Επιθεώρηση της αναστήλωσης του Απ. Αντρέα σύντομα

CEB1 57 Ειδήσεις
Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία για επιθεώρηση των εκεί εργασιών αποκατάστασης θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και η UNDP.

CEB1 1846 Ειδήσεις

Στην επίσκεψη, η οποία είναι μέρος του προγράμματος επιθεωρήσεων ρουτίνας που διενεργεί η Επιτροπή σε έργα που πραγματοποιούνται σε πολιτιστικά μνημεία, καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οι οποία θα ενημερωθούν σχετικά με τις εν εξελίξει εργασίες αποκατάστασης, ενώ θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και απαντήσεις.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 π.μ και 12 το μεσημέρι.

Στις 17 του Σεπτεμβρίου, 2013 η UNDP-Συνεργασία για το Μέλλον υπέγραψε δύο συμφωνίες συνεισφοράς αξίας € 2,5 εκ. η κάθε μία με την Εκκλησία της Κύπρου και τη διοίκηση του ΕΒΚΑΦ για την αποκατάσταση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Τον Ιούλιο του 2014 υπεγράφη η σύμβαση για τη Φάση 1 του έργου αποκατάστασης μεταξύ του UNDP και της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινοπραξίας.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2014 και τα κλειδιά της Μονής παραδόθηκαν στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τα έργα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Η Φάση 1 του έργου περιλαμβάνει την πλήρη δομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κυρίως εκκλησιαστικού συγκροτήματος, γειτονικών κτιρίων, καθώς και την αποκατάσταση του τέμπλου. Επίσης βελτιώσεις και αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων στην Εκκλησία και στα γειτονικά κτίρια.

Τα έργα θα διασφαλίσουν ότι η Εκκλησία και τα παρακείμενα κτίρια είναι ανακαινισμένα σύμφωνα με τις τεχνικές μελέτες και τα σχέδια του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ