Κίνδυνος σύγκρουσης αεροπλάνων πάνω από τη Λευκωσία

CEB1 1994 Ειδήσεις
CEB1 7 Ειδήσεις

Οι πτήσεις πάνω από κάποιες περιοχές της Κύπρου έχουν καταστεί επικίνδυνες λόγω των δύο κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που υπάρχουν στο νησί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων «The Associated Press», το οποίο επικαλείται εσωτερική έκθεση του 2015 που συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), τα κέντρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Κύπρο – σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα – δίνουν διαφορετικές οδηγίες στα αεροπλάνα δημιουργώντας «σύγχυση και παρεξηγήσεις» μεταξύ των πιλότων.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι γενικά αυτοί οι κίνδυνοι είναι αποδεκτοί, καθώς η πιθανότητα ενός «καταστροφικού» ατυχήματος είναι πολύ μικρή, περίπου μία στο δισεκατομμύριο.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε ένα μεγάλο μέρος του FIR Λευκωσίας(γύρω στα 175.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) οι κίνδυνοι για την ασφάλεια δεν είναι μέσα στα αποδεκτά πλαίσια.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο τη σχετική έκθεση του Οργανισμού αναφέρει : «Η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται στενή παρακολούθηση της κατάστασης καθώς βρίσκεται στο όριο της αποδοχής. Ο οργανισμός αναγνωρίζει ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι καθόλου θετική».

Ο λόγος είναι ότι οι οδηγίες πτήσης από δύο διαφορετικά κέντρα ελέγχου μπορούν να υποβαθμίσουν τα καθορισμένα περιθώρια ασφαλείας, όπως η ελάχιστη απόσταση που μπορεί να έχουν δύο αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μόνο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέπεται να εκδίδουν οδηγίες πτήσης σε αεροσκάφη που περνάνε από τον FIR Λευκωσίας. Ωστόσο, οι ελεγκτές στο παράνομο αεροδρόμιο Ercan, δίνουν και αυτοί οδηγίες σε αεροσκάφη που περνάνε μέσα στο κατεχόμενο τμήμα του FIR Λευκωσίας, προκαλώντας σύγχυση στους πιλότους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η έκθεση που επικαλείται το δημοσίευμα αναγράφει περιπτώσεις στις οποίες τα αεροσκάφη πλησίαζαν μεταξύ τους περισσότερο από την ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τέσσερις περιπτώσεις το 2012, επτά το 2013 και έξι το 2014.

Μεγάλη ανησυχία όμως προκαλεί η γνωστοποίηση δύο περιστατικών το 2014, στα οποία είχαν ενεργοποιηθεί συστήματα που είχαν εγκατασταθεί στα αεροσκάφη για να αποφεύγουν αυτόματα μια σύγκρουση στον αέρα. Συνεπώς, τα αεροσκάφη έφτασαν αρκετά κοντά στη σύγκρουση.

Πιο αναλυτικά, γίνεται αναφορά σε συνολικά 18 περιστατικά στον εναέριο χώρο της Κύπρου μεταξύ 2011 και 2015, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) που επικαλείται το δημοσίευμα.

Στην έκθεση επίσης εκφράζεται περαιτέρω ανησυχία στην ασφάλεια των πτήσεων λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ειδοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία για πτήσεις με αεροπλάνα, αφού δεν την αναγνωρίζει ως κράτος.

Αν και θεωρείται και πάλι ένα απομακρυσμένο σενάριο, η πιθανότητα ατυχήματος μεταξύ ενός πολιτικού αεροσκάφους και ενός στρατιωτικού αεροσκάφους είναι στατιστικά υψηλότερη.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, από το 2011 έως το 2014, η ετήσια εναέρια κυκλοφορία μέσω του FIR Λευκωσίας υπολογίστηκε κατά μέσο όρο μεταξύ 150.000 και 180.000 πτήσεων.

Πηγή: SigmaLive