Συγκλονιστικά στοιχεία ακούγονται στην δίκη για το Μαρί

a 50 Ειδήσεις
a 5027 Ειδήσεις

Με την κατάθεση ενός Αρχιλοχία της ΕΜΑΚ και του τότε Βοηθού Διευθυντή Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο Ευαγόρας Ευαγόρου, που κατά τον επίδικο χρόνο υπηρετούσε ως Αρχιλοχίας στην ΕΜΑΚ κατέθεσε ως ο 107ος μάρτυρας κατηγορίας και σε κατάθεση του στην Αστυνομία στις 16/7/2011 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ουδέποτε ενημερώθηκε από τον Διοικητή της ΕΜΑΚ για το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων» στη Ναυτική βάση. Πρόσθεσε ότι στις 11/7/2011 γύρω στις 07.30 το πρωί ενημερώθηκε από συνάδελφό του ότι έγινε έκρηξη στη ναυτική βάση και πως «χάσαμε δικούς μας». Σε ερώτηση ποιοι χάθηκαν πήρε την απάντηση «η βάρδια του Παπαδόπουλου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Ευαγόρου χαρακτήρισε τον Λοχία Ανδρέα Παπαδόπουλο «καλό άνθρωπο με καλό χαρακτήρα και σίγουρα πειθαρχημένο». Είπε ακόμα ότι εάν έπαιρνε ξεκάθαρη οδηγία να μείνει σε απόσταση ασφαλείας θα μπορούσε να την εκτελέσει και πρόσθεσε πως εάν πήγαινε σε ένα επεισόδιο «ο ανώτερος μου εάν έχει περισσότερες πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να μου τις δώσει».

Αντεξεταζόμενος από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, ο μάρτυρας είπε ότι «στο βιβλίο Λοχιών δεν είδα τίποτε καταγραμμένο για το Μαρί». Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «μπορώ να πάρω οδηγίες από τον ανώτερο μου για το τι να μην κάνω σε ένα επεισόδιο και θα υπακούσω».

Ο Περικλής Νεοφύτου που κατά τον επίδικο χρόνο υπηρετούσε ως Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέθεσε ως ο 108ος μάρτυρας. Σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 18/7/2011 και 6/8/2011 ανέφερε ότι γύρω στις 05.50 της 11/7/2011 έλαβε τηλεφώνημα από τον Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους ότι «υπήρχε πυρκαγιά στη ναυτική βάση και ότι ανταποκρίθηκε η ΕΜΑΚ και πήγαινε και ο ίδιος».

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι καθ’ οδόν προς το γραφείο του στη Λευκωσία στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας πριν τη ναυτική βάση τον ξαναπήρε τηλέφωνο ο κ. Χαραλάμπους και του είπε να «επικοινωνήσω με τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη για να δώσει εντολή να εκκενώσουν την περιοχή και να απομακρυνθεί το προσωπικό». Είπε ακόμα ότι στον αυτοκινητόδρομο, στο ύψος της ναυτικής βάσης πρόσεξε αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα στη μέση και την άκρη του δρόμου κτυπημένα αλλά όχι από δυστύχημα ενώ στο οδόστρωμα υπήρχε ακαταστασία από διάφορα αντικείμενα.

Φανερά συγκινημένος ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα στην κατάθεσή του πως γύρω στις 11.40 της 11/7/2011 πήγε στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας γιατί εκεί θα μεταφέρονταν οι σοροί των νεκρών από την έκρηξη στο Μαρί. Είπε ακόμα ότι η πρώτη φορά που άκουσε για τα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση ήταν στις 7/7/2011 στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής όπου ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους είχε αναφέρει πως την προηγουμένη είχε πάει για επιθεώρηση σε ένα εμπορευματοκιβώτιο στη Ναυτική Βάση μαζί με άλλους και περιέγραψε το τι έγινε. Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμα πως ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης είχε αναφέρει πως «η πυρίτιδα καίγεται δεν εκρήγνυται».

Αντεξεταζόμενος από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο μάρτυρας είπε ότι σύμφωνα με τους νόμους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «ο απόλυτος άρχοντας – υπεύθυνος είναι ο εκάστοτε παρών αξιωματικός της Πυροσβεστικής στο επεισόδιο». Σε άλλη ερώτηση του κ. Ευσταθίου ο μάρτυρας απάντησε πως «εκείνος που δεν βρίσκεται στο επεισόδιο δεν μπορεί να δώσει οδηγίες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν ξέρει εάν η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό.

Η Κατηγορούσα Αρχή έθεσε υπόψη στο μάρτυρα πως είχε αναφέρει στην αντεξέταση του «πως εκείνος που δεν βρίσκεται στο επεισόδιο δεν μπορεί να δώσει οδηγίες. Όταν ο κ. Χαραλάμπους επικοινώνησε μαζί σου για να πάρεις τηλέφωνο τον Διοικητή της ΕΜΑΚ και να δώσει εντολές για εκκένωση, τι ήταν;» ζήτησε να μάθει η Κατηγορούσα Αρχή. «Μου έδωσε μία εντολή για να την διαβιβάσω» απάντησε ο μάρτυρας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 09.00 το πρωί.