Υπουργός Παιδείας: «προτεραιότητα στην αξιοποίηση αδιόριστων εκπαιδευτικών»

a 5 Ειδήσεις
a 7485 Ειδήσεις
Το Υπουργείο Παιδείας δίνει προτεραιότητα και στήριξη στην επιμόρφωση των αδιόριστων εκπαιδευτικών και δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους… 

Ο Υπουργός μιλούσε στο περιθώριο επιμορφωτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας του έργου “Πρόγραμμα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής προτεραιότητας”.

Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε πως στην πλειοψηφία τους, οι 120 εκπαιδευτικοί που λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο, είναι αδιόριστοι “οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων που το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει, με χορηγία από τα διαθρωτικά ταμεία κατά 85% και 15% από εθνικούς πόρους και έχουν να κάνουν με διάφορες δραστηριότητες στις ζώνες εκπαιδευτικής δραστηριότητας”

Το Συνέδριο, συνέχισε, “δίνει την ευκαιρία σε όλους τους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν σε μικρές ομάδες και να ακούσουν από εξειδικευμένους παιδαγωγούς, όλα εκείνα τα οποία χρειάζονται να μεταφέρουν σε αυτές τις ειδικές ομάδες ατόμων, όπως είναι τα παιδιά στα 8 Γυμνάσια και 17 Δημοτικά Σχολεία, που βρίσκονται στις 7 ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας”.

Το Υπουργείο, σημείωσε δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει πρακτικές, όπως η συγκεκριμένη, που εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, προσαρμοσμένη όμως στα κυπριακά δεδομένα και τόνισε ότι “δεν είναι μόνο σε αυτό το πρόγραμμα που δίνουμε προτεραιότητα στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά με απόφαση που έχουμε λάβει ως Υπουργείο και στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης αλλά και αλλού “.

“Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι αυτά τα παιδιά, που με μια βαλίτσα όνειρα και πτυχία, έχουν έρθει στον τόπο μας και αναζητούν δουλειά και είναι ότι χειρότερο να βλέπεις νέους με όνειρα να βρίσκονται στις ουρές των ανέργων”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι με τα νέα ωρολόγια προγράμματα, κάποιες θέσεις εκπαιδευτικών θα δημιουργηθούν, “όμως εμείς δημιουργούμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και με άλλους τρόπους, όλα αυτά τα παιδιά να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Ο κ.Δημοσθένους είπε δε ότι μέσα σε 3-4 χρόνια, το Υπουργείο κατάφερε να μειώσει το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης των μαθητών, από το 17% σε λιγότερο από 12% και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αυτό το ποσοστό θα μειωθεί στο 10%, που είναι και ο στόχος της ΕΕ, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 14,5%.

“Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που πρόωρα εγκαταλείπουν το σχολείο, κατά 53% μπαίνουν στις ουρές των ανέργων”, είπε και συνέχισε “είμαστε πού περήφανοι γι αυτόν τον θεσμό, πολύ περήφανοι για τους εκπαιδευτικούς μας και εμείς, ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δίνουμε όλη τη στήριξη που χρειάζεται για να συνεχίσουμε με επιτυχία”.

Το Συνέδριο διεξήχθη σε δυο φάσεις, ξεκινώντας με βιωματικά εργαστήρια στο Γυμνάσιο Λινόπετρας, με εισηγητές από την Ελλάδα και συνεχίστηκε σε ξενοδοχείο της πόλης, με παρουσιάσεις και ανάλυση των αποτελεσμάτων του.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων