Καύσιμα: Πρέπει να γίνει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης-κομμάτων

angelos votsis o nikolas den borei na gyrizei tin plati sto 50ghfgf Ειδήσεις, Καύσιμα
angelos votsis o nikolas den borei na gyrizei tin plati sto 50ghfgf Ειδήσεις, Καύσιμα

“Αν θέλουμε να μιλάμε για ριζική αλλαγή στις τιμές των καυσίμων θα πρέπει να συζητήσει ξανά η Κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα το θέμα της φορολογίας”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Άγγελος Βότσης, η οποία σήμερα ζήτησε εκ νέου στοιχεία σχετικά με το ΦΠΑ επί της φορολογίας για τα καύσιμα.

Το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στους πολίτες γενικότερα, συζητήθηκε εκ νέου σήμερα από τα μέλη της Επιτροπής. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει όλα τα σενάρια και όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν την τιμή των καυσίμων για να προσθέσει πως «σίγουρα η παράμετρος της τιμής των καυσίμων αποτελεί το 1/3 της λιανικής τιμής, με το υπόλοιπο ποσοστό να αποτελεί φορολογία».

«Φαίνεται ότι για να μπορέσει να επιλυθεί οριστικά το θέμα θα πρέπει να ακουμπήσουμε το μεγάλο θέμα που αφορά τη φορολόγηση», είπε αναφέροντας πως η Επιτροπή ζήτησε εκ νέου στοιχεία, με στόχο να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα επιβολής ΦΠΑ επί της φορολογίας για τα καύσιμα. 

«Επιμένει το Υπουργείο Οικονομικών και έχει καταθέσει συγκεκριμένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της οποίας επιμένει ότι επιτρέπεται αυτό το οποίο γίνεται», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εξέτασε και τις όποιες δυνατότητες για ενίσχυση του ανταγωνισμού σε σχέση και με τη δημιουργία πρατηρίων χαμηλού κόστους. 

«Δεν θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα ότι θα μειωθούν οι τιμές σύντομα. Αν θέλουμε να μιλάμε για ριζική αλλαγή στις τιμές των καυσίμων θα πρέπει να συζητήσει ξανά η Κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα το θέμα της φορολογίας, η οποία μαζί με το ΦΠΑ ανέρχεται στα €0,70 από το €1,20 που είναι η λιανική τιμή πώλησης ανά λίτρο», δήλωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα εξεταστεί και το θέμα του επιτρεπτού ορίου κέρδους των εταιρειών, ο κ. Βότσης είπε ότι αυτή τη στιγμή το επιτρεπτό όριο κέρδους καθορίζεται στα €0,136 και πως δεν είναι αυτό το μεγάλο θέμα σε σχέση με τη μείωση της τιμής των καυσίμων. «Φαίνεται ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η φορολογία», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού επανέλαβε ότι μέσα από τη συζήτηση ξεκαθάρισε ότι στην ουσία το 1/3 της λιανικής τιμής πώλησης των καυσίμων είναι αυτό που έχει να κάνει με το κόστος της πρώτης ύλης και το κέρδος των εταιρειών και των πρατηριούχων. «Δηλαδή τα 2/3 του κόστους που πληρώνει ο καταναλωτής είναι φορολογίες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρόλα αυτά οι φορολογίες στην Κύπρο είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ. «Ως εκ τούτου και η τιμή προ των φορολογιών στην Κύπρο είναι ψηλότερη από το μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ η τιμή μετά τους φόρους είναι χαμηλότερη (από το μέσο όρο της ΕΕ)», είπε, αναφέροντας ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί είναι το επιτρεπτό όριο κέρδους των εταιρειών, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στα €0,13/λίτρο.

Δήλωσε επίσης ότι είναι αστείο να μιλούμε στην Κύπρο για ελεύθερο ανταγωνισμό σε σχέση με τα πετρελαιοειδή, καθώς, όπως ανέφερε, κατά τη σημερινή συνεδρία έχει ξεκαθαρίσει ότι το 92% της ποσότητας που εισάγουν οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εισάγεται από το ίδιο διυλιστήριο, και 93% των πρατηρίων έχουν σχέση με αυτές τις 3 εταιρείες.

Άρα, εξήγησε, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κερδοσκοπία και ότι ο Κύπριος καταναλωτής προμηθεύεται τα καύσιμα στη σωστή τιμή θα πρέπει να συμφωνηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία το Υπουργείο Ενέργειας ξεκαθάρισε δυστυχώς ότι δεν επιθυμεί να εφαρμόσει τις εισηγήσεις της δικής του μελέτης οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού, αφού η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολη η είσοδος στην αγορά νέων ανεξάρτητων πρατηρίων ή πρατηρίων χαμηλού κόστους.

Είπε επίσης πως τέθηκαν υπόψη της Επιτροπής τα προκαταρκτικά αποτελέσματα άλλης μελέτης σύμφωνα με τα οποία η ταχύτητα προσαρμογής των τιμών προς τα πάνω και προς τα κάτω είναι η ίδια και άρα όσα αναφέρει στην Έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής ουσιαστικά δεν ισχύουν. 

«Ουσιαστικά σήμερα η Κυβέρνηση με τα όσα ανέφερε θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο είναι φυσιολογικές και δεν χρειάζεται καν να μελετηθεί από τον Υπουργό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν αλλά ούτε και να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο επιβολής ΦΠΑ και επί του φόρου κατανάλωσης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι όσα ακούστηκαν σήμερα στην Επιτροπή από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης προκαλούν έκπληξη αλλά και απογοήτευση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κώστα επέκρινε την Κυβέρνηση «δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από αυτούς που ξεκάθαρα τους κλέβουν καθημερινά» και ότι «δεν έχει τη διάθεση να συγκρουστεί με κατεστημένα και συμφέροντα για να σταματήσει την κοροϊδία και την αισχροκέρδεια».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι τα όσα αποδεικνύονται στην πράξη δυστυχώς διαφέρουν από τα όσα αναφέρει η μελέτη την οποία παρουσίασε στην Επιτροπή το Υπουργείο Ενέργειας και διερωτήθηκε κατά πόσο αυτή η μελέτη είναι η ορθή. Υπενθύμισε μάλιστα τα συμπεράσματα στα οποία έχει κατά καιρούς καταλήξει η ΕΠΑ και τα οποία κάνουν λόγο για χειραγώγηση των τιμών των καυσίμων. 

Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι με βάση τη μελέτη που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ενέργειας υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση, μέχρι και 25%, από τις τιμές που παρουσιάζονται ως μέσες τιμές στην ΕΕ πριν από την επιβολή της φορολογίας, υποδεικνύοντας πως εδώ ακριβώς είναι που θα πρέπει οι αρμόδιοι να εξηγήσουν το πώς δικαιολογούνται αυτές οι αποκλίσεις. 

«Πέραν τούτου υπάρχουν αρκετά άλλα σημεία που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Το βασικό ωστόσο πρόβλημα που παραμένει είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν μόνο τρεις εταιρείες που εισάγουν καύσιμα και αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργεί ένα ολιγοπώλιο στην αγορά καυσίμων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι το Υπουργείο Ενέργειας δοκίμασε παρουσιάζοντας διάφορες στατιστικές να πείσει ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο είναι καλές, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό που δεν δοκίμασε το Υπουργείο είναι να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει για να σταματήσει να υπάρχει μικρό μονοπώλιο και να υπάρξουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. 

«Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ποια είναι η επίδραση της τιμής των καυσίμων στην κυπριακή οικονομία και επομένως εγώ θα ήθελα το Υπουργείο να καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για να μειωθούν οι τιμές πέρα από την προσπάθεια που κάνει τώρα για να μας πείσει ότι οι τιμές είναι καλές», πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ, sigmalive.com