Σε κομματικό υποψήφιο γέρνει η πλάστιγγα στο ΑΚΕΛ

a 310 Ειδήσεις
a 6438 Ειδήσεις

Θα εξαντληθούν τα περιθώρια για άτομο από τον προοδευτικό χώρο

Όλοι παραδέχονται ότι το ΑΚΕΛ για πρώτη φορά στα χρονικά του δεν έχει ένα σαφή προσανατολισμό για τις προεδρικές εκλογές και μάλιστα εδραιωμένο τόσο μεταξύ των ηγετικών στελεχών όσο και μεταξύ της κομματικής βάσης… 

Το δεύτερο παραδεχτό στοιχείο είναι πως βαρύνουσα θα είναι η άποψη του διδύμου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και γενικού γραμματέα Άντρου Κυπριανού ως προς τα πού θα κλίνει η πλάστιγγα.

Οι συγκλίσεις των απόψεων των δύο στα πλείστα ζητήματα είναι στοιχείο που θα αξιοποιηθεί και στην παρούσα φάση των διεργασιών του κόμματος της Αριστεράς.

Το βασικό ερώτημα που καλούνται πρωτίστως να απαντήσουν τα κομματικά στελέχη είναι: ο προεδρικός υποψήφιος θα είναι του ευρύτερου χώρου ή κομματικός;

Μια πρόγευση των αντιδράσεων της κομματικής βάσης έχει στα χέρια της η κομματική ηγεσία από τη σειρά των συνεδριάσεων που έγινε ανά το παγκύπριο στο πλαίσιο της πορείας προς την παγκύπρια συνδιάσκεψη.

Το μήνυμα που φτάνει στην Εζεκία Παπαϊωάννου είναι ότι η ψηφοφοριακή βάση του ΑΚΕΛ βλέπει με έντονο σκεπτικισμό έως αρνητικά την προοπτική στήριξης υποψηφίου από το Δημοκρατικό Κόμμα στο πλαίσιο μιας διμερούς ή έστω ελαφρά πιο διευρυμένης συνεργασίας.

Η εμπειρία στο πλαίσιο της συνεργασίας στην Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια είναι άκρως επιβαρυντική για την προσπάθεια ανανέωσής της για την νέα πενταετία.

Η δυσφορία δεν αγγίζει μόνο τα μονίμως αντιδρούντα ηγετικά στελέχη στο Δημοκρατικό Κόμμα για τη στάση του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό και την οικονομία, αλλά αγγίζει και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τη ρήξη μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί.

Και αδύναμο να διαχειριστεί ενδοκομματικά τις φυγόκεντρες τάσεις που είχαν δημιουργηθεί εντός ΔΗΚΟ.

Το επιβαρυντικό κλίμα για τη δηκοϊκή ηγεσία δεν σημαίνει ότι αποθαρρύνει την Εζεκία Παπαϊωάννου από του να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για συνεργασία με τη μερίδα εκείνη του ΔΗΚΟ που είναι κοντά στον Μάριο Καρογιάν, γιατί τους υπόλοιπους αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατον να τους προσεγγίσει. Ακόμη και για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ