Κριτήριο η ικανότητα των υποψηφίων για τις Δημοτικές

2 2 Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Εκλογές 2011

Οι ψηφοφόροι αποκομματικοποιούν τις δημοτικές εκλογές.

Μεγάλη, αποκαλυπτική δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή» για τις τάσεις του εκλογικού σώματος σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Στρόβολο…   Σαφές προβάδισμα σε Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη στη Λευκωσία, Ανδρέα Χρίστου στη Λεμεσό και Σάββα Ηλιοφώτου στον Στρόβολο δίνει, ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών της 18ης του μήνα, μεγάλη, αποκαλυπτική δημοσκόπηση της «Σημερινής». Αντιθέτως, βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, αμφίρροπες προμηνύονται οι αναμετρήσεις σε Λάρνακα και Πάφο, όπου το προβάδισμα των Ανδρέα Λουρουτζιάτη και Σάββα Βέργα, έναντι των Νίκου Κλεάνθους και Φειδία Σαρίκα, αντίστοιχα, δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα το τελικό αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο, ένεκα του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων στους δύο αυτούς Δήμους, που δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν.

Πέραν τούτων, μ’ εξαίρεση τις συσπειρώσεις του ΑΚΕΛ σε Λευκωσία και Λεμεσό, αλλά και του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, στους υπόλοιπους Δήμους οι συσπειρώσεις των κομμάτων κινούνται σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ καταγράφονται αξιοπρόσεκτα ποσοστά διαρροών κομματικών ψήφων προς υποψηφίους, οι οποίοι δεν υποστηρίζονται από τις συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Η δημοσκόπηση της «Σ» καταδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο πως για το εκλογικό σώμα η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει την κομματική χροιά, που τα κόμματα επιχειρούν να της προσδώσουν. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μόλις ένα 12% των ψηφοφόρων αναφέρουν πως θα δώσουν την ψήφο τους σε υποψήφιο δήμαρχο έχοντας ως πρώτιστο κριτήριο τη σχετική απόφαση του κόμματος, το οποίο δηλώνουν ότι ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αντιθέτως, εκείνο που ιεραρχείται από τους περισσότερους ως πρώτιστο κριτήριο για την επιλογή του υποψηφίου, τον οποίο θα ψηφίσουν, είναι η ικανότητά του, ενώ ακολουθεί στην ιεράρχηση των κριτηρίων η εμπειρία του υποψηφίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα ευρήματα αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από το έργο των πέντε νυν δημάρχων, καθώς για τη γνώμη που έχουν γι’ αυτούς οι κάτοικοι των πόλεών τους.

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Σημερινής» και του «Σίγμα», από την εταιρεία δημοσκοπήσεων LS Prime Market Research Consulting Ltd.

Την πιο υψηλή συσπείρωση, με βάση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, καταγράφει το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, με το εκπληκτικό 90% να στηρίζουν τον υποψήφιο του κόμματος. Για τον ΔΗΣΥ, η μεγαλύτερη συσπείρωση καταγράφεται στη Λευκωσία (75%)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ προβάδισμα στον Δήμο Λευκωσίας διατηρεί ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, έναντι της νυν δημάρχου Ελένης Μαύρου. Ο κ. Γιωρκάτζης προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 15 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ανθυποψηφίου του, έχοντας ως μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης ψήφων την «κολυμπήθρα» του ΔΗΣΥ, από τον οποίο εξασφαλίζει το 50%, επί του συνόλου των ψήφων του. Για την Ελένη Μαύρου, οι περισσότεροι, επί του συνόλου των ψήφων που εξασφαλίζει, προέρχονται από το ΑΚΕΛ, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, αυτοί «πάνε» τόσο στον κ. Γιωρκάτζη όσο και στην Ελένη Μαύρου.

*Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους που υποστηρίζουν (με βάση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), αυτή του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία ανέρχεται στο 80%, του ΔΗΣΥ στο 75% και του ΔΗΚΟ στο 65%.

ΛΕΜΕΣΟΣ:
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Χρίστου είναι ο υποψήφιος ο οποίος, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της «Σ», προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει εκ νέου τη δημαρχία της Λεμεσού. Προηγείται με τεράστια διαφορά έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Κυπριανού, έχοντας μάλιστα ως βασικό χαρακτηριστικό της υποψηφιότητάς του την πολυσυλλεκτικότητα, αφού αντλεί ψήφους απ’ όλους τους κομματικούς χώρους και ψηφίζεται και από σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

*Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους που υποστηρίζουν (με βάση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), αυτή του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό ανέρχεται στο εκπληκτικό 90%, σε αντίθετη με αυτήν του ΔΗΣΥ, που βρίσκεται μόλις στο 47%. Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, το οποίο υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Χρίστου, βρίσκεται στο 59%.

ΛΑΡΝΑΚΑ:
ΣΤΟΝ Δήμο Λάρνακας, παρά το προβάδισμα που διατηρεί αυτήν τη στιγμή ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης έναντι του Νίκου Κλεάνθους, η κούρσα για τη δημαρχία δείχνει να είναι ανοικτή και να προδιαγράφεται αμφίρροπη. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από το μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην επιλογή τους και θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, εκείνοι οι οποίοι θα καταστούν ρυθμιστές του τελικού αποτελέσματος.

Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό τους ανέρχεται στο 36%. Επίσης, σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η συσπείρωση του ΔΗΚΟ.
Βασικότερη πηγή άντλησης ψήφων για τον κ. Λουρουτζιάτη αποτελεί η δεξαμενή του ΔΗΣΥ, ενώ άκρως ενδιαφέρον είναι το εύρημα αναφορικά με τη δεξαμενή από την οποία αντλεί τις ψήφους του ο Νίκος Κλεάνθους. Μολονότι κατέρχεται ως υποψήφιος από το ΔΗΚΟ, υποστηριζόμενος και από το ΑΚΕΛ, επί του συνόλου των ψήφων του, σχεδόν το 60% προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς και μόλις το 13% από το ΔΗΚΟ.

*Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους που υποστηρίζουν (με βάση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), αυτή του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα ανέρχεται στο 61%, αυτή του ΔΗΣΥ στο 65%. Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ στη Λάρνακα βρίσκεται στο εξαιρετικά χαμηλό 25%.

ΠΑΦΟΣ:
ΜΕΓΑΛΗ μάχη, βάσει της δημοσκόπησης, φαίνεται ότι θα δοθεί ανάμεσα στους Σάββα Βέργα και Φειδία Σαρίκα για τη δημαρχία της Πάφου. Όπως και στην περίπτωση της Λάρνακας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν (24%), με τον κ. Βέργα να διατηρεί αυτήν τη στιγμή προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Οι περισσότεροι ψήφοι του κ. Βέργα προέρχονται από το ΑΚΕΛ, παρά το γεγονός ότι κατέρχεται ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ. Οι ψήφοι του συγκεκριμένου κόμματος επί του συνόλου των ψήφων του κ. Βέργα αποτελούν το 25%, ενώ ένα 13% προέρχεται από τον ΔΗΣΥ και ένα 11% από την ΕΔΕΚ. Σε ό,τι αφορά τον Φειδία Σαρίκα, το 32% των ψήφων που εξασφαλίζει προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, το 22% από την ΕΔΕΚ, το 8% από το ΔΗΚΟ και το 11% από το ΑΚΕΛ.

*Αναφορικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους που υποστηρίζουν (με βάση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), αυτή του ΑΚΕΛ στην Πάφο βρίσκεται στο 52%, του ΔΗΣΥ στο 44% και του ΔΗΚΟ στο 42%.

ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ:
ΣΤΗΝ κούρσα για τη δημαρχία του Στροβόλου σαφές προβάδισμα δίνει η δημοσκόπηση της «Σ» στον νυν δήμαρχο Σάββα Ηλιοφώτου, ο οποίος συγκεντρώνει το 36% έναντι 25% του Λάζαρου Σαββίδη. Την ίδια ώρα, ένα 24% του εκλογικού σώματος κατατάσσονται στους αναποφάσιστους.

Ο κ. Ηλιοφώτου αντλεί τις περισσότερες ψήφους του από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ (η υποψηφιότητά του στηρίζεται και από τα τρία κόμματα), ενώ λαμβάνει ψήφους και από σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

Από την άλλη, ο Λάζαρος Σαββίδης ψηφίζεται ως επί το πλείστον από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, καθώς και από αυτούς του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

*Αναφορικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους που υποστηρίζουν (με βάση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), αυτή του ΑΚΕΛ στον Στρόβολο βρίσκεται στο 47%, του ΔΗΣΥ στο 48% και του ΔΗΚΟ στο 53%.

Τα συν και τα πλην των δημάρχων:

Πώς οι πολίτες στους πέντε Δήμους αξιολογούν το έργο των νυν δημάρχων τους και πόσο θετική ή αρνητική γνώμη έχουν γι’ αυτούς:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ:
ΧΑΜΗΛΟΣ είναι ο βαθμός ικανοποίησης των δημοτών της Λευκωσίας από το έργο της νυν δημάρχου Ελένης Μαύρου, όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης της «Σ». Συγκεκριμένα, δύο στους δέκα δημότες δηλώνουν πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι, ενώ ένα 40% αναφέρουν πως είναι λίγο ή πολύ λίγο ικανοποιημένοι. Πολύ ή πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το έργο της κ. Μαύρου εμφανίζονται τέσσερις στους δέκα Λευκωσιάτες.

*Παρά τον χαμηλό βαθμό ικανοποίησης για το έργο της, η εικόνα της δημάρχου Λευκωσίας ανάμεσα στην πλειοψηφία των δημοτών της πρωτεύουσας είναι θετική, αφού έτσι αποτιμάται από το 60%. Αρνητική ή πολύ αρνητική γνώμη για την Ελένη Μαύρου έχουν τέσσερις στους δέκα δημότες της πόλης.

ΛΕΜΕΣΟΣ:
ΣΧΕΔΟΝ το απόλυτο αγγίζει ο βαθμός ικανοποίησης των δημοτών της Λεμεσού σε ό,τι αφορά το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ανδρέας Χρίστου. Επτά στους δέκα Λεμεσιανοί δηλώνουν πολύ ή πάρα πολύ ικανοποιημένοι, ενώ ένα άλλο 20% παρουσιάζονται λίγο ή πολύ λίγο ικανοποιημένοι. Καθόλου ικανοποιημένοι εμφανίζονται μόλις το 7%.

*Συμβατά με τα πιο πάνω ευρήματα είναι και τα αποτελέσματα αναφορικά με τη γνώμη που έχουν για τον δήμαρχό τους οι Λεμεσιάνοι πολίτες, αφού οκτώ στους δέκα έχουν θετική ή πολύ θετική εικόνα για τον Ανδρέα Χρίστου.

Μόλις το 16% έχουν αρνητική ή πολύ αρνητική γνώμη για τον δήμαρχό τους.

ΛΑΡΝΑΚΑ:
ΜΟΛΟΝΟΤΙ δεν επαναδιεκδικεί τη δημαρχία της Λάρνακας, οι δημότες της πόλης του Ζήνωνα εμφανίζονται περίπου «τριχοτομημένοι» σε σχέση με τον βαθμό ικανοποίησής τους για το έργο που επιτέλεσε ο Ανδρέας Μωυσέως. Τέσσερις στους δέκα αναφέρουν πως είναι πολύ ή πάρα πολύ ικανοποιημένοι, ένας στους τρεις δηλώνει λίγο ή πολύ ικανοποιημένος, ενώ το όχι ευκαταφρόνητο 25% αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι.

*Παρόλ’ αυτά, η πλειοψηφία των δημοτών της Λάρνακας (56%) έχουν θετική ή πολύ θετική γνώμη για τον απερχόμενο δήμαρχό τους, σε αντίθεση με το 37%, οι οποίοι έχουν αρνητική ή πολύ αρνητική γνώμη για τον κ. Μωυσέως.

ΠΑΦΟΣ:
ΠΟΛΥ ή πάρα πολύ θετικά αποτιμάται το έργο του δημάρχου της Πάφου Σάββα Βέργα από έναν στους δύο συμπολίτες του (50%), την ώρα που τρεις στους δέκα(30%) εμφανίζονται να είναι λίγο ή πολύ λίγο ικανοποιημένοι από το έργο που επιτέλεσε. Την ίδια στιγμή, καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του κ. Βέργα εμφανίζονται το 13% των πολιτών της Πάφου.

*Σ’ ένα σημαντικό κομμάτι των δημοτών της Πάφου, ο Σάββας Βέργας έχει καταφέρει κατά τη διάρκεια της θητείας του να δημιουργήσει θετική ή πολύ θετική γνώμη, καθότι τέτοια είναι η εικόνα που έχουν για τον δήμαρχό τους σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες της πόλης. Αντιθέτως, αρνητική ή πολύ αρνητική γνώμη έχουν για τον Σάββα Βέργα δύο στους δέκα Παφίτες.

ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ:
ΣΤΟΝ Στρόβολο, πέντε στους δέκα δημότες εμφανίζονται να είναι πολύ ή πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το έργο του νυν δημάρχου Σάββα Ηλιοφώτου, καθότι τέτοια είναι η άποψη που εκφράζεται από το 54%. Ένα άλλο 35% δηλώνουν λίγο ή πολύ λίγο ικανοποιημένοι, ενώ μόλις το 7% εμφανίζονται να μην είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του δημάρχου τους.

*Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών του Στροβόλου, επτά στους δέκα, έχουν θετική ή πολύ θετική γνώμη για τον κ. Ηλιοφώτου. Αρνητική ή πολύ αρνητική εικόνα για τον δήμαρχό τους έχουν μόλις δύο στους δέκα Στροβολιώτες.

Ταυτότητα Έρευνας:

Τύπος: Ποσοτική
Μέθοδος συλλογής δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting
Κάλυψη: Τοπικά ανά Δήμο μεταξύ ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18+ με δικαίωμα ψήφου
Δειγματοληψία: Τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Δείγμα: 2.661 άτομα
Χρόνος διεξαγωγής έρευνας: 24/11/11- 01/12/11
Εταιρεία: LS Prime Market Research Consulting Ltd
Στατιστικό Σφάλμα: (+/-) 1,73%
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Τηλεόραση «Σίγμα»
Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ