Συνάντηση Πισσαρίδη – Αναστασιάδη

a 175 Ειδήσεις
a 5654 Ειδήσεις

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στη δημιουργία συμβουλίου δημοσιονομικής πολιτικής, εφόσον εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόκειται για μια εισήγηση του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, την οποία ο κ. Αναστασιάδης «υιοθετεί απόλυτα», όπως δήλωσε σήμερα, μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Πισσαρίδη, στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Η δημιουργία συμβουλίου δημοσιονομικής πολιτικής, όπως αυτό λειτουργεί σε πολλές άλλες χώρες, θα είναι ένα εκ των μέτρων που θα ληφθούν εάν ο λαός «μας τιμήσει με τη ψήφο του», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Το συμβούλιο είπε, «θα ελέγχει εν τη ουσία την Κυβέρνηση και θα τη συμβουλεύει» ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολιτικές επιλογές και μέτρα που σχετίζονται με την οικονομία.

Σύμφωνα με τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο όποιος, όπως αναφέρθηκε, έχει εργαστεί σε συμβούλια δημοσιονομικής πολιτικής στο εξωτερικό, τέτοια συμβούλια, τοποθετούν τα δημοσιονομικά του κράτους σε πιο σταθερή και τεχνικής φύσεως βάση. Αποτελούνται από τεχνοκράτες και διορίζονται από τη Βουλή. Όπως εξήγησε, ασχολούνται με ελέγχους επί των δημοσιονομικών και τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία, συντάσσουν ετήσια έκθεση και συνεχές σχόλιο για τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στην πρόθεσή του να προχωρήσει στη δημιουργία εθνικού συμβουλίου οικονομίας, που θα είναι ανεξάρτητο από το συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής, «έτσι ώστε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του να έχουν τους δικούς τους συμβούλους».

Ανέφερε ότι ήταν μια σημαντική, πολύτιμη συνάντηση και μέσα από το διάλογο και ιδιαίτερα τις γνώσεις και την εμπειρία του κ. Πισσαρίδη «έχουμε αποκομίσει σημαντικά συμπεράσματα, πολύτιμα για το πώς πρέπει να πολιτευτεί μια κυβέρνηση και να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση της οικονομίας»

ΑΤΑ και κατάργηση 13ου μισθού

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης στα μέτρα που προτείνει η Τρόικα, ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στην ΑΤΑ, εισηγούμενος οι συζητήσεις μεταξύ των εταίρων και της Κυβέρνησης για αναπροσαρμογή των μισθών να γίνονται μια φορά το χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγικότητα.

Ούτως ή άλλως το κύριο χαρακτηριστικό της ΑΤΑ που ήταν ο αυτοματισμός, καταργήθηκε πριν από δύο χρόνια και με την πρότασή της η Υπουργός Εργασίας εισηγείται ακόμα μεγαλύτερη κατάργηση του αυτοματισμού, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον 13ο μισθό ο κ. Πισσαρίδης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του, λέγοντας ότι οι μισθοί πρέπει να καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, και όχι να καταβάλλονται δύο μισθοί το Δεκέμβριο. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η αγορά και το εμπόριο μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τον 13ο μισθό, διότι ήδη υπάρχουν προβλήματα σήμερα. «Ηδη είναι πολύ δύσκολα και η προσπάθεια που γίνεται σήμερα είναι να ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις», είπε, εξηγώντας ότι οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, ως μέτρο για την εξυγίανση της οικονομίας, θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και ενίσχυση της αγοράς.

Αντρέας Πιερή / ΑΛΗΘΕΙΑ