Διεκδικούν τους φόρους ακινήτων οι δήμοι

a 51 Ειδήσεις
a 1216 Ειδήσεις

Σειρά επιπρόσθετων και ενισχυτικών εισηγήσεων προς την αρχική της πρόταση για τη μεταρρύθμιση κατέθεσε πρόσφατα προς τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο η Ένωση Δήμων. Με επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός αναφερόμενος στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, σημειώνει κάποιες επιφυλάξεις τους και επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης των σχετικών εισηγήσεων της Ένωσης Δήμων. Αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του:

«Η πρότασή σας δεν συμπεριλαμβάνει εισήγηση για την οικονομική αυτοτέλεια των Τοπικών Αρχών. Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την πρόταση της Ένωσης Δήμων για την ενοποίηση των φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας και τη μεταφορά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πρότασή σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει οικονομική μελέτη η οποία να εκτιμά το σύνολο των εσόδων που θα προκύψουν από τη νέα φορολογία σε σύγκριση με τα σημερινά συνολικά έσοδα των δήμων».

Προστίθεται ακόμα ότι «τα δάνεια των δήμων που είναι εγγυημένα από το κράτος θα πρέπει να αναληφθούν από το κράτος. Επιβάλλεται τόσο για σκοπούς μεταρρύθμισης και πιθανής μελλοντικής στοχοθέτησης, όσο και για ουσιαστική επίλυση σημερινών προβλημάτων να καταγραφούν άμεσα οι ανάγκες των δήμων σε υποδομές (οδοποιία, πεζοδρόμια, οχετούς, συντήρηση ιστορικών πυρήνων), ώστε να εκτιμηθούν ορθά οι ανάγκες σε επιπρόσθετο δανεισμό ή και κρατική χρηματοδότηση».

Ο κ. Γαλανός σημειώνει ακόμα ότι η πρόταση του υπουργείου «δεν περιέχει οικονομική μελέτη των πιθανών μειώσεων λόγω οικονομιών κλίμακας. Τα έξοδα κάθε δήμου ανά κάτοικο δεν είναι σχετικά με την όποια απόφαση για συμπλεγματοποίηση. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ πιο επαγγελματική προσέγγιση επί του θέματος και προς τούτο ζητούμε όπως δεχτείτε να συναντηθείτε και προσωπικά με τους συμβούλους μας, οι οποίοι πιστεύω πρέπει να εμπλακούν στην περαιτέρω προώθηση της προσπάθειας. Επιπλέον πρέπει να ληφθούν υπόψη τα γεωγραφικά και οικονομικά δεδομένα στη διαμόρφωση των συμπλεγμάτων, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της πολιτικής της ΕE».

Πέραν της οικονομικής πτυχής, θέτει και το θέμα της στρατηγικής και του ελέγχου. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι από τη στιγμή που το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί προεδρικό σύστημα, η χάραξη εθνικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει στο κράτος. Κατ’ επέκταση, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα το οποίο θα σχεδιάζει στρατηγικά την Πολεοδομική Πολιτική σε συνδυασμό με την Κυκλοφοριακή και Περιβαλλοντική Πολιτική.

Συνεπάγεται ότι θα πρέπει να μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το υπουργείο Γεωργίας σε αυτό το σώμα».

Παράλληλα, συστήνεται όπως δημιουργηθεί Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικού Ελέγχου Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία να συμπεριλαμβάνει και άτομα από το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο και την υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή. Στόχος, ο νομικός έλεγχος των οικονομικών αποφάσεων, αλλά όχι η σκοπιμότητά τους.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γαλανός θέτει θέμα για τον αριθμό και τις αρμοδιότητες των δήμων στο δευτεροβάθμιο όργανο. «Η πρότασή σας δεν προωθεί την εξελικτική μείωση του αριθμού των δήμων όπως προνοείται στη μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, δηλ. μετά από αξιολόγηση των τοπικών συμπλεγμάτων βάσει κριτηρίων. Ο παράγων της εξελικτικότητας πρέπει να τονισθεί έστω και με κάποιες ασάφειες. Η πρότασή σας δεν είναι ξεκάθαρη ως προς τη μεταφορά των υπηρεσιών ή αρμοδιοτήτων που αφορούν τις Τοπικές Αρχές, αλλά σήμερα βρίσκονται στις επαρχιακές διοικήσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει εισήγηση για να μεταφερθούν όλες αυτές οι εξουσίες στις τοπικές Αρχές».

Συγκεκριμένα ο κ. Γαλανός σημειώνει ότι οι δήμοι εισηγούνται όπως τα Συμβούλια ΟΕΔΑ/ΧΥΤΗ μεταφερθούν στα Συμβούλια Αποχετεύσεων άμεσα. «Η δημιουργία του δευτέρου βαθμού οργάνου δεν μπορεί και δεν πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, αλλά κατόπιν παρόδου κάποιου χρονικού διαστήματος. Όπως και με τη δημιουργία των Τοπικών Συμπλεγμάτων έτσι και με το δευτεροβάθμιο όργανο, θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε οι υπηρεσίες ή και οργανισμοί που θα συμπλεγματοποιηθούν να γίνουν αποτελεσματικές/αποδοτικές υπηρεσίες πριν συνενωθούν. Βέβαια συμφωνούμε για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των συμπλεγμάτων και δεν πρέπει να επιτραπεί η υπερβολική συζήτηση γύρω από τον καταρτισμό τους».

Προσθέτει ωστόσο ότι «αυτό απαιτεί βέβαια μελέτη και κριτήρια. Για αυτό εισηγηθήκαμε να νομοθετηθεί ο τελικός στόχος, αλλά να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής ή εάν θέλετε εφαρμογής των προγραμμάτων της μεταρρύθμισης. Εάν τελικά επικρατήσει η εισήγηση για δημιουργία Επαρχιακών Συμπλεγμάτων, θα πρέπει να υπάρξει εκ μέρους σας και η ανάλογη επιχειρηματολογία και οικονομική απόδειξη που να υποστηρίζει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός επιπρόσθετου οργάνου».

Σημειώνει παράλληλα ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται χρόνος για να προωθηθεί η συνένωση όλων των Συμβουλίων Αποχετεύσεων μιας επαρχίας σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο στάδιο η συνένωση των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας και των Συμβουλίων Αποχετεύσεων σε κάθε επαρχία.

Επισημαίνεται τέλος στην επιστολή ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πόλεων σήμερα είναι η άναρχη, οριζόντια εξάπλωσή τους. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή προήλθε από την ελλειμματική πολεοδομική πολιτική, της οποίας εκφραστής ήταν και είναι το κεντρικό κράτος. Πώς προτίθεστε να διορθώσετε αυτό το σημαντικό πρόβλημα, το οποίο κοστίζει στον Κύπριο φορολογούμενο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Επίσης πρέπει να γίνει έγκαιρα πρόνοια για τη δημιουργία και λειτουργία ενός σχεδίου για πρόωρη εθελοντική αφυπηρέτηση. Εισήγησή μας είναι να εστιαστείτε περισσότερο στην πρόταση της Ένωσης Δήμων, η οποία χαίρει διακομματικής συναίνεσης».

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Η Ένωση Δήμων εισηγείται όπως οι οικοδομικές άδειες παραμείνουν στα τοπικά συμπλέγματα. «Θεωρούμε αποτελεσματική την αποκέντρωσή τους και σταθερό εισόδημα για τους δήμους. Η έκδοση των Πολεοδομικών Αδειών μπορεί να παραμείνει στους μητροπολιτικούς δήμους με εμπλουτισμό τους από προσωπικό των επαρχιακών τμημάτων της Πολεοδομίας», αναφέρει στην επιστολή του ο Αλέξης Γαλανός.

Ενστάσεις για συμπλέγματα

Πέραν των πιο πάνω που αφορούν γενικές επισημάνσεις των δήμων, επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών απέστειλε πρόσφατα και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος σημειώνει την ένστασή του στην πρόθεση δημιουργίας συμπλέγματος μεταξύ Αγλαντζιάς, Γερίου, Δαλιού. «Εάν ο στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεών μας, τότε επιβάλλεται ενιαίος πολεοδομικός κυκλοφοριακός, περιβαλλοντικός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός της αστικής Λευκωσίας. Αστική Λευκωσία ορίζω τους Δήμους Αγλαντζιάς, Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου και Στροβόλου.

Εάν πραγματικά στηρίζουμε τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τότε οφείλουμε να σταματήσουμε την οριζόντια επέκταση των πόλεων μέχρι να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα κενά τεμάχια γης. Ήδη, το δίκτυο υποδομών που υπάρχει σήμερα, λόγω της ελλιπούς και μη ορθολογιστικής πολεοδομικής πολιτικής, είναι τόσο παράλογα μεγάλο για τον πληθυσμό της ευρύτερης Λευκωσίας που είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί.

Η πρότασή σας να συμπλεγματοποιήσετε την Αγλαντζιά μαζί με το Γέρι και τα Λατσιά καταστρατηγεί κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης, διότι προωθεί την προς το νότο εξάπλωση της πόλης, αντί να επικεντρώνεται στην αντιστροφή παλαιών κακών πρακτικών».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ