Νεολαία Οικολόγων: Οι παραλίες γίνονται σκουπιδότοποι

a 74 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6186 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

“Οι παραλίες της Κύπρου είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, τον οποίο είμαστε υπόχρεοι να διαφυλάσσουμε με κάθε τρόπο”

Η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Κύπρου στα πλαίσια της μεγάλης εκστρατείας για τον καθαρισμό της Μεσογείου, της Ιταλικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Legambiente διοργανώνει και φέτος για 14η συνεχή χρονιά καθαρισμούς παραλιών στην ελεύθερη Κύπρο…

Σε ανακοίνωσή της η νεολαία των Οικολόγων αναφέρει:

«Τα σκουπίδια που μαζεύονται στις παραλίες κάθε χρόνο καταστρέφουν τη ζωή στη ξηρά και στη θάλασσα καθώς και την οικονομία του τόπου, εφόσον ο τουρισμός μειώνεται όσο τα σκουπίδια αυξάνονται. Κανένας δεν θέλει να κολυμπά περιτριγυρισμένος από τενεκεδάκια ή να λιάζεται με πλαστικές σακούλες και φλούδες φρούτων πατωμένες από μύγες γύρω από την ξαπλώστρα. Για να διαλυθούν στη θάλασσα τα τενεκεδάκια χρειάζονται 80 – 200 χρόνια, τα αποτσίγαρα 1 – 5 χρόνια, οι πλαστικές σακούλες 10 – 20 χρόνια, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια 450 χρόνια. Ο κάθε επισκέπτης έχει υποχρέωση και εθνικό καθήκον να μαζεύει τα σκουπίδια του και να τα μεταφέρει σε κάδους σκουπιδιών κατά την απομάκρυνση του από την παραλία», προσθέτει.

Η λεκάνη της Μεσογείου, συνεχίζει η Νεολαία Οικολόγων, είναι κλειστή θάλασσα και τον νερό της ανακυκλώνεται κατά μέσο όρο κάθε 100 χρόνια, επομένως και τα νερά παραμένουν βρώμικα και οι παραλίες γίνονται σκουπιδότοποι και τα θαλάσσια είδη πεθαίνουν, αν δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης της ρύπανσης.

«Η υποχρέωση του κάθε απλού πολίτη να κρατά τη θάλασσα και την παραλία καθαρή δεν περιορίζει σε καμιά περίπτωση τις ευθύνες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης να εξασφαλίζουν ότι οι κυπριακές θάλασσες και ακτές είναι ελεύθερες και καθαρές. Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές παραλίες δεν υπάρχουν κάδοι για τα σκουπίδια ή σε σημεία όπου υπάρχουν δεν γίνεται συχνή συλλογή των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια αποκρουστική εικόνα. Καλούμε τους δήμους των παραλιακών πόλεων να φροντίσουν άμεσα για την τοποθέτηση αρκετών κάδων στις παραλίες και τη συχνή συλλογή των σκουπιδιών», συμπληρώνει.

Η Νεολαία Οικολόγων αναφέρει ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και πολλές φορές παράνομη ανέγερση υποστατικών στις παραλίες μας.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει οπωσδήποτε να βάλει φραγμό στην ασυδοσία που παρατηρείται, κυρίως στις απομακρυσμένες παραλίες του Ακάμα όπου τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει έξαρση της ανέγερσης παράνομων υποστατικών», προσθέτει.

Οπως αναφέρει, οι καθαρισμοί γίνονται υπό το σύνθημα «Θάλασσες και Ακτές Ελεύθερες και Καθαρές» και έχουν οριστεί ως εξής: 23 Ιουνίου 2012, ώρα 10.30πμ στη Λάρνακα, περιοχή Μακένζι (σημείο συνάντησης, έξω από Ammos Beach Bar), σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, 30 Ιουνίου 2012, ώρα 10.30πμ στην Αγία Νάπα, 4 Αυγούστου 2012, ώρα 11.30πμ στον Ακάμα και 12 Αυγούστου 2012, ώρα 11.00πμ στην παραλία Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.

Η Νεολαία Οικολόγων αναφέρει, τέλος, ότι σκοπός της εκστρατείας αυτής είναι η προστασία του Μεσογειακού μας περιβάλλοντος καθώς και η διαφύλαξη του φυσικού μας θαλάσσιου και παράλιου πλούτου.