Παραλίμνι: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τελετή κατάθεσης θεμελίου λίθου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης, Παιδεία, Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου
Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης, Παιδεία, Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου

Σε τελετή κατάθεσης θεμελίου λίθου στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου παρευρέθηκε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έναρξη των εργασιών για την αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου, όπως επίσης και για τη θεμελίωση της γενικής κτηριακής αναβάθμισης της Σχολής.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι “η δημιουργία της αίθουσας πολλαπλής χρήσης της Τεχνικής Χολής Παραλιμνίου εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και το κόστος του ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια 380 χιλιάδες ευρώ”.

Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης, Παιδεία, Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου

Είπε, επίσης, ότι “η υλοποίησή του έργου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κατέστη επιτακτική ανάγκη για τη γενικότερη βελτίωση της Σχολής, μετά και από τη ραγδαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια στο Παραλίμνι.”

“Πρόκειται, σημείωσε, για μία αίθουσα που θα αποτελέσει χώρο πολιτισμού, αθλητισμού καθώς επίσης και γενικότερης δημιουργικής ενασχόλησης όχι μόνο για τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αφού από τη στιγμή της ολοκλήρωσής της, θα δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησής της και από άλλους φορείς της ευρύτερης περιοχής.”

Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης, Παιδεία, Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου

Ανέφερε ακόμη, ότι “πρόσθετη αξία προσδίδει η αναβάθμιση της Σχολής, αφού συμβάλλει αποτελεσματικά στην προετοιμασία των νέων μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και κυρίως στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας, με δεδομένο μάλιστα ότι κατοικούν σε μία επαρχία όπου ο τουρισμός ακμάζει και αυξάνεται συνεχώς.”

Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης, Παιδεία, Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε χοροεσπερίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού στο Δασάκι της Άχνας ενώ πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο της Αμμοχώστου και το οδόφραγμα της Δερύνειας, εκεί όπου επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής διάνοιξης στη λεωφόρο Αμμοχώστου.

Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης, Παιδεία, Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατίας στην κατάθεση θεμελίου λίθου αίθουσας πολλαπλής χρήσης Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου

“Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που προσέρχομαι κάθε φορά για να θεμελιώσω την ανέγερση ενός έργου στον τομέα της εκπαίδευσης, που καταφανώς μαρτυρεί πως η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του περιβάλλοντος των σχολείων μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.


Η σημερινή εκδήλωση για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου της αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου, όπως επίσης και για τη θεμελίωση της γενικής κτηριακής αναβάθμισης της Σχολής, αποτελεί ακόμη μία τρανή απόδειξη του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Κυβέρνηση, για να καταστούν τα σχολεία μας σύγχρονοι, παιδαγωγικά αναβαθμισμένοι και ασφαλείς σχολικοί χώροι.


Οι σύγχρονες αντιλήψεις που αφορούν στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της αγωγής, εξαίρουν τη σημασία του σχολικού χώρου για την πραγμάτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Ο σχολικός χώρος αναγνωρίζεται ως ένα από τα θεμέλια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας καθώς ο τρόπος που διαμορφώνεται, τόσο εσωτερικά όσο και υπαίθρια, επηρεάζει τις πρακτικές που εφαρμόζονται και κατά συνέπεια, την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης, Παιδεία, Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου



Η δημιουργία της αίθουσας πολλαπλής χρήσης της Τεχνικής Χολής Παραλιμνίου εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και το κόστος του ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια 380 χιλιάδες ευρώ.


Η υλοποίησή του, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κατέστη επιτακτική ανάγκη για τη γενικότερη βελτίωση της Σχολής, μετά και από τη ραγδαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια στο Παραλίμνι.


Πρόκειται για μία αίθουσα που θα αποτελέσει χώρο πολιτισμού, αθλητισμού καθώς επίσης και γενικότερης δημιουργικής ενασχόλησης όχι μόνο για τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αφού από τη στιγμή της ολοκλήρωσής της, θα δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησής της και από άλλους φορείς της ευρύτερης περιοχής.


Πρόσθετη αξία προσδίδει η αναβάθμιση της Σχολής, αφού συμβάλλει αποτελεσματικά στην προετοιμασία των νέων μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και κυρίως στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας, με δεδομένο μάλιστα ότι κατοικούν σε μία επαρχία όπου ο τουρισμός ακμάζει και αυξάνεται συνεχώς.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίδοντας έμφαση στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Νεολαίας και του Αθλητισμού, έχει επιδείξει τη σταθερή του προσήλωση στη μεταρρύθμιση και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας παιδείας.


Κύριο μέλημα της κυβέρνησης μας από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας ήταν να άρουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος για να δημιουργήσουμε μια πιο ποιοτική, αποτελεσματική παιδεία.


Προς τούτο, δεν επιχειρήθηκε αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά μια συγκροτημένη προσπάθεια για ριζική μεταρρύθμιση των θεσμών της παιδείας.


Πιο συγκεκριμένα:


• Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων, αποκεντρώνοντας τις αρμοδιότητες στο επαρχιακό επίπεδο, βελτιώνοντας την υλικοτεχνική υποδομή και εισάγοντας σύστημα μηχανογράφησης.


• Υιοθετήθηκε ο νόμος που εισάγει ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση και με τον τρόπο αυτό καταργείται σταδιακά ο αναχρονιστικός κατάλογος διοριστέων και δημιουργούνται νέα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών που θα στηρίζονται στις γνώσεις, τις συναφείς εμπειρίες και τα προσόντα.


• Υιοθετήθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι νέοι Κανονισμοί που εκσυγχρονίζουν συνολικά τη λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.


• Ψηφίστηκε νέα νομοθεσία, που διασφαλίζει την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, αντιμετωπίζοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.


• Για πρώτη φορά διαμορφώθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά, ολοκληρωμένη πολιτική για την Επαγγελματική Μάθηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.


• Εκσυγχρονίστηκε το περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία μας με την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων αναλυτικών προγραμμάτων.


• Αντικαταστάθηκε ο προβληματικός θεσμός του Ενιαίου Λυκείου με το Σύγχρονο Λύκειο Κατευθύνσεων Επιλογής Μαθημάτων.


• Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τον θεσμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων.


• Εφαρμόζεται πλέον η λειτουργία των Αθλητικών και Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, δίδοντας έτσι διέξοδο στα προικισμένα και μουσικά αθλητικά μας ταλέντα.


• Λειτουργήσαμε με μεγάλη επιτυχία τα θερινά σχολεία, τα οποία αγκαλιάστηκαν ιδιαίτερα από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.


• Η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής ήταν στις προτεραιότητές μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Μέσα στην τελευταία τετραετία έχουν ολοκληρωθεί δεκαέξι ανεγέρσεις σχολικών μονάδων, 57 βελτιώσεις – επεκτάσεις – ανακαινίσεις και 614 έργα μικρότερης κλίμακας.


• Επεκτάθηκε ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου, με τη λειτουργία 24 νέων ολοήμερων σχολείων.


• Επεκτάθηκε η λειτουργία του πετυχημένου θεσμού του Ανοικτού Σχολείου, με τη λειτουργία ακόμα δύο νέων Ανοικτών Σχολείων.


• Με την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης αναβαθμίζεται επίσης η λειτουργία των Εσπερινών Σχολείων.


Φίλες και φίλοι,


Ειδικότερα για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, η οποία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρίζεται ως μια ισχυρή συνιστώσα του εκπαιδευτικού συστήματος, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένος Στρατηγικός Σχεδιασμός, που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή και τα αποτελέσματα των δράσεων του είναι ήδη ορατά.


Συγκεκριμένα, οι κλάδοι και οι ειδικότητες που προσφέρουν οι Τεχνικές Σχολές αναθεωρήθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, το ποσοστό της πρακτικής εξάσκησης στον χώρο εργασίας αυξήθηκε και υιοθετήθηκαν μέτρα για διαφώτιση του κοινού και αντιμετώπιση της αρνητικής προκατάληψης για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.


Θεωρούμε επίσης ιδιαίτερης σημασίας τη συγκρότηση, μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών, του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο αποτελεί μια μακροχρόνια, δημόσια και απολύτως αναγκαία διαδικασία, η οποία εξελίσσεται σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.


Είναι ίσως η σημαντικότερη προϋπόθεση που θα διασφαλίσει τη σύνδεση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την παραγωγή και τον κόσμο της εργασίας.


Κυρίες και κύριοι,


Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται και η ανάπτυξη νέων υποδομών και η επέκταση υφιστάμενων, ώστε να φιλοξενήσουν νέα προγράμματα και επιπρόσθετους μαθητές.


Με την ευκαιρία αυτή, να αναφέρουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση Τεχνικής Σχολής στην Αραδίππου, σε αντικατάσταση της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου.


Παράλληλα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων κτηριακών εγκαταστάσεων και σε άλλες επαρχίες.


Θα ήτο παράλειψη να μην αναφερθώ και στην αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους, μέσα από υψηλής ποιότητας προγράμματα, να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους και να αποκτήσουν τις απαραίτητες επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας.


Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και η άμεση εργοδότηση πέραν του 80% των αποφοίτων των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων, οδήγησαν την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση και κατοχύρωσή τους ως Δημόσια Σχολή Τριτοβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.


Η σχετική διαδικασία υλοποιήθηκε με επιτυχία, αφού πρόσφατα τα παρεχόμενα προγράμματα τους αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.


Τα πιο πάνω ενδεικτικά μόνο μέτρα, αντανακλούν την πολιτική βούληση και την επιλογή της Κυβέρνησης για θέματα που αφορούν στην Παιδεία του τόπου.


Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, αναγνωρίζοντας την παιδεία ως το θεμέλιο λίθο κάθε κοινωνίας, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας και των λειτουργών της, αντιμετωπίζοντας τις όποιες πιθανές δυσλειτουργίες και προβλήματα προκύψουν στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε.


Φίλες και φίλοι,


Θεωρώ ύψιστη υποχρέωση μου να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας και εκ μέρους της Πολιτείας τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Ήλιος, οι οποίοι με τη συνεισφορά του ποσού των 80 χιλιάδων ευρώ για την αποπεράτωση του έργου της αίθουσας πολλαπλής χρήσης, ενισχύουν την ισορροπημένη και ολόπλευρη εκπαίδευση, με την παράλληλη ενίσχυση του πολιτισμού και τη στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας και του αθλητισμού. Για άλλη μια φορά, θερμά σας ευχαριστώ.


Πρόσθετα, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Δήμαρχο Παραλιμνίου και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορίας, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.


Νιώθω την ανάγκη επίσης να ευχαριστήσω και να τονίσω τη στήριξή μας στη Διεύθυνση και τους Εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Σχολής αλλά και γενικότερα τους εκπαιδευτικούς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τους εκπαιδευτικούς, που είναι επιφορτισμένοι με το σπουδαίο έργο της διαμόρφωσης εγγράμματων πολιτών που να διακρίνονται για τις δεξιότητες, την υπευθυνότητα, το δημοκρατικό ήθος, την ιστορική ταυτότητα αλλά και τον σεβασμό τους στη διαφορετικότητα.


Πολιτών, που θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και να συνεισφέρουν δημιουργικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας.


Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση, στο μέτρο που μας το επιτρέπουν και οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αλλά και να αναβαθμίζουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα.


Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να μεταφέρω την πεποίθησή μου πως η νέα αίθουσα και τα έργα που θεμελιώνουμε σήμερα θα αποτελέσουν κίνητρο για περισσότερους μαθητές και για περισσότερους πολίτες της περιοχής για την υγιή τους ενασχόληση με τον αθλητισμό και για την ανάπτυξη περισσοτέρων κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.


Σας ευχαριστώ και εύχομαι ό,τι καλύτερο σε σχέση με τα επιδιωκόμενα για την ανέγερση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων αλλά και ευρύτερα της περιοχής.”

Ρεπορτάζ: SotiraNews
Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ