Σκληρό ρεπορτάζ του “ΠΟΛΙΤΗ” για την κατάσταση στην Αγία Νάπα

CEB1 24 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Ένα “σκληρό” ρεπορτάζ δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης” το οποίο αναφέρεται για την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Νάπα, για την ελλιπή αστυνόμευση, τον κραχτισμό, αλλά και την ανοχή των αρμοδίων.

CEB1 1945 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Διαβάστε το ρεπορτάζ:

Όταν το καλοκαίρι του 2000 επισκεφθήκαμε με τον Μανώλη Καλατζή την Αγία Νάπα και καταγράψαμε τα έκτροπα και τους διαγωνισμούς σεξουαλικού περιεχομένου σε δημόσια θέα, φωτογραφίσαμε τη χρήση παραισθησιογόνων χαπιών στους δρόμους, αναδείξαμε τη βρομιά, την παραοικονομία και το εξαιρετικά χαμηλής στάθμης επίπεδο του τουρισμού στο παραλιακό θέρετρο, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο χειρότερα μπορούσαν να είναι τα πράγματα 15 χρόνια μετά.


Όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες με τους οποίους μιλήσαμε αναφέρουν, «μετά τα δημοσιεύματα του “Πολίτη”, που ανέδειξαν την παρακμή, η τότε δήμαρχος προσπάθησε να βάλει τάξη». Ίσως και να μην χρειαζόταν η οποιαδήποτε παρέμβαση αφού μετά το ρεπορτάζ και την κάθοδο δημοσιογράφων του BBC που κατέγραψαν βήμα-βήμα την αποσύνθεση που εξέπεμπε η νυχτερινή ζωή της Αγίας Νάπας, το θέμα αυτορυθμίστηκε για μερικά χρόνια. Οι tour operator προσπάθησαν τότε να διοχετεύσουν στη Ρόδο και στη Μάλτα τους Βρετανούς νεαρούς που έφερναν για να εκτονώσουν εδώ τα καταπιεσμένα ένστικτά τους.


Περιθωριακές ομάδες


«Το ρεπορτάζ βοήθησε να έρθουν ποιοτικοί τουρίστες. Διώξαμε τη σαβούρα για 3-4 χρόνια αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισαν πάλι να επιστρέφουν πίσω». Είναι προφανές ότι εκείνο που έβρισκαν στην Αγία Νάπα, την παντελή έλλειψη επιτήρησης και την ανομία, δεν το βρήκαν αλλού, όπως μας περιγράφουν οι επιχειρηματίες. Είναι για αυτό που τα τελευταία χρόνια οι tour operators επανέφεραν το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο, διοχετεύοντας στην Αγία Νάπα για τουρισμό περιθωριακές ομάδες νεαρών, κυρίως από Αγγλία και Ρωσία, που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους χωρίς καμία ενόχληση από τον νόμο.


Χωρίς αστυνόμευση


«Έρχονται εδώ γιατί ξέρουν πως δεν υπάρχει αστυνόμευση και κάνουν ό,τι θέλουν». Πολλοί από αυτούς τους νεαρούς -όπως μας επισημαίνουν επιχειρηματίες στην περιοχή που θέλουν τον ποιοτικό τουρισμό- βγάζουν λεφτά λειτουργώντας ως κράχτες ή μικροπωλητές, χτυπώντας ακόμη και τις πόρτες των δωματίων σε ξενοδοχεία για να πουλήσουν άχρηστα μικροπράγματα. «Έρχονται για δυο εβδομάδες, κάνουν τις διακοπές τους δωρεάν και παίρνουν μαζί τους και πολλά χρήματα». Τους βλέπεις στους δρόμους. Σε πλησιάζουν, σου λένε να μπεις στο μαγαζί. Έχουν τον τρόπο τους να πείσουν τους συνομήλικούς τους.


Δυστυχώς, για τους επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν ποιότητα αλλά και να προσελκύουν τουρίστες με υψηλού οικονομικού στάτους, η Αγία Νάπα δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να εξελιχθεί σε ένα ποιοτικό τουριστικό μέρος. Θορυβώδες μεν γιατί ένα από τα πράγματα που πουλά είναι το night life, αλλά που να μπορεί να την ανεχθεί και κυρίως να την επιλέξει ένα άτομο που θέλει να ξεσαλώσει μεν αλλά στο πλαίσιο του ανθρώπινου, του φυσιολογικού.


«Εμείς δεν δεχόμαστε αυτό το φθηνό προϊόν. Μπορούμε πολύ καλύτερα. Πλέον ξέρετε δεν έρχονται ούτε οι Κύπριοι, διότι ενοχλούνται που τα βλέπουν όλα αυτά, οι οποίοι αφήνουν λεφτά στην Αγία Νάπα. Λίγοι Κύπριοι, Λευκωσιάτες κυρίως, έρχονται μέσα Αυγούστου και είναι αυτοί που μας σώζουν οικονομικά. Αλλά να ξέρετε πως έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Τα τελευταία δυο χρόνια δουλεύουμε στη ζημιά μας».


Υποστηρίζουν πως το πολεοδομικό περιβάλλον και η άναρχη ανάπτυξη υποβαθμίζουν τον τουρισμό της Αγίας Νάπας. «Δεν έγινε ποτέ ένα μάστερ πλαν για να δούμε πώς θέλουμε να αναπτυχθεί η Αγία Νάπα. Και κατά τα άλλα ο τουρισμός είναι που μας ζει ως οικονομία»…


Σχολή… κραχτών


Οι επιχειρηματίες τα έχουν πολύ με τον δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που επιτρέπουν να διοργανώνονται τα beach party. «Ο δήμαρχος προωθεί τη σαβούρα. Φέρνουν τους ρόκολους που μας καταστρέφουν τον τουρισμό», επισημαίνουν. Διερωτούνται εάν για τα beach party που διοργανώνονται πληρώνει κανείς ενοίκιο, πληρώνουν ΦΠΑ, υπάρχει έλεγχος και ασφάλεια. «Εάν σε κάθε beach party συμμετέχουν 3.000 νεαροί επί 55 ευρώ ο καθένας για το φαγητό, το ποτό του και τη μουσική, σκεφτείτε πόσα χρήματα βγάζουν αφορολόγητα. Ξέρετε πόσοι κράχτες υπάρχουν για να διαφημίζουν τα beach party; Αυτοί παίρνουν 10 ευρώ περίπου για κάθε πελάτη που παίρνουν στα beach party. Μέχρι και σχολή κραχτών έκαναν εδώ και τους μαθαίνουν τα κόλπα. Όλα αυτά κάνουν τεράστια ζημιά στο τουριστικό μας προϊόν», αναφέρουν οι επιχειρηματίες.


Οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως «η μαφία της Αγίας Νάπας δεν είναι ανακατωμένη σε όλα αυτά. Απλώς κάποιοι έχουν πολιτικές πλάτες και έτσι τους ανέχονται οι δημοτικές αρχές και η αστυνομία».


Φόβος και τρόμος


Οι νεαροί που κυρίως κατακλύζουν την Αγία Νάπα τον Ιούλιο, ηλικίας 16-22 ετών, με τα ποτά που τους δίνουν φτάνουν σε καταστάσεις υπερδιέγερσης, βρίσκονται σε ντελίριο και ενίοτε έχουν αν όχι βίαιες συμπεριφορές τουλάχιστον προκλητικές. «Είναι φόβος και τρόμος και ο νόμος δεν εφαρμόζεται», αναφέρει επιχειρηματίας. Και προσθέτει άλλος: «Για μένα το χειρότερο είναι όταν επιστρέφουν από τα beach parties και είναι λιώμα στο μεθύσι από τις μπόμπες και κυκλοφορούν γυμνοί και κυκλοφορούν με τις γουρούνες γυμνοί. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουν τίποτα»… Ο άνθρωπος περιγράφει την απόλυτη ξεφτίλα.


Σιωπηρή ανοχή


Μέσα από όλα αυτά η Αγία Νάπα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στον όλεθρο και το λυπηρό είναι πως οι ντόπιοι -επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, τοπική αρχή και κάτοικοι-, πλην ολίγων, αυτών που μας μίλησαν για την αποσύνθεση στο πάλαι ποτέ γραφικό χωριουδάκι, έχουν παραδοθεί στη «μοίρα» τους. Στη μοίρα που τους θέλει να σκύβουν το κεφάλι σε αυτή τη σιχαμερή κι απάνθρωπη κατάσταση για δυο-τρεις μήνες το καλοκαίρι, για να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην όλο τον υπόλοιπο χρόνο.


Για αυτή την πλευρά της ζωής μας μίλησαν και δυο ταξιτζήδες στην πιάτσα κοντά στην πλατεία. Καλοί άνθρωποι, το έβλεπες στα μάτια τους. Μάτια που έχουν δει πολλά προφανώς, αλλά που φοβούνται να μεταφέρουν τις εικόνες.


Έτσι όλοι βολεύονται στη σιωπηρή ανοχή. Που τους λερώνει τα χέρια κι ας δουλεύουν όσο πιο τίμια μπορούν.


«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», μας λένε. «Για να καταλάβετε την κατάσταση που φτάσαμε, υπάρχουν 3-4 ιδιωτικές κλινικές στην Αγία Νάπα. Τα ασθενοφόρα που περιμένουν στην πλατεία τα είδατε. 


Τσακώνονται και σφάζονται οι τουρίστες στην πλατεία, πετούν μπουκάλες, και περιμένουν κάθε βράδυ να τους μαζέψουν. Έρχονται εδώ κι εκτονώνονται δυστυχώς και προφανώς περνούν καλύτερα κι από την Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα γιατί εδώ δεν υπάρχει νόμος. Οδηγούν τις τετράτροχες και μπαίνουν στους μονόδρομους, κλείνουν τους δρόμους. Είναι επικίνδυνοι»…


Πηγή: Πολίτης