Ο Φούλε «κατάπιε» την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου

Στα λόγια έμεινε η δέσμευση που ανέλαβε ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, για μεταφορά της πρότασης της κυπριακής Κυβέρνησης αναφορικά με την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, με ανταλλάγματα τη διεξαγωγή «απευθείας εμπορίου» κατά νόμιμο τρόπο από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης και το ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Αυτό προκύπτει από επιστολή την οποία απέστειλε ο ίδιος ο Τσέχος επίτροπος στις 22 Νοεμβρίου, δίνοντας γραπτή αναφορά στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής Έλμαρ Μπροκ και απαριθμώντας ένα προς ένα τα θέματα τα οποία ήγειρε προς την Κυβέρνηση Ερντογάν, από τα οποία απουσιάζει το ζήτημα επιστροφής των Βαρωσίων.

Η επιστολή αναφέρεται στις επαφές του κ. Φούλε στην Τουρκία στις 7 και 8 Νοεμβρίου και επισημαίνει ότι «στις συναντήσεις με τον πρόεδρο Γκιουλ και τον υπουργό (σ.σ. Εξωτερικών) Νταβούτογλου, εκφράστηκε στήριξη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, υπό τις καλές υπηρεσίες του γ.γ ΟΗΕ, για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση. Υπογράμμισα», προσθέτει ο κ. Φούλε, «ότι η εκπλήρωση της υποχρέωσης της Τουρκίας να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης, θα έδινε ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Με άλλα λόγια, ο κ. Φούλε περιορίστηκε απλώς στην «κλασική» επισήμανση προς την Άγκυρα να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και «κατάπιε» το ζήτημα των Βαρωσίων, αν και είχε δεσμευτεί προς την κυπριακή Κυβέρνηση να «κομίσει» την πρότασή της προς την Άγκυρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε άλλο σημείο της επιστολής του ζητά την προώθηση του κεφαλαίου 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα», το οποίο θα αποτελούσε ένα από τα ανταλλάγματα που θα παραχωρούσε ο Νίκος Αναστασιάδης για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης.

Είναι προφανές ότι το άδειασμα της πρότασης της κυπριακής Κυβέρνησης για το Βαρώσι, στο οποίο επιδίδεται ο κ. Φούλε, δεν απορρέει μόνο από την απροθυμία του να τη μεταφέρει προς την Άγκυρα, αλλά κυρίως από τη δρομολόγηση του ξεπαγώματος τουρκικών κεφαλαίων, χωρίς τη διασφάλιση των θέσεων και των αιτημάτων της Λευκωσίας.

Επί του προκειμένου, ο Στέφαν Φούλε αναφέρει κατά λέξη στην επιστολή του: «Επανέλαβα ότι η Τουρκία πρέπει να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατόν για τους οροδείκτες (benchmarks-προϋποθέσεις) ανοίγματος του κεφαλαίου 23, Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα, προκειμένου να τροχιοδρομήσει σημαντικές προσπάθειες μεταρρυθμίσεων σε αυτό το πεδίο. Στο μεσοδιάστημα», αποκαλύπτει ο κ. Φούλε, «συμφωνήθηκε με τον υπουργό (σ.σ Σαντουλάχ) Εργκίν (σ.σ. υπουργό Δικαιοσύνης) και την υπουργό (σ.σ. Φταμά) Σαχίν (σ.σ. υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής) να οργανωθεί μια συνάντηση της ομάδας εργασίας της ‘Θετικής Ατζέντας’ επί του κεφαλαίου 23». Προσθέτει δε ότι «συμφωνήθηκε επίσης ότι θα οργανωθεί μια χωριστή συνάντηση για να συζητηθούν θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».

Από την επιστολή που ο ίδιος ο κ. Φούλε απηύθυνε προς τον Έλμαρ Μπροκ, συνάγεται αβίαστα ότι έχει «ανάψει τις μηχανές» για ξεπάγωμα του κεφαλαίου 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, παραγνωρίζοντας τη θέση της Λευκωσίας, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι το άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου, όπως και άλλων που βρίσκονται στο ψυγείο, περνά μέσα από την υλοποίηση της υποχρέωσης της Άγκυρας για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Θέση που φρόντισε να επαναλάβει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της συνάντησης της Κυβέρνησης με το Κολέγιο Επιτρόπων, την περασμένη Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, παίρνοντας το «ριμπάουντ» από την τοποθέτηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήγειρε θέμα ξεπαγώματος των τουρκικών κεφαλαίων 23 και 24.

Υπενθυμίζεται ότι αν και ο κ. Φούλε ανέλαβε την υποχρέωση να μεταφέρει την πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Άγκυρα, σε σχέση με την επιστροφή των Βαρωσίων, στη συνέχεια τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της Λευκωσίας και υιοθέτησε την τουρκική θέση ότι το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού. Ο Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος του κ. Φούλε, είχε προβεί στην εξής δήλωση (20 Οκτωβρίου 2013): «Η επιστροφή των περίκλειστων Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, στους νόμιμους κατοίκους τους, είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν μια συμφωνία επί της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

Ευθύνη πάντως για τη συμπεριφορά του κ. Φούλε έχει και η ίδια η κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο την Άγκυρα δεν κατάφερε να πείσει επί της πρότασής της για το Βαρώσι, αλλά ούτε και τις Βρυξέλλες. Η στάση που τηρεί ο «κομιστής» της πρότασης Στέφαν Φούλε δεν αφήνει άλλωστε περιθώρια παρερμηνείας.

Επίτροπος «εκτός ορίων»

Η προκλητική συμπεριφορά του Στέφαν Φούλε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα ζητήματα ξεπαγώματος τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έβαλε μονομερώς στο ψυγείο η Λευκωσία ή στο άδειασμα της κυπριακής πρότασης για την επιστροφή των Βαρωσίων. Αγγίζει ακόμη και αυτή την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ο Τσέχος επίτροπος δεν μπήκε καν στον κόπο να υπερασπίσει έναντι των προσβλητικών αναφορών του Ταγίπ Ερντογάν, που ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κράτος με την ονομασία Κύπρος. Η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν, έστω ως απαράδεκτες, αλλά ο Στέφαν Φούλε, διά του εκπροσώπου του Πήτερ Στάνο, είχε υιοθετήσει μιαν εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε η Κομισιόν δεν παρέχει σχόλια επί διαφορετικών τοποθετήσεων ή επί της ερμηνείας τους στα ΜΜΕ», θεωρώντας προφανώς ότι ο ισχυρισμός Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίo η Κύπρος δεν είναι κράτος, αποτελεί δική μας δημοσιογραφική ερμηνεία…

Όπως πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε έντονη δυσφορία για τη στάση που τήρησε η Κομισιόν, στη διάρκεια της συνάντησης Κολεγίου-κυπριακής Κυβέρνησης, την περασμένη Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου. Δεν είναι δυνατόν να καλείται η Κομισιόν να τοποθετηθεί επί τουρκικών ισχυρισμών ότι δήθεν δεν υπάρχει κράτος με την ονομασία Κύπρος και να νίπτει τας χείρας της, ήταν το νόημα της αιχμηρής υπόδειξης Αναστασιάδη, την οποία εισέπραξε ο Στέφαν Φούλε. Ο Τσέχος επίτροπος ήταν παρών, άλλα δεν είπε λέξη σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, κάτι που αποδίδεται, αν μη τι άλλο, σε «αμηχανία».

Άλλωστε, το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον Στέφαν Φούλε, τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης επέλεξε να μη συναντήσει διμερώς, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς που έχει αναπτύξει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των προτάσεών της.

Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ υποστηρίζουν ότι ο «φιλόδοξος» Τσέχος επίτροπος έχει κάνει τις επιλογές του, σημειώνοντας ότι το διαβατήριο της πολιτικής του αναρρίχησης, με φόντο τη θέση του γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει τουρκική σφραγίδα…

Υποχρέωση του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, είναι να διασφαλίσουν ότι ο διάδοχος του κ. Φούλε στο χαρτοφυλάκιο Διεύρυνσης δεν θα είναι εχθρικός έναντι της Κύπρου. Και για να διασφαλισθεί αυτό, θα πρέπει να σταματήσει η πρακτική της έκδοσης λευκών επιταγών για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και τους συνεργάτες του. Την πρακτική των λευκών επιταγών είχε υιοθετήσει ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος στη συνέχεια κατηγορούσε τον Στέφαν Φούλε ότι «έκανε φάουλ» προωθώντας την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ενώπιον της Ευρωβουλής.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024