ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Στη Βουλή ο Δήμος Σωτήρας για τις παραλίες

a 79 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2463 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη, 7 Μαΐου ο Δήμαρχος Σωτήρας, κ. Γεώργιος Τάκκας, ο οποίος καλέστηκε στη συνεδρία της επιτροπής με θέμα τις παράνομες επεμβάσεις στην παραλιακή περιοχή. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος αφιέρωσε ολοσέλιδο άρθρο για τη συνεδρία της επιτροπής, στην οποία ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς και λεπτομερώς για τα έργα τα οποία έχουν γίνει στην παραλία, τα οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση από το 1986 (!) σύμφωνα με σχέδιο που ζητήθηκε από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Σωτήρας για “τοπιοτέχνηση της παραλιακής περιοχής Αγίας Θέκλας”, στο οποίο αναλύονται μέχρι και επεμβάσεις εκβραχισμού για δημιουργία σημείου πρόσβασης λουομένων. Παρ’ όλα αυτά ανέφερε ο κ. Τάκκας, 28 χρόνια μετά, η κεντρική κυβερνητική μηχανή φαίνεται ανίκανη να αναλάβει το έργο αυτό και ένας παραλιακός Δήμος όπως η Σωτήρα υποχρεούται να παίρνει γενναίες αποφάσεις για να γίνει οικονομικά αυτόνομος. Επίσης, ο Δήμος κατηγορείται ότι ενήργησε παράνομα σε περιοχή που εντάσσεται σε Δίκτυο Natura 2000, κάτι για το οποίο ο Δήμος δεν ήταν καν ενήμερος, ενώ απ’ ότι φαίνεται δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε εκ των προτέρων για την ένταξή του!

Σημαντικές, βεβαίως ήταν και οι παρεμβάσεις των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όπως για παράδειγμα η παρέμβαση του βουλευτή του ΔΗ.ΚΟ, κ. Σοφοκλή Φυττή, ο οποίος αναφερόμενος στις χρονοβόρες διαδικασίες των αρμόδιων υπηρεσιών, τόνισε ενώπιον του σώματος ότι αν ήταν δήμαρχος Σωτήρας, θα προχωρούσε και ο ίδιος σε τέτοιες πρωτοβουλίες, για να εξυπηρετηθεί το συμφέρον του Δήμου.

Επίσης, ο βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι καταδιώκεται ο Δήμος Σωτήρας, για φετινές πρωτοβουλίες του για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ενώ ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που οι οικοδομές τους φθάνουν μέχρι το κύμα δεν έχουν ποτέ καταδιωχθεί, ενώ παράλληλα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταγγέλλουν τον Δήμο για τα έργα τα οποία απ’ ότι φαίνεται “ενοχλούν” την ησυχία τους.

Πλήρη στήριξη στον δήμο έδειξε ο ίδιος ο Έπαρχος Αμμοχώστου, κ. Άντρος Κτωριδης ο οποίος χαρακτήρισε παράδοξο να δικάζεται ο Δήμος Σωτήρας, ενώ σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Κύπρου, από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τον Πρωταρά, έχουν γίνει πολύ σοβαρότερες επεμβάσεις σε παραλίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του SotiraNews σε προκαταρκτικό στάδιο βρίσκεται και η Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από τη δημιουργία παραλιών, την οποία ζήτησε το Τμήμα Περιβάλλοντος, η οποία “αθωώνει” εν μέρει τον Δήμο Σωτήρας για τις ενέργειές του, αποδεικνύοντας ότι τα περισσότερα είδη πανίδας που “απειλούνται” από τη δημιουργία παραλιών, δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις παραλίες, ενώ παράλληλα διαπιστώνει ότι τα τσιμεντομπλόκ τα οποία έχουν τοποθετηθεί προσωρινά στην παραλία Σειρήνες (Διονύση Τουμαζή) είναι αναγκαία αφού αποτελούν προστατευτική δικλείδα για την αποφυγή εισόδου αυτοκινήτων, ενώ οι βράχοι που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά για περίφραξη ευνοούν την διαβίωση και ανάπτυξη προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Το SotiraNews εξασφάλισε αποκλειστικά αποσπάσματα πρακτικών συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας από τις 6 Ιουνίου του 1990, με Πρόεδρο τον τότε Κοινοτάρχη, κ. Σάββα Καΐκκη, στην οποία συμμετείχαν τα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας που σήμερα καταδιώκουν τον Δήμο Σωτήρας και που εγκρίνουν απερίφραστα την “αποβράχυνση και τη δημιουργία περασμάτων από την παραλία προς την θάλασσα”.

a1 9 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a2 2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμος που καθορίζει τις Παραλίες Αγία Θέκλα, Ποσειδώνας και Σειρήνες ως παραλίες προστασίας για λουομένους.

a3 1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a4 1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a5 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ (8/5/2014)

Επεμβάσεις που έγιναν παράνομα στην παράκτια περιοχή Αγίας Θέκλας του Δήμου Σωτήρας, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση λουσμένων, προκάλεσαν την αντίδραση αρμόδιων υπηρεσιών, νοουμένου ότι τα έργα έγιναν εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, σε κρατική γη, η οποία εμπίπτει σε περιοχή του Δικτύου Φύση 2000.

Εκ των υστέρων και μετά από υποδείξεις, ο Δήμος Σωτήρας καταβάλλει προσπάθειες να νομιμοποίησει τις παράνομες ενέργειές του. Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την Τετάρτη, στην παρουσία του δήμαρχου Γεώργιου Τάκκα και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο έγινε προσεκτικός καθαρισμός της άμμου από αγριόχορτα και ακαθαρσίες και τοποθετήθηκαν ελαφρές κατασκευές για αποδυτήρια και αποχωρητήρια. Επίσης, είπε, τοποθετήθηκαν προσωρινά βράχοι της περιοχής και στηθαία ασφαλείας, ώστε να μην κυκλοφορούν τροχοφόρα στην παραλία.

Σημείωσε, ότι επιθυμία τou δήμου είναι να γίνουν νόμιμες οι διαδικασίες και δεσμεύτηκε ενώπιον της Βουλής ότι σε μία εβδομάδα θα μετακινήσει τα στηθαία ασφαλείας που τοποθετήθηκαν. Στήριξη στον δήμο έδειξε ο αν. έπαρχος Αμμοχώστου Άντρος Κτωριδης ο οποίος χαρακτήρισε παράδοξο να δικάζεται ο Δήμος Σωτήρας, ενώ παγκύπρια έχουν γίνει πολύ σοβαρότερες επεμβάσεις σε παραλίες. Από πλευράς τους τα κυβερνητικά τμήματα υποστήριξαν ενώπιον της επιτροπής ότι υπέδειξαν έγκαιρα στον Δήμο Σωτήρας (η έγκαιρη υπόδειξη ήταν μετά από κάλεσμα για υποβολή απόψεων από τον ίδιο τον Δήμαρχο Σωτήρας), ότι για οποιαδήποτε έργα ανάπτυξης θα έπρεπε να προηγηθούν οι αναγκαίες μελέτες.

Η λειτουργός στο Τμήμα Περιβάλλοντος Ειρήνη Κωνσταντίνου ανέφερε ότι έγιναν τα έργα χωρίς την εξασφάλιση αδειών και τώρα καλείται το Τμήμα να επιβάλει διαχειριστικούς όρους με βάση τη σημερινή κατάσταση. Θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος, είπε, είναιότι από τη στιγμή που έχουν υλοποιηθεί τα έργα, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα νόμος.

To Τμήμα Πολεοδομίας από τον Μάιο του 2013 επέδωσε ειδοποίηση επιβολής προς τον Δήμο Σωτήρας, για τα έργα εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας. Η Μιρέττα Ιωαννίδου από το Τμήμα Πολεοδομίας ανέφερε ότι από τη στιγμή που θα υποβληθεί αίτηση εντός ενός μηνός θα υπάρχει απάντηση από το Τμήμα. Σημείωσε ότι απαιτείται επίσης αίτηση για παρέκκλιση, αλλά και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκμίσθωση της κρατικής γης.

Ο προϊστάμενος του Ταμείου θήρας Παντελής Χατζηγέρος ανέφερε ότι ο δήμος προέβη σε εργασίες χωρίς να του εκχωρηθεί χαλίτικη γη. Θέση του Ταμείου Θήρας, είπε, είναι να γίνει αποκατάσταση της παραλίας και μετά να διενεργηθούν οι μελέτες. Σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπάθησαν να δείξουν καλή θέληση, αλλά δεν δίνουν συγχωροχάρτια. Συμπληρώνοντας από το Τμήμα Περιβάλλοντος η Έλενα Στυλιανοπούλου επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη αποκατάστασης της περιοχής οπό τα έργα που έγιναν στη ζώνη προστασίας για να διαφανούν οι επιπτώσεις και να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Μέτρα ζητά η Βουλή
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου κάλεσε τον Δήμαρχο να προχωρήσει στη μετακίνηση των τσιμεντομπλόκ και να καταθέσει την περιβαλλοντική μελέτη μόλις ολοκληρωθεί. Στις συνεδρίες, πρόσθεσε, πρέπει να γίνεται προληπτική πολιτική και όχι μπαλωματική.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι ο δήμος αγνόησε την ειδοποίηοη επιβολής της Πολεοδομίας ώστε να τερματίσει τις αυθαίρετες εργασίες και την αποκατάσταση του τοπίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει έρευνα και για εξοχικές κατοικίες που κτίστηκαν πάνω στο κύμα στην περιοχή και διαμαρτύρονται για τις εργασίες rou δήμου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής, αναφερόμενος στις χρονοβόρες διαδικασίες των αρμοδίων υπηρεσιών, τόνισε ενώπιον του σώματος ότι θα προχωρούσε και ο ίδιος στις παράνομες εργασίες εάν ήταν στη θέση του Δημάρχου Σωτήρας.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη αποκατάστασης, αφού στην περίπτωση αυτή οι αρμόδιες υπηρεσίες με τις παρανομίες ήρθαν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Από τον Κλάδο θαλασσίων Έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων ο εκτελεστικός μηχανικός Γιώργος Χατζησάββας ανέφερε ότι το Τμήμα είναι, αντίθετο με οποιοδήποτε εκβραχισμό ή οποιαδήποτε άλλη επέμβαση η οποία αλλάζει τη μορφολογία της ακτής και τη δυναμική απόκριση της στην κυματική ενέργεια, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μελλοντική διάβρωση.

Η βιολόγος θάλασσας του Wildlife Welfare Άντρη Μιχαήλ, ανέφερε ότι ο δήμος θα διενεργήσει τώρα περιβαλλοντική μελέτη για μια περιοχή που έχει ήδη καταστραφεί.

Ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους του Terra Cypria εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι διενεργούνται εκ των υστέρων μελέτες για έργα τα οποία έχουν γίνει.

Από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων η Γεωργία Σώσειλου διερωτήθηκε ποια είναι η αρμόδια Αρχή που μπορεί να προχωρήσει
σε διώξεις των πορανομούντων.

Δείτε παρακάτω χάρτη από το Τμήμα Περιβάλλοντος στο οποίο αναγράφεται η Ζώνη Ειδικής προστασίας του Δικτύου Φύση 2000 και μπορεί ο καθένας να δει τις επιλεκτικές παρεμβάσεις του κράτους Δείτε τον χάρτη στη διεύθυνση http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf/CB3E054EF7EB8804C22579F3001EDE27/$file/Natura2000_Hell.pdf :

a10 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

SotiraNews