Τον πόθο για επιστροφή στην κατεχόμενη Αχνα διατράνωσαν σήμερα οι Αχνιώτες

Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου

Τον πόθο για επιστροφή στην κατεχόμενη Αχνα διατράνωσαν σήμερα οι Αχνιώτες με αφορμή την αυριανή, 43η επέτειο από την κατάληψη στις 28 Αυγούστου 1974, της Αχνας από τους Τούρκους εισβολείς.

Την Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχνας διοργάνωσαν ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αχνας Νίκος Βάσιλας και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Κέντρου Νεότητας Αχνας Χριστόδουλος Κουντουρέτης.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί στο δρόμο Δεκέλειας – Αμμοχώστου, όπου στην παρουσία της εικόνας της Αγίας Μαρίνας, οι ιερείς της Κοινότητας τέλεσαν δέηση για επιστροφή στην Αχνα και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Σε χαιρετισμό του ο Κοινοτάρχης Αχνας Νίκος Βάσιλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η κατεχόμενη Κοινότητα διατρανώνει το πόθο της για επιστροφή. Στις 28 Αυγούστου 1974 ο βάρβαρος Αττίλας καταπατώντας την εκεχειρία, κατέλαβε το όμορφο χωριό μας. Σαράντα τρία χρόνια μετά συγκεντρωθήκαμε, λίγα μόνο μέτρα μακριά από τα ερειπωμένα σπίτια και την κατεστραμμένη εκκλησία μας της Αγίας Μαρίνας για να δώσουμε το μήνυμα ότι οι Αχνιώτες δεν ξεχνούμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε, όσα χρόνια και αν περάσουν, το κατεχόμενο χωριό μας».

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη από μια σειρά ενεργειών με στόχο την επανασύνδεση όλων των Αχνιωτών όπου και αν βρίσκονται, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη μνήμη της Αχνας ζωντανή και να διατηρηθούν οι σχέσεις όλων όσοι δεν κατοικούν στην Κοινότητα με τη γενέτειρα τους».

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων για την Αχνα και με το πέρας της εκδήλωσης αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου μετέβη στην Πύλα όπου επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ψήφισμα, που υπογράφεται από τον Νίκο Βάσιλα και τον Χριστόδουλο Κουντουρέτη, αναφέρεται ότι με αφορμή την αυριανή μαύρη επέτειο από την κατάληψη της Αχνας από τους Τούρκους «εμείς οι Ε/κ πρόσφυγες διακηρύττουμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και θα λυθεί μόνο με την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και των εποίκων από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Προστίθεται ότι «απαιτούμε από τον ΟΗΕ να ενεργήσει αποφασιστικά για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του και να συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Απαιτούμε ως μέλη του ΟΗΕ ίση μεταχείριση όπως όλοι οι ελεύθεροι πολίτες του κόσμου, διεκδικούμε την επανάκτηση των περιουσιών μας, προσδοκούμε σε λύση με την οποία θα συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας Τ/κ ως ισότιμοι πολίτες ενός δημοκρατικού κράτους».

Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα ότι «απαιτούμε από τον ΟΗΕ να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία για να τερματίσει την κατοχή, να εγκαταλείψει τα διχοτομικά της σχέδια και την αδιαλλαξία ώστε να συμβάλει στην εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους σε συνθήκες ασφάλειας και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Προσδοκούμε καταλήγει το ψήφισμα «ότι ο ΟΗΕ θα ασκήσει την ανάλογη βία προς την Τουρκία ούτως ώστε η κατεχόμενη Αχνα να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της επειδή είναι ερειπωμένη και ακατοίκητη σαν ένδειξη καλής θέλησης από την Τουρκία για επανέναρξη των συνομιλιών».

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ