“Αναστασιάδης και Μαλάς οδηγούν την Κύπρο σε εκτουρκισμό”

a 122 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5099 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Οι υποψηφιότητες Αναστασιάδη και Μαλά αποτελούν την ίδια σχολή σκέψης του Κυπριακού και παραμένουν πιστοί, σταθεροί και αταλάντευτοι στην πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και του καλού παιδιού, ανέφερε χθες βράδυ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι οι ανθυποψήφιοί του επιμένουν σε λύσεις που οδηγούν στον εκτουρκισμό της Κύπρου.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του για το Κυπριακό, από ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών της Λεμεσού, ο κ.Λιλλήκας κάλεσε τους ανθυποψηφίους του σε ανοικτή δημόσια συζήτηση για όλα τα θέματα, “αν σέβονται τους πολίτες και πιστεύουν πως σε μια Δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι”, ενώ ανέφερε πως, σε αυτές τις εκλογές, το Κυπριακό μπήκε στο περιθώριο και υποβαθμίζεται “γιατί θέλουν να αποκρύψουν από τους πολίτες τις πραγματικές τους θέσεις”.

“Δυστυχώς, επιμένουν σε λύσεις οι οποίες οδηγούν, όπως και το σχέδιο Ανάν, στον εκτουρκισμό της Κύπρου, μέσα από έναν νόμιμο εποικισμό και έχοντας ως ενδιάμεσο σταθμό την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε πως δεν θεωρεί τυχαίο ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επέλεξε να συνδιαλέγεται μόνο με τους δυο εκ των τριών βασικών υποψηφίων, “οι οποίοι όμως έχουν μια και ταυτόσημη άποψη”.

“Ο κ. Ντάουνερ δεν θέλει να ακούσει τη δική μας άποψη. Δεν πειράζει, θα την ακούσει το Μάρτιο και δεν θα την ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν πρόκειται να το συναντήσω, αλλά θα την ακούσει από τον Υπουργό Εξωτερικό που θα τον εξαποστέλλει”, συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Λιλλήκας διερωτήθηκε πότε ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά από τα Mea Culpa που είπε για τη στάση του έναντι στο ΔΗΚΟ, στον Τάσσο Παπαδόπουλο και στην ανοχή που επέδειξε απέναντι στη διακυβέρνηση Χριστόφια, θα πει το Mea Culpa στον κυπριακό λαό για το σχέδιο Ανάν, “εκτός εάν συνεχίζει να πιστεύει πως ήταν σωστή η θέση του”.

“Αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο τόπος δεν ζητά ηγέτες που ζητούν συγγνώμη για τα συσσωρευμένα λάθη. Ο τόπος χρειάζεται ηγέτες που να είναι περήφανοι για τα έργα και τις σωστές αποφάσεις τους”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος σχολιάζοντας το σύνθημα Αναστασιάδη “η κρίση θέλει ηγέτη”, είπε πως “ο κ. Αναστασιάδης φιλοδοξεί και θέλει να γίνει ηγέτης της κρίσης. Εμείς θέλουμε να γίνουμε ηγέτες της ανάπτυξης”.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη πως, με βάση τα έγγραφα της ιστοσελίδας wikileaks, για τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ Αναστασιάδη και Ντάουνερ, μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, “κάθε άλλο παρά σέβεται ή θα σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού. Μάλλον την υποσκάπτει και μάλλον θέλει να την παρακάμψει, αλλά του λείπει το θάρρος να το ομολογήσει δημόσια και να υπερασπιστεί την άποψη του”.

Στην ομιλία του, ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη πως “ο Σταύρος Μαλάς αποφεύγει όπως ο δαίμονας το λιβάνι να αναφερθεί και να συζητήσει τη στάση και τις θέσεις του στο Κυπριακό και έναντι του σχεδίου Ανάν” και ότι “το όραμα του για την νέα εποχή του 21ου αιώνα θα είναι ένα πολιτικό σύστημα και μια λύση, όπου οι Ε/κ θα έχουν περίπου τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δημοκρατικές ελευθερίες, που είχαν οι έγχρωμοι στην Αμερική πριν πολλές δεκαετίες ή οι έγχρωμοι στη Νότια Αφρική, την περίοδο του Απαρτχάιντ”.

Αναφερόμενος σε ερώτημα που έθεσε εάν η διζωνική θα επιτρέπει σε Ε/κ και Τ/κ να ζουν μαζί σε μεικτά χωριά και πόλεις, όπου επιθυμούν σε ολόκληρη την Κύπρο και εάν οι Ε/κ θα ασκούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “ενώ ο κ.Αναστασιάδης, με την εμπειρία που τον διακατέχει, αποφεύγει να τοποθετηθεί, ο κ. Μαλάς πίστεψε ότι μπορεί να απαντήσει με διάφορες σοφιστείες και κατέληξε να παραδεχθεί ότι, ναι, είναι αλήθεια ότι με τη διζωνική, οι Ε/κ που θα ζουν στο Τ/κ συνιστών κράτος, θα στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ κατά τα άλλα, επαγγέλλεται ότι είναι νέο πρόσωπο για μια νέα εποχή”.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε παράλληλα τους δυο ανθυποψηφίους του γιατί, όπως είπε, είναι αυτοί που έφεραν το βιβλίο του στην επικαιρότητα, “δυστυχώς όμως, μέσα από μια παλαιοκομματική και αναχρονιστική νοοτροπία, αυτήν των τσιτάτων και της παραποίησης” και συμπλήρωσε “τους προκαλώ και τους δυο να έχουμε επιτέλους έναν πολιτικό δημόσιο διάλογο και αν επιθυμούν να συζητήσουμε και το βιβλίο μου στο οποίο αναφέρθηκαν, να συζητήσουμε για το Κυπριακό, την οικονομία και όποιο άλλο ζήτημα επιθυμούν”.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»