Βγαίνει «στο σφυρί» το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Σε δημοπρασία το κειμήλιο από τον εγγονό του Ολυμπιονίκη

Ένα ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 θα βγει σε δημοπρασία στο Λονδίνο από τον εγγονό του στις 17 Απριλίου…

Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις ανακοίνωσε ότι η αξία του ασημένιου κυπέλλου ύψους 15 εκατοστών εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (143.000 έως 190.000 ευρώ).

Ανέφερε ακόμη ότι αυτό το κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει», δήλωσε η Νικολέτ Τόμκινσον, ειδική του Κρίστις.

Ένα κειμήλιο της σύγχρονης Ολυμπιακής Ιστορίας του τόπου μας βγαίνει στο «σφυρί» εξαιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου Πολιτισμού να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις του εγγονού του Ολυμπιονίκη μας να αγοράσει το ελληνικό κράτος το κύπελλο που κέρδισε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες του 1896.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο οίκος διέψευσε ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη αναγκάστηκε να πουλήσει το ασημένιο κύπελλο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η πρώτη επικοινωνίας τους για το θέμα ήταν πριν πολλά χρόνια.

Αντίγραφο του κυπέλλου αυτού υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λωζάννη.

Ο εγγονός του δρομέα Σπύρου Λούη εξηγεί στο γιατί το βγάζει στο σφυρί

«Αναγκάστηκα να δώσω προς δημοπράτηση αυτό το θρυλικό κύπελλο για να τακτοποιήσω κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις μου. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να βοηθήσω τα παιδιά μου και την οικογένειά μου ενόψει της εθνικής λαίλαπας», λέει ο εγγονός του Σπύρου Λούη.

Ο συνονόματος εγγονός του μεγάλου έλληνα μαραθωνοδρόμου, συνταξιούχος συντηρητής μηχανικός σήμερα, αναφέρει στο newsbeast.gr ότι άρχισε αυτή την διαδικασία πριν από δύο χρόνια. «Δύο χρόνια τώρα, μέσω διαφόρων οδών, προσπαθούσα να έρθω σε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού. Μέσα από το δήμο Μαραθώνα, τον ΣΕΓΑΣ, όλοι προσπαθούσαν να με βοηθήσουν. Μόνο το δήμο Αμαρουσίου δεν ενόχλησα γιατί έχει κάνει πολλά για το Σπύρο Λούη».

Και συνεχίζει: «Η αρχική οικονομική εκτίμηση του ελληνικού κράτους ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτά που προσέφερε ο οίκος Κρίστις. Όμως, μάθαινα από το υπουργείο Πολιτισμού ότι δεν υπήρχαν λεφτά για να αγοραστεί το ασημένιο κύπελλο από το ελληνικό κράτος. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Αν δεν έχουν λεφτά, τότε απλά δεν έχουν. Εγώ όμως έπρεπε να το εκποιήσω αν και αυτό δεν είχε φύγει ποτέ από το σπίτι μας. Περνούσε από γενιά σε γενιά».

«Μακάρι να μείνει το κύπελλο στην Ελλάδα!»

Ο εγγονός του θρυλικού δρομέα, παρά το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το βρετανικό οίκο, εύχεται όσο τίποτα άλλο το κύπελλο που κέρδισε ο παππούς το 1986 να μείνει στην Ελλάδα.

«Σίγουρα θέλω να μείνει στην Ελλάδα, αυτό προσπαθούσα τόσα χρόνια. Θα είναι μεγάλη χαρά αν πράγματι επιτευχθεί αυτός ο στόχος» σημειώνει. Και τονίζει ότι ακόμη κι αν ο δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος ξεκίνησε εκστρατεία, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα, μαζέψει το ποσό των περίπου 160.000 λιρών, εκείνος δεν μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο για να αποτρέψει τη δημοπρασία.

«Έχει υπογραφεί συμβόλαιο με τον οίκο και δεν μπορούμε πλέον να αποτρέψουμε τη δημοπράτηση. Ακόμη κι αν συγκεντρωθούν τα χρήματα για να μείνει το κύπελλο στην Ελλάδα, πρέπει να το αποφασίσει ο οίκος Κρίστις. Δεν είναι πια δικό μου θέμα», καταλήγει.

Πηγή: Newsbeast.gr