Ριζοσπαστική πρόταση νόμου για παιδιά διαζευγμένων γονέων

a 12 Ειδήσεις
a 1936 Ειδήσεις

Πρόταση νόμου που αποσκοπεί στη ριζική αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος με τα παιδιά διαζευγμένων γονέων, ετοιμάζουν βουλευτές. Θα προβλέπεται η εξ ημισείας γονική μέριμνα αντί που σήμερα το παιδί αναλαμβάνει στις 95% των περιπτώσεων η μητέρα, με δικαίωμα στον πατέρα να το βλέπει σε καθορισμένες ημέρες και ώρες.

Το ριζοσπαστικό αυτό μέτρο προωθεί και ομάδα διαζευγμένων γονέων που έχουν προβεί σε έρευνα για το ισχύον καθεστώς σε άλλες χώρες.

Η πρόταση νόμου προωθείται από τους βουλευτές της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα και Γιώργο Βαρνάβα και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για μελέτη. Όπως δήλωσε στον, η κ. Μαυρονικόλα, η πρόταση θα τεθεί προς συζήτηση από όλους τους αρμόδιους ή εμπλεκόμενους φορείς (Γραφείο Ευημερίας, παιδοψυχολόγους, Οικογενειακά Δικαστήρια και Επίτροπος για το παιδί) ώστε να επιχειρηθεί η αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η ίδια ανέφερε ότι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των δύο γονέων και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ακουστούν απόψεις για το ποιο τελικά είναι το συμφέρον των παιδιών.

Η κ. Μαυρονικόλα πρόσθεσε ότι στην κάθε περίπτωση που θα εγκριθεί, θα τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες που θα προστατεύουν το συμφέρον του παιδιού.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό, κρίθηκε ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να περνά ίσο χρόνο και με τους δύο. Όπως διαπιστώθηκε από έρευνες, τα παιδιά που έμεναν και με τους δύο γονείς τους ίσο χρόνο, είχαν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, είχαν καλύτερες σχέσεις με τους γονείς, καθώς και με τα άλλα παιδιά.

Σε σκανδιναβικές κυρίως χώρες αλλά και στην Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, ισχύει το 50-50, δηλαδή οι γονείς μοιράζονται ίσο χρόνο τα παιδιά τους. Αυτό ερμηνεύτηκε ως εξής: Τη μια βδομάδα είχε τη φροντίδα και επιμέλεια ο ένας γονέας και την επόμενη ο άλλος.

Όπως αναφέρθηκε από επηρεαζόμενους, στην Κύπρο το ισχύον σύστημα βάζει σε στάση πολέμου τους δύο γονείς, που πολλές φορές δεν υπάρχει συνεννόηση για το πότε θα βλέπει ο πατέρας τα παιδιά του.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ