Κτηματολόγιο: Στοίβες υποθέσεων βασανίζουν τους πολίτες

Χρόνια και χρόνια, ίσως και δεκαετίες ολόκληρες, μπορεί να χρειαστούν για να διεκπεραιωθεί η δουλειά που έχει συσσωρευτεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Ένα κυβερνητικό Τμήμα, για το οποίο άλλωστε είναι γνωστή η ταλαιπωρία του κοινού μέχρι να εξυπηρετηθεί. Λόγω κυρίως των χρονοβόρων διαδικασιών μέχρι την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών ή άλλων εξυπηρετήσεων που ζητά ο Κύπριος πολίτης. Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, και εσωτερική σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τον συγκεκριμένο όγκο εργασίας που υπάρχει στο Τμήμα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, παρουσιάστηκαν στοιχεία από το Τμήμα Κτηματολογίου, με τα οποία παρουσιάστηκε από τη μια ο τεράστιος όγκος εργασίας που συσσωρεύτηκε στο Τμήμα και από την άλλη υποστηρίχθηκε ότι είναι αδύνατη η διεκπεραίωσή της σε εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω υποστελέχωσης. Η οποία, ωστόσο, δεν περιορίζεται, σύμφωνα πάντα με τα όσα παρουσιάζονται στον πίνακα των στοιχείων, μόνο στις κενές οργανικές θέσεις, αλλά και στην έλλειψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για διεκπεραίωση του όγκου εργασίας. Το συμπέρασμα ασφαλώς που προκύπτει ως δεδομένο για τον Κύπριο πολίτη είναι ότι αν χρειαστεί μια οποιαδήποτε εξυπηρέτηση από το Τμήμα Κτηματολογίου, τότε την έχει πολύ άσχημα, διότι θα χρειαστούν χρόνια ολόκληρα.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, θα πρέπει να δούμε αναλυτικά τις υποθέσεις που έχει να διεκπεραιώσει το Τμήμα ανά κατηγορία, σε σχέση με το υφιστάμενο προσωπικό και το απαιτούμενο προσωπικό, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η εργασία εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για υποθέσεις που αφορούν μεταβιβάσεις/υποθηκεύσεις, υπάρχουν 4.000 συσσωρευμένες υποθέσεις από παλιά. Κάθε χρόνο εισέρχονται στο Τμήμα 71.000 νέες υποθέσεις. Η δυνατότητα διεκπεραίωσης εργασίας σε ετήσια βάση είναι 46.000 χιλιάδες υποθέσεις, όπως παρουσιάζεται στον πίνακα που παρουσίασε το ίδιο το Κτηματολόγιο. Δηλαδή με απλά λόγια, με 4.000 χιλιάδες παλιές υποθέσεις και 71.000 νεοεισερχόμενες, το σύνολο των υποθέσεων ανεβαίνει στις 75.000, από τις οποίες θα διεκπεραιωθούν μόνο οι 46.000, λίγο περισσότερες από τις μισές σε ένα χρόνο. Συνεχώς όμως έρχονται και νέες υποθέσεις, οπόταν με τα υφιστάμενα δεδομένα η δουλειά δεν θα τελειώσει ποτέ.

Κτηματολόγιο: Έλλειψη προσωπικού

Το Κτηματολόγιο από την πλευρά του υποστηρίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη, ότι για να διεκπεραιωθεί μόνο η νεοεισερχόμενη εργασία, θα πρέπει στην παραγωγή να υπάρχουν 38 άτομα προσωπικό και στον έλεγχο 19, δηλαδή ακόμα 14 άτομα στην παραγωγή και ακόμα 6 άτομα στον έλεγχο.

Πέραν αυτών, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία, για αναγκαστικές πωλήσεις, υπάρχουν συσσωρευμένες υποθέσεις 15.000 και εισέρχονται κάθε χρόνο 2.000 νέες, ενώ η δυνατότητα διεκπεραίωσης είναι μόλις 900 τον χρόνο. Επίσης, για επιτόπιες έρευνες υπάρχουν 24.000 συσσωρευμένες υποθέσεις και εισέρχονται κάθε χρόνο 8.500 νέες, ενώ μπορούν να διεκπεραιωθούν μόνο 3.300. Για ειδικές εκτιμήσεις, υπάρχουν 29.500 αιτήσεις για τεμάχια και εισέρχονται κάθε χρόνο 14.300 νέες, ενώ μπορούν να διεκπεραιωθούν 2.900. Για γενικές εκτιμήσεις, υπάρχουν 16.200 παλιές υποθέσεις και εισέρχονται κάθε χρόνο 27.000 ενώ μπορούν να διεκπεραιωθούν μόνο 2.400 σε έναν χρόνο. Ακόμα, για απαλλοτριώσεις, υπάρχουν 22.500 παλιές υποθέσεις, και εισέρχονται κάθε χρόνο 1.700 νέες, ενώ μπορεί να διεκπεραιωθούν 3.000.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι μερικές από αυτές που αναφέρουν και περιγράφουν χαρακτηριστικά το πρόβλημα που υπάρχει και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Κύπριος πολίτης, για να διεκπεραιώσει μια δουλειά στο Τμήμα Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με το ίδιο το Κτηματολόγιο, είναι χαρακτηριστικό ότι για να μπορέσει το Τμήμα Κτηματολογίου να φέρει σε πέρας την εργασία του, όσον αφορά τη συσσωρευμένη εργασία, αλλά και τη νεοεισερχόμενη, χρειάζεται να έχει παγκύπρια 4.153 άτομα, ενώ το υφιστάμενο προσωπικό είναι 1.061 άτομα.

Συνολικά, με βάση τα στοιχεία, το υφιστάμενο προσωπικό για διεκπεραίωση συγκεκριμένης εργασίας ζωτικών τομέων, όπως τις μεταβιβάσεις, τις αναγκαστικές πωλήσεις, τις επιτόπιες έρευνες, τη Διαχείριση Κρατικής Γης, τις εκτιμήσεις, τις απαλλοτριώσεις, υποθέσεις χωρομετρίας, έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, αναγκαστικών μεταβιβάσεων και διαφόρων άλλων έργων, ανέρχεται συνολικά σε 388 άτομα στην παραγωγή και 143 στον έλεγχο. Δηλαδή σύνολο 531 άτομα. Σύμφωνα όμως με τη θέση του Κτηματολογίου, ο απαιτούμενος όμως αριθμός υπαλλήλων μόνο για νεοεισερχόμενη εργασία είναι 1.038 άτομα στην παραγωγή και 427 στον έλεγχο, δηλαδή 1.465 άτομα. Ενώ παράλληλα, ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων για διεκπεραίωση συσσωρευμένης εργασίας σε ένα χρόνο είναι 1.911 στην παραγωγή και 777 άτομα στον έλεγχο, δηλαδή σύνολο 2.068 άτομα.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τμήματα ανέρχεται σε 1.061 άτομα σήμερα. Από τα οποία, όπως προκύπτει από του πίνακες που κατέχει ο «Φ», για τη διεκπεραίωση σημαντικών εργασιών όπως τις προαναφερθείσες απασχολούνται 388 άτομα στην παραγωγή και 143 άτομα στον έλεγχο. Δηλαδή σύνολο 531 άτομα. Τα υπόλοιπα άτομα, απασχολούνται σε άλλους τομείς.

Επισημαίνεται ακόμα ότι σύμφωνα με τον πίνακα για το προσωπικό που παρουσιάστηκε, στο Τμήμα Κτηματολογίου υπάρχουν 1.244 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 183 είναι κενές. Δηλαδή οι υφιστάμενες είναι 1061. Συγκεκριμένα, 73 είναι στα κεντρικά, 14 στο Μηχανογραφικό Κέντρο, 144 Γραφείο Χωρομετρίας, 17 στο Γραφείο Γαιωδαισίας, 18 στο Γραφείο Χαρτογραφίας, 2 στην Κεντρική Αποθήκη, 172 στο Επαρχιακό Λευκωσίας, 224 στο Επαρχιακό Λεμεσού, 144 στο Επαρχιακό Λάρνακας, 163 στο Επαρχιακό Πάφου, 64 στο Επαρχιακό Αμμοχώστου, 18 στο Επαρχιακό Κερύνειας και 8 σε αποσπάσεις.

Αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού

Πρόκειται ασφαλώς για μια σημαντική παράμετρο με ευρύτερες προεκτάσεις και αντίκτυπο στην οικονομία του τόπου, καθώς ο ρόλος του Κτηματολογίου είναι καθοριστικός στην αγορά ακινήτων και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη και στην επανεκκίνηση της Οικονομίας. Παράλληλα, τα δεδομένα που επικρατούν στο συγκεκριμένο Τμήμα και πιθανότατα και σε άλλα κυβερνητικά τμήματα, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού και όσον αφορά στην αξιοποίηση του υφιστάμενου κρατικού προσωπικού, όπως επίσης και εντός του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας στην Κύπρο.

Από την άλλη βέβαια, ο όγκος εργασίας που υπάρχει και η έλλειψη προσωπικού που επικαλείται το ίδιο το Τμήμα Κτηματολογίου στα στοιχεία που παρουσίασε, δεν μπορούν να αποτελούν πάντοτε άλλοθι για την ταλαιπωρία που υφίστανται πολλοί πολίτες, όταν έχουν να διεκπεραιώσουν κάποια εργασία στο Κτηματολόγιο. Για αυτό, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί τρόπος εκσυγχρονισμού του τρόπου εργασίας, αλλά και απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες πολλές φορές είναι δαιδαλώδεις και ταλαιπωρούν άδικα, τόσο τους πολίτες όσο και τους ίδιους τους λειτουργούς του Τμήματος.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024