«Καλημέρα τζιαι τα φώτα τζιαι την πουλουστρίνα πρώτα»

Εορτασμοί σε όλη την Κύπρο σήμερα για τη γιορτή των Φώτων
Τα Αγία Θεοφάνια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας, η οποία θεσπίσθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού.

Στη γιορτή των Φώτων, όπως λέγεται στην Κύπρο, η οποία είναι μια μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο κόσμος πηγαίνει εκκλησία, παίρνει τον αγιασμό τον οποίο πίνει και με αυτόν ραντίζει το σπίτι του, τα χωράφια του, τις δουλειές του αλλά και τα ζώα τους για να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

Τα παιδιά λένε την πουλουστρίνα και τα κάλαντα των Θεοφανίων «Καλημέρα τζιαι τα φώτα τζιαι την πουλουστρίνα πρώτα» και έτσι παίρνουν λεφτά. Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα επικρατεί η παράδοση στην Κύπρο την Παραμονή των Θεοφανίων, οι νοικοκυρές να ψήνουν λουκουμάδες, που κανείς όμως δεν αγγίζει αφού πρώτα πρέπει να σκορπίσουν μερικούς από τους λουκουμάδες στην οροφή του σπιτιού για να “φάνε” οι “σκαλαπούνταροι” δηλαδή οι καλικάντζαροι και να φύγουν λέγοντας «Τιτσί τιτσί λουκάνικο κομμάτι ξεροτήανο να φάτε τζιαί να φύετε».

 Παλιότερα, οι αγρότες συνήθιζαν να δίνουν μερικούς λουκουμάδες και στα ζώα τους, κυρίως στα βόδια, ως αναγνώριση του ολόχρονου μόχθου τους για την παραγωγή της γης.

 Το έθιμο βέβαια που σηματοδοτεί τα Θεοφάνια είναι το ρίξιμο του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, τον οποίον περιμένουν κολυμβητές που, αψηφώντας το κρύο, βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

 Επίκεντρο το λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμά τα Θεοφάνια η Επαρχία Πάφου, με επίκεντρο των εορτασμών τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα προστεί της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και ακολούθως θα τελέσει τον Αγιασμό, με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Στη συνέχεια θα τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο η ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία θα σχηματιστεί πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, με κατεύθυνση το Λιμανάκι Κάτω Πάφου. Στους επίσημους εορτασμούς των Θεοφανίων στην Πάφο παρευρέθηκαν οι πολιτειακές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές Αρχές της Πάφου καθώς και πλήθος κόσμου. Τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα τελεστούν επίσης στα λιμανάκια Λατσιού και Αγίου Γεωργίου Πέγειας, ως επίσης και στο λιμανάκι Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

 Εορτασμοί στην Αγία Νάπα.
Ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου θα τελέσουν σήμερα, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αγίας Νάπας, τους Εορτασμούς των Αγίων Θεοφανίων. Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος και θα παραστεί ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Θα ακολουθήσει η βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμανάκι Αγίας Νάπας.

Στους εορτασμούς θα συμμετέχει άγημα της Εθνικής Φρουράς και η Φιλαρμονική του Δήμου Παραλιμνίου, ενώ ο πρώτος κολυμβητής θα βραβευθεί με σταυρό. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του λιμανιού θα ακολουθήσουν κυπριακοί και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το Μουσικό Σχήμα Ανδρέα Νικολάου και τον Χορευτικό Όμιλο του Δήμου Αγίας Νάπας.

Στη μεγάλη αποβάθρα στη Λάρνακα.
Στην εκκλησία Αγίου Λαζάρου τελούνται σήμερα οι εορτασμοί των Θεοφανίων στη Λάρνακα. Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 07:00 το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κιτίου Χρυσοστόμου και θα ακολουθήσει πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα, όπου θα τελεστεί ο καθαγιασμός των υδάτων». Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου και θα παραστούν οι πολιτικές, στρατιωτικές, δημοτικές και αστυνομικές Αρχές Λάρνακας.

Στο Πάρκο Ακροπόλεως στη Λευκωσία
Ο εορτασμός δεν θα λείψει από την πρωτεύουσα όπου ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου προσκαλούν τον κόσμο στον Αγιασμό των υδάτων η ώρα 11:30 π.μ. στη λίμνη του Πάρκου Ακροπόλεως από τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο και τους ιερείς του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων θα προσφερθούν ζεστοί λουκουμάδες.

Πηγή: Η σημερινή

Ροη Ειδησεων

Διπλή Προειδοποίηση – Ανεβαίνει στους 44 βαθμούς η θερμοκρασία

Διπλή προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για κίτρινη και έπειτα πορτοκαλί προειδοποίηση. Σύμφωνα με την…

13 Ιουνίου, 2024

Τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να συμπιέζουν τη ζήτηση δανείων

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ζήτηση δανείων, με τις τράπεζες να…

13 Ιουνίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Ζήτησε τεχνική υποστήριξη από ILO για μισθούς – συντάξεις

Παροχή τεχνικής υποστήριξης από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας για την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών…

13 Ιουνίου, 2024

ΥΠΑΝ: Η τοποθέτηση κλιματιστικών θα αρχίσει από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε το πλάνο τριετίας για τοποθέτηση…

13 Ιουνίου, 2024

Έργα συνολικού κόστους €92 εκ. «τρέχουν» από την ΑΗΚ

Συγχρηματοδοτούμενα έργα, συνολικού κόστους €92 εκατομμυρίων, βρίσκονται σε εξέλιξη από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ),…

13 Ιουνίου, 2024

Αποχωρεί από το ΔΗΚΟ ο Μαρτής Μαρτή – Ρίχνει βολές κατά Νικόλα και Σενέκη

Την αποχώρηση του από το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε το μέλος του κόμματος Μαρτής Μαρτή, ο οποίος…

13 Ιουνίου, 2024