Ο Δήμος Σωτήρας συμμετέχει σε πρόγραμμα για ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση Υπηκόων Τρίτων Χωρών

CEB11 39 Ειδήσεις
Ο Δήμος Παραλιμνίου σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Σωτήρας και την Enoros Consulting ανέλαβε την υλοποίηση Δράσης με τίτλο «Μέτρα Ένταξης από τοπικές κοινότητες/ ΜΚΟ».

CEB11 39 Ειδήσεις

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στόχο της Δράσης αποτελεί η ενεργός ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ), στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της Επαρχίας Αμμοχώστου. Ειδικότερα, η Δράση αφορά στη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία, βελτιώνοντας την ικανότητα κοινωνικής ένταξης, της συνοχής και της κοινωνικοποίησης τους, καθώς και την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού».

Η συγκεκριμένη Δράση, προστίθεται στην ανακοίνωση «αποτελεί κατ’ ουσία μία από τις πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες της από κοινού υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων από τις Τοπικές Αρχές της Επαρχίας Αμμοχώστου, επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο συνεργασίας. Σε αυτό συμβάλλει, επίσης, το γεγονός ότι τα προγράμματα της Δράσης, θα υλοποιηθούν όχι μόνο στα διοικητικά όρια των τεσσάρων Δημοτικών Αρχών, οι οποίες συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα, αλλά και περιφερειακά, δηλαδή σε Κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου, με την ενεργό υποστήριξη και της Ένωσης Ελεύθερων Κοινοτήτων Αμμοχώστου».

%25CE%25B1 Ειδήσεις

Σημειώνεται ότι «στην κατεύθυνση αυτή, θα υλοποιηθούν διαπολιτισμικές / καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, με αντικείμενο την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, πρώτων βοηθειών, κ.λπ., πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης, προγράμματα κοινωνικού προσανατολισμού (ιστορία, παραδόσεις, κτλ) συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών εκδρομών, βιωματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη του αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα, ημερίδες που αφορούν την ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε θέματα απασχόλησης και άλλα».

Η σύμβαση της Δράσης υπογράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016 από το Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη (εκ μέρους του εταιρικού σχήματος) και τον Προϊστάμενο της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνο Κυπριανού.

Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση «θα έχουν Υπήκοοι Τρίτων Χωρών που διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο, ενώ συμπεριλαμβάνονται Υπήκοοι Τρίτων Χωρών υπό καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας, αιτητές ασύλου, καθώς και ΥΤΧ που επανεγκαθίστανται ή έχουν επανεγκατασταθεί ή μεταφερθεί από άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Δράση θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2016 (με δικαίωμα επέκτασης και για το 2017), ενώ ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 115 χιλιάδες ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%).

Πηγή: ΚΥΠΕ