Έτσι θα μετατίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ριζικές αλλαγές επίκεινται στην οργανωτική διάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας που λειτουργεί μέχρι σήμερα με βάση τα πρότυπα του 1960. Αλλαγές, που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές μεταθέσεις / μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων από μια επαρχία σε άλλη, στο ίδιο ή και σε άλλο Υπουργείο, για σκοπούς κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών.

Στην προχθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κατέθεσε προς έγκριση δύο αναθεωρημένα νομοσχέδια με σκοπό την εφαρμογή, σε ευρεία κλίμακα, του θεσμού της εναλλαξιμότητας τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, που φτάνουν τις 2.000.

Τα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τις ευλογίες, βεβαίως, της Τρόικας, που απαίτησε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στο ισοπεδωτικό αναχρονιστικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Με την εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας θα περνούν από κόσκινο οι δημόσιοι υπάλληλοι και δη τα διευθυντικά στελέχη, για να διαπιστώνεται -αξιολογείται η επαγγελματική τους επάρκεια και αναλόγως, θα μετατίθενται, εφόσον κρίνεται σκόπιμο.

Οι αλλαγές που επήλθαν στα νομοσχέδια από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αποκλείουν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο τιμωρητικών ή και εκδικητικών μεταθέσεων από υπουργούς καθώς καθορίζεται με σαφήνεια ότι, η όποια μετάθεση υπαλλήλου θα αποφασίζεται εφόσον θα είναι δεόντως αιτιολογημένη και αφού λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των γενικών διευθυντών των Υπουργείων.

Ειδικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, µε σχετική του απόφαση στις 24/5/2013 ενέκρινε νομοσχέδιο που ενέτασσε τους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου σε εναλλάξιμες κατηγορίες, με ορισμένες όμως τροποποιήσεις.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) προέβλεπε ότι αρμοδιότητα για µετακίνηση του προσωπικού αυτού έχει ο διευθυντής του ΤΔΔΠ. Το Υπουργικό αποφάσισε όπως αυτή η εξουσία δοθεί στον υπουργό Οικονομικών ή υπαλλακτικά, µετά από διαβούλευση του υπουργού Οικονομικών µε τους επηρεαζόμενους υπουργούς ή µετά από εισήγηση του Διευθυντή ΤΔΔΠ.

Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 29/5/2013, εγκρίθηκε δεύτερο νομοσχέδιο για σκοπούς μετακίνησης του µόνιµου εναλλάξιµου προσωπικού, επιφέροντας τις ίδιες τροποποιήσεις.

Οι αλλαγές

Ενεργώντας στο πλαίσιο των πιο πάνω αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ετοίμασε αναθεωρημένα νομοσχέδια με τις τροποποιήσεις και τα διαβίβασε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αφού έλαβε υπόψη και τη σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ετοίμασε και απέστειλε στο Τµήµα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού τα νομοτεχνικά ελεγμένα νομοσχέδια, όπου και στις δύο περιπτώσεις (μόνιμου προσωπικού και εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου) παρουσιάζουν διαφορές από αυτά που διαβιβάστηκαν για νομοτεχνικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, κατά τον νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου που αφορά τους εργοδοτούµενους αορίστου χρόνου, το κείμενο διαφοροποιήθηκε µε τρόπον ώστε να επιβάλλεται όπως η απόφαση του γενικού διευθυντή υπουργείου για µετακίνηση των εργοδοτουµένων αορίστου χρόνου εντός του υπουργείου να είναι δεόντως αιτιολογημένη, υποχρέωση που δεν περιλαμβανόταν στις πρόνοιες του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Περαιτέρω, σύµφωνα µε τα διαλαµβανόµενα στο ίδιο κείµενο, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για µετακίνηση εργοδοτουµένων αορίστου χρόνου από ένα Υπουργείο σε άλλο ή η μετάθεσή τους από µια επαρχία σε άλλη στο ίδιο ή σε άλλο Υπουργείο, θα πρέπει να λαµβάνεται σε όλες τις περιπτώσεις µετά από γραπτή δεόντως αιτιολογηµένη πρόταση του διευθυντή ΤΔΔΠ, στην οποία να περιλαµβάνονται οι απόψεις των Γενικών Διευθυντών των επηρεαζόμενων Υπουργείων. Επιπρόσθετα, στο εν λόγω κείµενο προβλέπεται όπως οι µεταθέσεις διενεργούνται δυνάμει κριτηρίων που θα καθοριστούν µε Κανονισμούς για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα, κατά τον νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου που αφορά το µόνιµο προσωπικό, διαφοροποιήθηκε µε τρόπον ώστε οι μετακινήσεις του εναλλάξιμου προσωπικού να διενεργούνται µεν από τον υπουργό Οικονοµικών αλλά µετά από εισήγηση του διευθυντή του ΤΔΔΠ δεόντως αιτιολογημένη στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι απόψεις των γενικών διευθυντών των επηρεαζόμενων Υπουργείων.

Μαζικές προαγωγές σε διευθυντικές θέσεις

Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή για ψήφιση, νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για προαγωγές, οι οποίες, όμως, δεν θα συνοδεύονται από την αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να πληρωθούν δύο θέσεις γενικών διευθυντών υπουργείων που είναι κενές, καθώς και αρκετές διευθυντικές θέσεις σε νευραλγικά κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες που εδώ και μήνες παραμένουν κενές λόγω αφυπηρετήσεων, όπως οι ακόλουθες: διευθυντής Τμήματος Δασών, διευθυντής Τμήματος Αναδασμού, διευθυντής Τμήματος Εργασίας, διευθυντής Υπηρεσίας Μέριμνας, διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας, διευθυντής Τμήματος Κτηματολογίου, διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων, διευθυντής Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, διευθυντής Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν κενωθεί και θέσεις Επάρχων.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθεί και ένα τέλος στις ίντριγκες που αναπτύσσονται μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε ακέφαλα Τμήματα και Υπηρεσίες για το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του διευθυντή, έστω και προσωρινά.

Όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, το μέτρο αυτό θα ισχύει μέχρι την 1/1/2017. Αμέσως μετά, όλο το επηρεαζόμενο προσωπικό της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τοµέα που θα έχει προαχθεί κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2013 – 2016, θα τοποθετηθεί στις µισθοδοτικές κλίµακες στις οποίες θα ετοποθετείτο κανονικά, χωρίς όμως να τίθεται θέµα καταβολής αναδρομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η υπό αναφορά ρύθμιση όσο και το γενικό πάγωμα των µισθών, δεν επηρεάζουν τη θεµελίωση δικαιώµατος των υπαλλήλων για σκοπούς συµπλήρωσης των απαιτούµενων ετών υπηρεσίας για σκοπούς προαγωγής καθώς η υπηρεσία τους θα προσµετρά για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Άρης – ΠΑΟΚ 1-2: Πρωταθλητής μέσα στο «Βικελίδης» ο δικέφαλος του Βορρά

Ο ΠΑΟΚ είναι ο νέος Πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε με 2-1 του…

19 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: “Πρεμιέρα” για Euro U17 με τον αγώνα Σερβία – Ουκρανία

Το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου "Τάσος Μάρκου" έχει επιλεγεί από την Κυριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και…

19 Μαΐου, 2024

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024