδας μας που υφίσταται από το 1974 αν είμαστε οικονομικά γονατισμένοι, υπόχρεοι να υπακούμε ή να και να μας επιβάλλονται ή να επιχειρούνται να μας επιβληθούν πολιτικές, όσον αφορά στο Κυπριακό λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που το κράτος αντιμετωπίζει.

Το γεύμα που παραθέτουμε, είπε τέλος ο κ. Αναστασιάδης, εμπίπτει στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να γίνουμε κοινωνοί των απόψεων των ανθρώπων που συνέβαλαν στο παρελθόν να διατηρηθεί μια διαρκής οικονομική ευμάρεια. «Ηταν το θαύμα μετά την εισβολή, ήταν η συνέχιση μιας πορείας ανθηρής, ήταν η παράδοση στη σημερινή διακυβέρνηση μιας πλεονασματικής κατάστασης», είπε και πρόσθεσε πως η σημερινή κατάσταση οφείλεται και στη διεθνή κρίση αλλά κυρίως στην ατολμία να πάρουμε μέτρα και στην εμμονή ότι κάποιοι κατέχουν τα οικονομικά αλλά δεν έχουν την πολιτική εμπειρία.

Στο γεύμα, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην Διοικητές της κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου και Χριστόδουλος Χριστοδούλου, οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών Χρίστος Μαυρέλλης, Μάκης Κεραυνός, Τάκης Κληρίδης και Μάρκος Κυπριανού, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης, και ο πρώην Πρύτανης Σταύρος Ζένιος.