Έρχονται για δουλειά αλλά καταφεύγουν στα κατεχόμενα

Αλλοδαπές οικιακές βοηθοί σε νέα κυκλώματα πλέον, για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους. Έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν ως φροντίστριες ή γκουβερνάντες και καταλήγουν στα κατεχόμενα επειδή αμείβονται περισσότερο. Οι πληροφορίες αυτές είναι υπόψη του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης αλλά και της Αστυνομίας που μελετούν τρόπους ελέγχου, αφού το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις. Το τελευταίο διάστημα, οργανωμένα αλλοδαπές από τρίτες χώρες, διευθετούν να έρθουν για να εργαστούν σε ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα ή αλλού και μετά από λίγο καιρό παραμονής στις ελεύθερες περιοχές, περνούν στα κατεχόμενα. Ο λόγος, είναι η μεγαλύτερη αμοιβή που τους δίνουν στα κατεχόμενα.

Με βάση τη νομοθεσία ο μισθός μιας αλλοδαπής οικιακής βοηθού στην Κύπρο είναι στα €368 καθαρά, ενώ στα κατεχόμενα η αμοιβή φτάνει τα €550 σε σπίτια. Οι αλλοδαπές μεταξύ τους συνεννοούνται και μόλις υπάρξει ζήτηση, αμέσως ειδοποιούνται και περνούν με τα προσωπικά τους αντικείμενα στα κατεχόμενα. Αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο αποφασίστηκε όπως τα διαβατήρια των οικιακών βοηθών τα κατέχουν οι ίδιες, σε αντίθεση με παλαιότερα που βρίσκονταν στην κατοχή των εργοδοτών τους. Η τακτική αυτή άλλαξε επειδή γινόταν κατάχρηση από τους εργοδότες, ορισμένοι εκ των οποίων εκμεταλλεύονταν το γεγονός και τις εκβίαζαν πως θα τις διώξουν από την Κύπρο αν ζητούσαν αμοιβή ή αν προχωρούσαν σε καταγγελία εναντίον τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αλλοδαπής, η οποία σύμφωνα με μαρτυρία οδηγού ταξί, εγκατέλειψε τη φροντίδα παιδιού με καρδιακά προβλήματα και τη μετέφερε ο ίδιος στα κατεχόμενα για να εργαστεί με μεγαλύτερο μισθό. Σε άλλη περίπτωση, γυναίκα από Ασιατική χώρα πέρασε στα κατεχόμενα, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού γέροντα που δεν μπορεί να φροντίζει τον εαυτό του. Το πρόβλημα διογκώνεται επειδή οι οικογένειες που φέρνουν στην Κύπρο οικιακές βοηθούς καταθέτουν ως εγγύηση €800, τα οποία παραμένουν μπλοκαρισμένα στις τράπεζες, ασχέτως αν δηλωθεί ότι η οικιακή βοηθός εξαφανίστηκε.

Ανάμεσα στις σκέψεις που γίνονται, είναι να δοθούν οδηγίες στα οδοφράγματα να ελέγχονται αλλοδαπές που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, κατά πόσον μεταφέρουν και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Η πρωτοβουλία Tourism Cares ενώνει την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου για ένα καθαρότερο μέλλον

Η πρωτοβουλία «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus» ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Σχεδόν 60…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφ. Πρόνοιας: Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023

Μέσω των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις δόθηκαν για το 2023 πέραν των…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οπλισμένος ο ισοβίτης «κομμωτής» – Σχεδιάζει να διαφύγει στη Λατινική Αμερική

Οπλισμένος και αποφασισμένος να μην παραδοθεί, είναι ο ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος δραπέτευσε, χθες,…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Η στήριξη νησιωτικών κρατών στρατηγικής σημασίας για ΕΕ

Η υποστήριξη των νησιωτικών κρατών δεν είναι μόνο ζήτημα δίκαιης κατανομής βαρών, αλλά και στρατηγικής…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τους τσάκωσαν να μεταφέρουν πάνω από 140 kg πουργούρι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατά τον έλεγχο οχημάτων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στις 26 Σεπτεμβρίου2024, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειροπέδες σε 61χρονη για σφετερισμό ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα

Την 7ημερη κράτηση διέταξε σήμερα το Δικαστήριο εναντίον 61χρονης Ευρωπαίας πολίτη σε σχέση με υπόθεση…

27 Σεπτεμβρίου, 2024