Βήμα για το οδόφραγμα Δερύνειας – Νέα πρόταση στο τραπέζι

CEB1 8 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Η μπάλα για το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς. Στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής για τα οδοφράγματα θα τοποθετηθεί επί πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

CEB1 1904 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ε/κ πλευρά επιμένοντας στην ίδια όδευση (στον δρόμο που προϋπήρχε), προτείνει να υπάρξει μια μικρή παράκαμψη μερικών μέτρων μπροστά από στρατόπεδο του τουρκικού κατοχικού στρατού. Με βάση χθεσινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις Πόστασι, τα εμπόδια έχουν αρθεί για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας περιλαμβανόταν στην ανακοίνωση των πέντε σημείων των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στις 28 Μαΐου και από τότε υπήρξε πρόβλημα μεταξύ του τουρκικού κατοχικού στρατού και των αρμόδιων πολιτικών «αρχών», χωρίς να μπορέσει να επιτευχθεί πρόοδος επί του θέματος. Προστίθεται ότι η τ/κ πλευρά είχε προτείνει μια νέα διαδρομή, πρόταση που όμως δεν είδε ζεστά η ε/κ πλευρά.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, το άνοιγμα του οδοφράγματος πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, καθώς όλα τα εμπόδια που υπήρχαν μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών «αρχών» -όπως αναφέρεται- έχουν αρθεί. Η διαμόρφωση του δρόμου και του οδοφράγματος θα αρχίσει σύντομα και θα χρειαστεί μια περίοδος δύο μηνών μέχρι να ανοίξει για διελεύσεις, προστίθεται.

Εν τω μεταξύ, η τ/κ πλευρά φέρεται να έχει δυσκολίες στην εξεύρεση του προσωπικού που θα στελεχώσει το οδόφραγμα, «αστυνομικούς» και «τελωνειακούς», όμως οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κίπρις Πόστασι» ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με πρωτοβουλίες της «κυβέρνησης».

Εάν ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, λογικά θα πρέπει στην επόμενη συνεδρίαση, στις 7 Οκτωβρίου, να υπάρξει συμφωνία.

• Ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς και τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρώσει τις επαφές του την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

Καθησυχάζουν οι Βρετανοί

Η Βρετανία δεν ψάχνει για έναν ιδιαίτερο ρόλο όσον αφορά τις εγγυήσεις, αλλά διατηρεί την άποψη ότι αν της ζητηθεί να αναλάβει κάποιο ρόλο θα προσπαθήσει να το κάνει προς την κατεύθυνση της στήριξης της προσπάθειες για λύση και βοήθειας της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», που τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Η Βρετανία δεν κλείνει την πόρτα στο θέμα των εγγυήσεων», αυτό απάντησαν αρμόδιοι της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας όταν η εφημερίδα ζήτησε τη θέση της Αγγλίας στο θέμα των εγγυήσεων.

Οι αξιωματούχοι της αρμοστείας, προστίθεται, ανέφεραν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί τη θέση που εξέφρασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, τον Ιούλιο όταν επισκέφθηκε στην Κύπρο, ο οποίος είχε δηλώσει τη στήριξη της χώρας του στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Επισημάνθηκε δε από τους ίδιους η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο συνεχίζονται.

Ταλάτ: Σήμερα επικρατεί το «όχι» στους Τ/κ



Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος-Ενωμένων Δυνάμεων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προέβλεψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Κυπριακό τον ερχόμενο Μάιο. Σε δηλώσεις του στον παράνομο Μπαϊράκ, κάνοντας την πρόβλεψη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τον προσεχή Μάιο «εάν όλα πάνε καλά», είπε ότι προς το παρόν επικρατεί μια ατμόσφαιρα υπέρ του «Όχι» εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας «ως αποτέλεσμα των δεισιδαιμονιών, αλλά υπάρχει επίσης η ευκαιρία για την ανατροπή αυτής της ατμόσφαιρας».

«Κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, υπήρχε ένα κείμενο πάνω στο οποίο μιλούσαμε, αλλά σήμερα δεν υπάρχει τίποτε εκτός από δεισιδαιμονίες. Εάν καθοριστεί η ιδρυτική συμφωνία και το σύνταγμα τότε αυτά θα τεθούν σε δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο Ταλάτ. Επισημαίνοντας ότι ο ακρογωνιαίος λίθος στο Περιουσιακό είναι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ο Ταλάτ είπε ότι οι σημερινοί χρήστες έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Ως προς το θέμα των αποζημιώσεων, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε πως αντί από τα άτομα, οι αποζημιώσεις θα πρέπει να πληρωθούν από τα κράτη και τις ξένες πηγές.

Αναφερόμενος επίσης στις απόψεις της «κυβέρνησης» επί του Κυπριακού, είπε ότι τα δύο κόμματα εργάζονται αρμονικά και εξέφρασε την πίστη ότι αυτό θα αντανακλαστεί επίσης και σε δημοψήφισμα. «Το UBP δεν είναι το UBP του 2004. Δεν πιστεύω ότι θα αντισταθεί σε ένα δημοψήφισμα» είπε ο Ταλάτ. Στη συνέχεια ανέφερε πως «υπάρχουν αβάσιμοι ισχυρισμοί για την παραπλάνηση του λαού, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις ημέρες που συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ο αρχηγός του ΡΤΚ επεξήγησε ότι το κόμμα του διοργανώνει ενημερωτικές συσκέψεις στις επαρχίες με στόχο να εμποδίσει τέτοιους ισχυρισμούς. «Στόχος μας είναι η κινητοποίηση του ‘’λαού’’ που υποστηρίζει τη λύση» είπε ο Ταλάτ.

Λέγοντας ότι κατά τις συσκέψεις αυτές επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο θέμα του Περιουσιακού, τόνισε πως κυρίως διαβιβάζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις τυχόν επιπτώσεις του «Όχι» σε δημοψήφισμα εις βάρος του τ/κ λαού.

Πηγή: «Ο Φιλελεύθερος»