Πρόταση νόμου για συμψηφισμό αξιογράφων με δάνεια

CEB1 1749 Ειδήσεις
Την πρόταση νόμου που κατέθεσε για συμψηφισμό των αξιογράφων με δάνεια συζήτησε ο Πρόεδρος της Bουλής Γιαννάκης Ομήρου με τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

CEB1 1749 Ειδήσεις

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι κατέθεσε Πρόταση Νόμου σύμφωνα με την οποία πιστωτικές χορηγήσεις οι οποίες δόθηκαν με εξασφάλιση αξιόγραφα ή προς αγορά αξιογράφων που εκδόθηκαν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συμψηφίζονται με το τρέχον ποσόν του δανείου ή άλλης πιστωτικής διευκόλυνσης για σκοπούς αναδιάρθρωσης. Η ρύθμιση, ανέφερε, θα αφορά αποκλειστικά μη επαγγελματίες επενδυτές και το ποσό που θα συμψηφίζεται θα είναι η ονομαστική αξία των αξιογράφων, αφαιρουμένων οποιωνδήποτε τόκων έχουν καταβληθεί. Στόχος της Πρότασης Νόμου, είπε, είναι η άρση μιας κατάφωρης αδικίας.

«Η παροχή δανείων για αγορά χρηματοοικονομικών μέσων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που τα παραχωρεί εξετάζεται νομικά. Επιπλέον ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σε μεγάλο βαθμό καταγράψει επισφάλειες για τα συγκεκριμένα δάνεια», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής, ανέφερε ότι τώρα η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που θα αποφασίσει αν θα περάσει ή όχι η πρόταση.

Ο Σύνδεσμος, ανέφερε, νιώθει ότι επιβάλλεται να περάσει η πρόταση γιατί απαγορεύεται από το νομό οι τράπεζες να επισυνάπτουν δάνεια για να πωλήσουν ίδια προϊόντα.

Είπε επίσης ότι αν πάνε δικαστικώς θα χάσει σίγουρα η τράπεζα διότι παρανόμησε και τελικά τα έξοδα θα αυξηθούν κατά πολύ, χωρίς να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο κ. Μαυρωβουνιώτης είπε ότι αναμένει ότι θα προβληματιστεί πολύ η Επιτροπή Οικονομικών την οποία ξεκίνησαν ήδη να ενημερώνουν, διότι πιθανότητα να μην είναι απόλυτα ενημερωμένη και να έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται περί 800 εκ ευρώ. Αντίθετα, είπε πρόκειται για 180 εκ ευρώ για τη Λαϊκή και γύρω στα 20 εκ για την Τράπεζα Κύπρου.

Οι υποθέσεις αυτές, είπε, θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. «Γιατί να μην προλάβουμε το κακό», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής το οποίο έκανε αναφορά σε δικαίωση των κατόχων αξιογράφων, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως δεν πρόκειται μόνο για το θέμα του συμψηφισμού, το οποίο καλύπτει «μόνο το 5% του ζητουμένου.

Για το υπόλοιπο 95% δεν έχουμε καμία σχέση εμείς αλλά αγωνιζόμαστε για όλους και αναμένουμε να κατατεθεί κάποια στιγμή πρόταση νόμου για δικαίωση των κατόχων αξιογράφων, των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας κλπ, οι οποίοι έχουν πληρώσει τη μερίδα του λέοντος για τη μη χρεωκοπία του κράτους». Κάλεσε δε τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα επί τάπητος έτσι ώστε να αποτραπούν οι δικαστικές διαδικασίες οι οποίες, όπως είπε, είναι και χρονοβόρες και επιζήμιες για όλους.

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχουν κατατεθεί αγωγές στα δικαστήρια, ο κ. Μαυροβουνιώτης απάντησε πως έχουν κατατεθεί ήδη χιλιάδες αγωγές, τονίζοντας όμως πως δεν έχει γίνει ακόμη καμία ακρόαση.

Η πρόταση του κυρίου Ομήρου αφορά 1850 μη επαγγελματίες επενδυτές και αφορά περίπου 200 εκ ευρώ.