Μεγάλο σκάνδαλο και στο Αποχετευτικό Λευκωσίας;

Ποσό πέραν του €1 εκατ. φαίνεται να βρίσκεται σε λογαριασμό ατόμου του οποίου η δραστηριότητα και οι επαγγελματικές ενέργειες ελέγχονται στο πλαίσιο των ερευνών που αφορούν το αποχετευτικό έργο της Λάρνακας. Τόσο ο συγκεκριμένος λογαριασμός όσον και οι υπόλοιποι που άνοιξαν ή θα αποκαλυφθούν προσεχώς, θα ελεγχθούν για να διαπιστωθεί αν είναι «αθώοι» ή αν αποτελούν προϊόν έκνομων ενεργειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι λογαριασμοί δεν ανοίχτηκαν ακόμη, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου (ενώπιον του οποίου προσέφυγαν ελεγχόμενοι) είτε για άλλους λόγους.

Σημειώνεται επίσης ότι ανάμεσα στα άτομα που θα ελεγχθούν περιλαμβάνονται πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι. Ο έλεγχος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι αυτοί που θα ελεγχθούν θεωρούνται και εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλο. Όπως μας ελέχθη, θα ελεγχθούν οι αποφάσεις των διαφόρων επιτροπών που καταπιάνονταν με θέματα προσφορών, οπόταν είναι επόμενο να εξεταστεί ο ρόλος ενός εκάστου των μελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και σύμβουλοι οι οποίοι διαφοροποιούσαν τη θέση τους αναλόγως της κάθε περίπτωσης, χωρίς να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάτι το οποίο θεωρείται θεμιτό και αναμενόμενο. Στο πλαίσιο των ερευνών αναμένεται να ελεγχθούν και τα πρακτικά των διαφόρων συνεδριάσεων, ύστερα από πληροφορίες ότι συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφιζαν σχεδόν πάντα κατά συγκεκριμένο τρόπο, όταν συζητούνταν ζητήματα που αφορούσαν συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες φέρονται να ευνοούνταν.

Ο υπό αναφορά έλεγχος αναμένεται να καλύψει τόσο ζητήματα που αφορούν συμβόλαια του αποχετευτικού της Λάρνακας όσον και συμβόλαια που αφορούν το αποχετευτικό της Λευκωσίας.

Μάλιστα, όπως μας ελέχθη, οι έρευνες θα στραφούν αρκετά χρόνια πίσω. Εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους θα εξεταστεί και ο ρόλος στελεχών των δύο Συμβουλίων Αποχετεύσεων και ειδικά λειτουργών οι οποίοι θεωρείται ότι διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο σε τεχνικό επίπεδο. Θα εξεταστεί επίσης αν ασκείτο αποτελεσματική επίβλεψη από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Κάτι το οποίο φαίνεται να προκαλεί αίσθηση, είναι η περίπτωση ενός προσώπου το οποίο φέρεται να πληρωνόταν με τον μήνα από συγκεκριμένη εταιρεία, είτε απευθείας είτε με έμμεσο τρόπο. Η υπό εξέταση αυτή περίπτωση αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, το αποχετευτικό της Λευκωσίας, για έργα του οποίου ασχολήθηκε εδώ και χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σημειώνεται, ότι πέραν των κακοτεχνιών, των λανθασμένων αποφάσεων και άλλων ενεργειών που προκάλεσαν ζημιά στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων και κατ’ επέκταση στους χρήστες του αποχετευτικού, υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις που προκλήθηκαν ζημιές όπως αυτή της καταβολής που €1 εκατ. ως αποζημίωση στην κοινοπραξία OTV-Cybarco η οποία είχε αποκλειστεί από το έργο που αφορούσε την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στην Ανθούπολη.

Η Cybarco είχε αποκλειστεί επειδή δεν είχε δηλώσει ότι σχετιζόταν επαγγελματικά με τους συμβούλους μηχανικούς του ΣΑΛ, οι οποίοι αξιολόγησαν τις προσφορές (που αφορούσαν το εργοστάσιο) συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Cybarco. Οι σύμβουλοι του ΣΑΛ ήταν και σύμβουλοι της Σαϋπάρκο για την κατασκευή μαρίνων.

Στη Λάρνακα θα ελεγχθούν τέσσερα συμβόλαια της α΄ φάσης και το έργο της β΄ φάσης. Πέραν των άλλων, αναμένεται να εξεταστούν θέματα πλαστογραφίας η οποία απέβλεπε στο να ανατεθεί έργο σε άλλο από τον χαμηλότερο προσφοροδότη, συνωμοσία, παραπλάνηση του Συμβουλίου του ΣΑΛ, λαδώματα και άλλα πιθανά αδικήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλα τα έξοδα που έγιναν και παρόλον ότι οι δημότες Λάρνακας πληρώνουν για το αποχετευτικό, εξυπηρετούνται μόνο όσοι καλύπτονται από την α΄ φάση και μικρό μέρος της β΄ φάσης επειδή, λόγω κυρίως των διαφορών με εργολάβους, το σύστημα δεν συνδέθηκε με τα αντλιοστάσια.

Άνοιξε και φάκελος για τις ασφαλτοστρώσεις

Τον φάκελο με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα συμβόλαια για τις ασφαλτοστρώσεις του αποχετευτικού της Λευκωσίας άνοιξε χθες η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ευρύτερων ερευνών για το ΣΑΛ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ερευνηθούν μεταξύ άλλων και οι καταγγελίες που υπέβαλε το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με τις οποίες άλλα ήταν τα εγκεκριμένα χρήματα για τις ασφαλτοστρώσεις και άλλα πληρώνονταν τελικά. Θα εξεταστεί ποιος έδινε τις οδηγίες για τις πληρωμές αυτές, ενώ οι έρευνες θα επεκταθούν σε εργολάβους που είχαν αναλάβει το έργο, στην πρόεδρο του ΣΑΛ που ήταν η τότε υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του κ.ά.

Επίσης θα εξεταστούν το θέμα με το πάχος της επίστρωσης των δρόμων που ανοίγονταν για σκοπούς αποχετευτικού αλλά και των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνταν. Όπως υπήρχε ισχυρισμός, τα δείγματα που έστελλε ο εργολάβος για έλεγχο ήταν πάντα εντός των προδιαγραφών, ενώ τα δείγματα που έστελλε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, στην πλειονότητά τους ήταν εκτός προδιαγραφών.

Η Αστυνομία, που τώρα άρχισε τη λήψη καταθέσεων, θεωρεί ότι η νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή θα αποβεί αρνητική ως προς την απόδειξη υποθέσεων. Κι αυτό γιατί οι εργολάβοι που θα ήθελαν να μιλήσουν, όπως έγινε στην περίπτωση με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, τώρα δεν θα μιλούν φοβούμενοι ότι θα χάσουν έργα από το Δημόσιο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024