Δ.Χριστόφιας: “Υπήρχε ανθρώπινο χέρι στο Μαρί”

CEB1 Δημήτρης Χριστόφιας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1097 Δημήτρης Χριστόφιας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τη θέση ότι η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον Ιούλιο του 2011 δεν ήταν τυχαία, εκφράζει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο β’ μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υποστηρίζοντας ότι ειδικός του ανέλυσε «εκμηριωμένα την άποψη ότι δεν μπορεί στις 4 το πρωί να γίνει τυχαία έκρηξη και να ανάψει φωτιά».

Αναφορικά τη δικαστική διαμάχη με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο κ. Χριστόφιας δηλώνει πως ο επιχειρηματίας «λέει παραμύθια και συκοφαντεί» και παραμπέμπει στη δική του δήλωση στο δικαστήριο την οποία χαρακτηρίζει «πεντακάθαρη».

Γιατί το κεφάλαιο για το Μαρί ήταν το πιο δύσκολο στη συγγραφή του στο βιβλίο σας;

Θέλεις να πεις πράγματα τα οποία ακόμα δεν μπορείς να αποδείξεις πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Θέλω να σε παραπέμψω στην τοποθέτηση του δρα Τάκη Φελλά που έκανε στην παρουσίαση του βιβλίου μου στο Λονδίνο. Ένας άνθρωπος ειδικός γι’ αυτά τα ζητήματα. Είπε ότι το περιστατικό δεν ήταν τυχαίο. Θεωρεί ότι υπάρχει ανθρώπινο χέρι. Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν μετά την τοποθέτησή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της κ. Λουπέσκου μετά το Μαρί. Γνωριστήκαμε και μου ανέλυσε τεκμηριωμένα την άποψη ότι δεν μπορεί στις 4 το πρωί να γίνει τυχαία έκρηξη και να ανάψει φωτιά.

Έστω κι αν ήταν πάνω από 40 βαθμοί η θερμοκρασία;

Τριακόσιοι βαθμοί χρειάζονται για να καεί η πυρίτιδα. Το πρωί η ώρα 4 με την παραθαλάσσια ομίχλη και υγρασία, δεν μπορεί. Αυτό είπαν και ειδικοί για τα όπλα στην Αθήνα.

Κάποιοι χαμογέλασαν όταν είπατε ότι είναι ξένος δάκτυλος πίσω από το Μαρί.

Μα δεν είπα ότι είναι ξένος δάκτυλος. Το λάθος είναι ότι στις πρώτες μου αντιδράσεις μίλησα για ατύχημα, έπρεπε να αφήσω να αιωρείται έστω μια αιχμή.

Είχαν πει ότι δεν απολογήθηκα στους συγγενείς. Είναι ψέματα.

Οι αγανακτισμένοι έξω από το Προεδρικό ύβριζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νόμιζαν ότι είναι ύβρις να με λένε «γιο της πλύστρας». Ήταν τόσο αφελείς! Πού να δεχτούν τον γιο του εργάτη και της πλύστρας να είναι στο πηδάλιο του κυπριακού κράτους; Έπρεπε να ήμουν παιδί των σαλονιών και του κεφαλαίου. Δεν ήμουν και δεν θα γίνω ποτέ.

Ο Κώστας Παπακώστας στο βιβλίο του σας καταλογίζει προσωπικές ευθύνες για το Μαρί, λέει ότι ήταν εξιλαστήριο θύμα.

Δεν ξέρω αν αυτά που διατυπώνονται σε κάποια σελίδα του βιβλίου τα έχει γράψει ο ίδιος ο Κώστας. Είχε κάποιο παράπονο και το συζητήσαμε. Αλλά να γράψει ότι πρόδωσα τους φίλους μου κ.λπ. δεν το δέχομαι. Το βιβλίο εξεδόθη μετά που έφυγε ο Κώστας, τον οποίο θα τιμώ ανεξαρτήτως από αυτά που λένε. Στο βιβλίο μου κάνω αναφορά σε όλα όσα έκανα για να τιμήσω τη φιλία μας με τον Κώστα Παπακώστα.

Ποιος είναι ο δάκτυλος δολιοφθοράς;

Υπάρχουν άτομα τα οποία ήταν παρόντα και γνωρίζουν γεγονότα, είμαι χίλια τοις εκατό σίγουρος γι’ αυτό και ελπίζω κάποια στιγμή να μιλήσουν.

Να μιλήσουν για εξιλέωσή σας;

Για να αποκατασταθεί η αλήθεια σε αυτό τον τόπο και για το Μαρί.

Γιατί δεν είπατε «Mea culpa» για το Μαρί;

Είπα «Mea culpa» γιατί έχασε τη ζωή του ένας αριθμός αθώων ανθρώπων και ζήτησα συγγνώμη. Οι χειρισμοί που έγιναν δεν ήταν αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου. Όταν σε διαβεβαιώνουν οι ειδικοί που στο τέλος της ημέρας ανακήρυξαν μάρτυρες κατηγορίας, ότι μπορείς να φυλάξεις εκείνα τα κιβώτια δίπλα από το Προεδρικό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Είχαμε διερευνήσει για το πώς να φύγουν. Υπήρξε κάποια κωλυσιεργία.

Στο βιβλίο κάνετε έναν απολογισμό των ευθυνών και των λαθών σας;

Βεβαίως. Η μοναδική περίπτωση κόμματος και επικεφαλής που παραδέχεται λάθη και παραλείψεις είναι το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας.

Ο Χριστόφιας συνήθως τα λάθη τα ρίχνει στο κόμμα.

Και αυτό είναι ένα παραμύθι. Δουλεύουμε συλλογικά. Στην Κεντρική Επιτροπή έγινε ολοκληρωμένη εκτίμηση, η οποία καταγράφει και το τεράστιο έργο της κυβέρνησης και την ίδια ώρα καταγράφονται λάθη και παραλείψεις, τόσο της κυβέρνησης, όσο και του κόμματος.

Το «όχι» που θα τσιμεντώσει το «ναι» ήταν λάθος;

Όχι, δεν ήταν λάθος και αποδείχτηκε με τις συγκλίσεις που πετύχαμε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι διασφαλίζεται η ενότητα του κράτους, της οικονομίας και της Κύπρου, πράγμα που δεν διασφαλιζόταν με το σχέδιο Ανάν.

Λέτε στο βιβλίο σας κάθε χτες και καλύτερα, το τωρινό σχέδιο μπορεί να είναι χειρότερο από το Σχέδιο Ανάν;

Όχι κατ’ ανάγκη. Οι 4 ελευθερίες βελτιώνουν πάρα πολύ το σχέδιο Ανάν, αλλά και στα θέματα διακυβέρνησης διασφαλίζεται η ενότητα του κράτους και του λαού. Απομένει να δούμε την κατάληξη στα θέματα ασφάλειας, για να κρίνουμε συνολικά την όλη προσπάθεια.

Θα στηρίξετε τη λύση που θα φέρει ο Νίκος Αναστασιάδης;

Θα δούμε το περιεχόμενο. Εγώ θα πω την άποψή μου και θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Δεν θέλω να προκαταλάβω ή να γίνει ξανά η όποια άποψή μου αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως στον Μουσταφά Ακιντζί για λύση;

Εισηγήθηκα στο Εθνικό Συμβούλιο να καθήσουν ειδικοί και επιστήμονες γεωπολιτικής-γεωστρατηγικής να αναλύσουν σε βάθος τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας που είναι γεμάτη από αντιθέσεις-αντιφάσεις με συμπρωταγωνιστή την Τουρκία, η οποία με τον Ερντογάν άνοιξε πάρα πολλά μέτωπα, ριψοκίνδυνα και επικίνδυνα για τη χώρα.

Εντός της Τουρκίας μαίνεται και εμφύλιος αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να είναι ευτυχής ο Ερντογάν που θεωρείται πανίσχυρος. Η Τουρκία χρειάζεται μια επιτυχία για να δείξει ότι είναι δημιουργική, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν σε ένα συμβιβασμό στο Κυπριακό. Είναι όμως πολύ δύσκολος συνομιλητής. Νομίζει ότι είναι Θεός και θα τα βρούμε πολύ δύσκολα στο θέμα της ασφάλειας.

Εναπόκειται στον Πρόεδρο να δώσει τη μάχη και εκείνος θα κριθεί. Εμείς αν κάνει το σωστό θα τον χειροκροτήσουμε και θα τον στηρίξουμε.

Μας είχαν αποκλείσει από τις αγορές και συνεχώς μας υποβάθμιζαν.

Ναι, είναι αλήθεια. Μήπως εκείνοι που με επικρίνουν διάβασαν τις εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης; Όλοι, μα όλοι, μιλούσαν και μιλούν μέχρι σήμερα για τον εξογκωμένο τραπεζικό τομέα. Δεν θέλει ο κ. Γεωργιάδης να το παραδεχτεί διότι κάλυπτε τους τραπεζίτες. Το κουβάρι ξετυλίγεται. Ελπίζω τελικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας για την οικονομία που ξεκίνησε από τη Γενική Εισαγγελία, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Ο Βγενόπουλος έφυγε νωρίς;

Νομίζετε ότι ήταν τόσο μουσαμάς ώστε να μην σκεφτόταν τα παραπίσω;

Είχατε καλές σχέσεις μαζί του, του στρώνατε κόκκινα χαλιά;

Η φαντασία των ανθρώπων οργιάζει. Το ψέμα ήταν και παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Ήλθε 1-2 φορές στο Προεδρικό ο Ανδρέας Βγενόπουλος και κουβεντιάσαμε για ορισμένα πράγματα, για τα οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση από μέρους μου. Τα όσα λέγονται για κόκκινα χαλιά είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Έδωσε όμως εισφορές στο κόμμα;

Όχι, δεν έδωσε εισφορές.

Η Focus;

Θέλω να μου φέρουν μια απόδειξη που να λέει ότι το ΑΚΕΛ, ή ο Χριστόφιας ή το επιτελείο του πήρε λεφτά από τη Focus ή από όλους αυτούς τους τραπεζίτες.

Πλήρωσαν για να έλθουν φοιτητές. Έγινε έρευνα;

Τι απέδειξε; Τίποτε.

Ο Μιλτιάδης Νεοφύτου δεν είχε πάρει τα χρήματα ως Επιτροπή Στήριξης της υποψηφιότητάς σας για να φέρετε τους φοιτητές;

Ο Μιλτιάδης προσπαθούσε να μαζέψει λεφτά μέσω συνάξεων επιχειρηματιών. Λέει παραμύθια και συκοφαντίες. Το θέμα είναι στο δικαστήριο, γι’ αυτό θα μείνω ώς εδώ. Η δήλωσή μου στο δικαστήριο είναι πεντακάθαρη.

Γιατί επιμένετε να ζητάτε από τον Νίκο Κατσουρίδη να απολογηθεί διότι ένας σύντροφός του είναι φυλακή για τις υποθέσεις Cyta και Δρομολαξιάς;

Το θέμα Κατσουρίδη είναι στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ας το λύσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι.

Με τι ευχή ατενίζετε το 2017;

Να φτάσουμε σε τέτοια συμφωνία στο Κυπριακό που να δίνει τη δυνατότητα και στις δυο κοινότητες να πουν «ναι» σε δημοψήφισμα.

Ετοιμάζετε καινούργιο βιβλίο;

Έχω στο μυαλό μου να γράψω κάτι για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, για την Aριστερά και τον ρόλο της διαχρονικά.

Οι καιροί είναι χαλεποί. Η Αριστερά πρόσφερε στον κόσμο τεράστιες υπηρεσίες με τη μεγάλη οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση και το δημιούργημά της, τη Σοβιετική Ένωση. Η Σοβιετική Ένωση ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, τσακίζοντας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τον χιτλεροφασισμό. Η Σοβιετική Ένωση πέτυχε τεράστιας σημασίας κοινωνικοοικονομικά επιτεύγματα και αποτέλεσε αιτία κατάρρευσης του αποικιακού συστήματος του ιμπεριαλισμού, καθώς και αιτία να πετύχουν οι εργαζόμενοι των καπιταλιστικών κρατών σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά επιτεύγματα.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της κοινότητας των σοσιαλιστικών κρατών, όλα αυτά μηδενίστηκαν από εκείνους που βρέθηκαν επικεφαλής του κόσμου. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο επιβάλλεται να γίνει μεγάλος και βαθύς προβληματισμός και ανάλυση.

Πηγή: Φιλελεύθερος (Συνέντευξη στην Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου)